Тижневий огляд: життя УГКЦ (13.10 - 19.10)
  • Втр, 21/10/2014 - 13:54

У понеділок, 13 жовтня 2014 р.:

Під час 11 загального зібрання ІІІ Надзвичайної Загальної Асамблеї Синоду Єпископів на тему сім’ї кардинал Петер Ердьо, Архиєпископ Будапешта і Головний Доповідач Синоду, представив доповідь за підсумками дискусій, які відбулися під час першого тижня праці Синоду. В інтерв’ю італійською мовою для Радіо Ватикану своїми думками про цей документ поділився Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, який також бере участь у синодальних працях.

У надвечір’я свята Покров Пресвятої Богородиці, під час Великої Вечірні дві сестри: Тереса Данилевич і Міріам Українець склали свої перші обітниці перед Богом у Товаристві спільного життя «Дочки Матері Божої Неустанної Помочі». Обітниці прийняв Високопреосвященніший владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, у храмі Святих апостолів Петра і Павла, що в м. Новояворівськ Львівської області.

14 жовтня Церква святкує Покрову Пресвятої Богородиці. Саме Богородицю обрали своєю покровителькою українські козаки та воїни УПА. Про те, як правильно молитися до Богородиці і чи захистить вона своїм покровом українських воїнів у зоні АТО, розповідає владика Венедикт (Алексійчук), голова Патріаршої літургійної комісії УГКЦ.

У цей день:

В Архикатедральному соборі Святого Юра відбулися урочистості з нагоди святкувань празника Покрова Пресвятої Богородиці. Розпочалося святкування Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії. Архиєрей виголосив проповідь, у якій закликав бути відкритими на Бога та вчитись на прикладі Марії довіряти Йому і ділитись Божою любов’ю з ближнім. Проповідник заохотив просити у Богородиці помочі для українського краю та розповів про Її чудесне заступництво.

Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, здійснив візит до Свято-Покровської жіночої обителі сестер студиток (м. Львів, вул. Вічева, 2) з нагоди 90-ліття заснування монастиря Студійського Уставу. Архиєрей очолив Божественну Літургію та виголосив проповідь.

У Митрополичих палатах Свято-Юрського комплексу було підписано договір про партнерство між католицькою громадою м. Фрайбург (Німеччина) та Львівською архиєпархією УГКЦ. Зі сторони Львівської архиєпархії були: Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії та працівники Курії. Сторони погоджуються, що партнерство між деканатом м. Фрайбург та архиєпархією Львівською додасть обидвом церквам можливості взаємозбагатитись у служінні як Церкві, так і суспільству, в активному пошуку відповідей на виклики, що повстають перед християнською вірою та суспільством.

У парафії Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ, що у Львові, відбулися урочистості з нагоди святкування храмового празника. Розпочалося святкування Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ. Після завершення Богослужіння від імені владики Ігоря (Возьняка), Архиєпископа і Митрополита Львівського УГКЦ, о. Оноріно Пістеллато було вручено нагрудний хрест із прикрасами на знак поваги і відзначення його служіння. Вітання отримав також і новий настоятель для української салезіанської провінції о. Кароль Манік, котрий вже декілька днів перебуває у Львові і офіційно перебирає на себе обов'язки настоятеля.

16 жовтня 2014 року на пленарній сесії Синоду Єпископів у Ватикані Митрополит РПЦ Іларіон Алфеєв під час свого виступу вкотре заговорив про проблеми унії, яка, на його думку, загострилася у зв’язку з останніми подіями в Україні. Свої коментарі щодо цього в ефірі SiriusXM The Catholic Channel дав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

«Говорити про те, що УГКЦ підтримує певну частину українського суспільства – означає твердити, що в Україні йде громадянська війна», – Глава УГКЦ

16 жовтня Божественною Літургією у катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича розпочалась VI-а сесія Єпархіального собору Самбірсько-Дрогобицької єпархії "Жива парафія - місце зустрічі з живим