Тижневий огляд: життя УГКЦ (13.08 – 19.08.2018)
  • Срд, 22/08/2018 - 12:04

У неділю, 12 серпня, відбулася Успенська проща у Слоцбурзі (штат Нью-Йорк), на горі Марії, у місці, яким опікуються сестри служебниці Непорочної Діви Марії. На прощу, яка була присвячена відзначенню 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України, прибув Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, який тепер перебуває з візитом у США.  У прощі також взяли участь кардинал Тімоті Долан, владика Павло (Хомницький), Єпарх Стемфордський, владика Андрій (Рабій), Апостольський адміністратор Філадельфійської архиєпархії, владика Богдан (Данило), Єпарх Пармський, владика Іван (Бура), Єпископ-помічник Філадельфійської архиєпархії, владика Курт, єпископ Пасейка Русинської Греко-Католицької Церкви, численне духовенство, монашество та близько шести тисяч вірних.

 В понеділок, 13 серпня, у парафії Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ міста Мена, що на Чернігівщині, була звершена перша Божественна Літургія.  Молитву, у якій взяли участь місцеві греко-католики очолив адміністратор парафії о. Роман Халус. У своєму слові до вірних о. Роман наголосив на важливості Тайни Євхаристії: 

Благодійний фонд "Ти-АНГЕЛ" за фінансової підтримки Патріаршого паломницького центру УГКЦ організував екскурсійну поїздку до Києва для вихованців Міжрегіонального центру соціально-психологічної реабілітації дітей, що в с. Мединя Івано-Франківскої області. Уже від початку поїздка для кожного мандрівника була захоплива, бо чи не вперше вирушили так далеко і не будь-куди, а до самої столиці. Група 12 дітей віком 7-13 років, окрім екскурсійної програми центральною частиною столиці (Майдан Незалежності, вул. Хрещатик, урядовий квартал, Києво-Печерська лавра), відвідала ті куточки Києва, які не можуть залишити байдужою жодну дитину.

На базі Військової академії м. Одеси тривають десятиденні курси із самозахисту і першої допомоги для військових священників-капеланів, які представляють різні релігійні конфесії і несуть духовне служіння як у зоні проведення ООС, так і у військових гарнізонах у тилу.

Прикра та жахлива ситуація сталася вночі в суботу, 18 серпня,  у місті Біла Церква, де зловмисна група осіб розгромила місце для будівництва першого у місті храму Української Греко-Католицької Церкви.

А у Галичі невідомі вандали поглумилися над освяченою статуєю Христа Спасителя, яка знаходиться при вході зі старого мосту на Алею Небесної Сотні. У скульптури відламано правицю і половину книжки.

В неділю, 19 серпня, у свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, в храмі Святого Архистратига Михаїла Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відбулася святкова Божественна Літургія та Чин благословення першоплодів. У Богослужінні взяли участь офіцери, курсанти та працівники навчального закладу. Очолив спільну молитву о. Степан Сус, Голова Центру Військового Капеланства ЛА УГКЦ та настоятель Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла. Після закінчення Літургії військовий капелан освятив фрукти, які придбали за кошти жертводавців.

Анонси:

У День Незалежності України відбудеться акція «Синхронна всесвітня молитва за Україну». В її рамках тисячі українців у сотнях церков по всьому світу одначасно співатимуть молитву за свою країну.

Традиційна серпнева піша проща Львів – Унів розпочнеться 25 серпня у храмі Святого Архистратига Михаїла. Темою роздумів буде «Життя згідно з Євангелієм можливе». Організатором прощі є монастир Святого Обручника Йосифа УГКЦ. Проща розпочнеться о 07:00 Літургією в храмі Святого архистратига Михаїла (вул. Винниченка, 22), а приблизно о 09:30 вирушить в дорогу. У дорогу організатори радять взяти зручне практичне взуття та одяг відповідно до погоди. «Хто має, нехай візьме намет, буде відведене поле під наметове містечко, бо розселити півтори тисячі людей в селі непросто, Святе Письмо, молитовник, чотки. Ми готуємо книжечку прочанина, такий довідник, де буде необхідна інформація, а також молитви та пісні. Бажано взяти також ручку і якийсь зошит, аби записати певні думки. Для того буде досить часу», – каже о. Пантелеймон.

З 27 по 29 липня 2018 року відбудеться Всеукраїнська проща семінаристів УГКЦ до Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ у Києві.  Цьогоріч проща вона присвячена 1030-й річниці Хрещення Русі-України святим Володимиром Великим.

16 вересня,  у неділю, має відбутися Молодіжний фестиваль “Вітер На-Дії” — один із найбільших християнських фестивалів України. Вже вчетверте “Вітер На-Дії” збере активну молодь з різних куточків України. Локація події — новаторський архітектурний ансамбль Центру Шептицького (одного з найбільших навчальних корпусів УКУ) та Храм Святої Софії — Премудрості Божої, де розміститься п’ять різнопланових майданчиків: інтелектуальний, театрально-мистецький, духовний, творчий та спортивний.

20 вересня згромадження сестер св. Йосифа ОПДМ запрошує науковців до участі у конференції, що відбудеться у Львові  (Львівська духовна семінарія Святого Духа). Конференція проводиться з нагоди ювілейного року пам’яті (сторіччя від дня смерті) визначного священика Перемиської єпархії о. Кирила Селецького. В історію УГКЦ він увійшов як основоположник жіночих апостольських чернечих згромаджень, письменник, публіцист і активний громадський діяч.

3-4 листопада у Києві відбудеться ІІІ з’їзд мирян УГКЦ, що пройде під гаслом «Покликання до святості сьогодні». У рамках з’їзду буде проведено форум «Відкриті двері УГКЦ».

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

«УКРАЇНСЬКИЙ НАРОД ПОКАЗУЄ СВІТУ, ЩО Є ЦІННОСТІ, ЗА ЯКІ ВАРТО ВІДДАТИ ЖИТТЯ, — ЦЕ ВІРА В БОГА І СВОБОДА», — БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ У СЛОЦБУРЗІ

ГЛАВА УГКЦ ВИСЛОВИВ СПІВЧУТТЯ З ПРИВОДУ ЖАХЛИВОЇ ПОВЕНІ В ШТАТІ КЕРАЛА В ІНДІЇ

«МОВА ЖЕСТІВ – МОЯ БІОЛОГІЧНА МОВА», - ДИЯКОН ОЛЕГ ПЛІШИЛО

СВЯТО УКРАЇНСЬКОЇ МОЛОДІ У ЛЬВОВІ ПІД ПАТРОНАТОМ ПРАВЕДНОГО АНДРЕЯ (ШЕПТИЦЬКОГО), АБО ЩО ЩЕ НЕ ВПОВНІ УСВІДОМЛЮЄ УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА - Зенон БОРОВЕЦЬ, катехит, член Громадської ради “Святий ЮР”

ЛІДЕРИ ХРИСТИЯНСЬКИХ ЦЕРКОВ ОДЕСИ ЗАКЛИКАЛИ ВЛАДУ МІСТА НЕ ДОПУСТИТИ ГЕЙ-ПАРАД

ІСТОРІЯ ЧУДОТВОРНОЇ ІКОНИ ЖИРОВИЦЬКОЇ БОГОМАТЕРІ В ЦЕРКВІ СВВ. СЕРГІЯ І ВАКХА В РИМІ

«ЗНАК ВОСКРЕСІННЯ ЦЕРКВИ, СИМВОЛ ЄДНОСТІ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ…» — ДУМКИ БУДІВНИЧИХ ПРО ПАТРІАРШИЙ СОБОР УГКЦ В КИЄВІ

ПРИ ПАРОХІЇ УГКЦ В ГАННОВЕРІ ВІДБУВСЯ ПЕРШИЙ ХРИСТИЯНСЬКО-МУЗИЧНИЙ ТАБІР ДЛЯ ДІТЕЙ

КОМЕНТАР ВЛАДИКИ ЙОСИФА МІЛЯНА ПРО ВІДЗНАЧЕННЯ УГКЦ ЮВІЛЕЮ 1030-РІЧЧЯ ХРЕЩЕННЯ УКРАЇНИ

«МИ СЬОГОДНІ МОЛИМОСЯ ЗА УСІХ, ХТО ПОКЛАВ СВОЮ ЦЕГЛИНКУ – СВОЄ СЕРЦЕ У БУДОВУ ЦЬОГО ХРАМУ», – ВЛАДИКА ЙОСИФ МІЛЯН

ВЛАДИКА ЙОСИФ НА ПРАЗНИК ПРЕОБРАЖЕННЯ: «ЯКЩО БУДЕМО ВМІТИ СЛУХАТИ БОГА, ТО БУДЕМО ВМІТИ РОЗРІЗНИТИ, ДЕ БОЖЕ, А ДЕ ВОРОЖЕ»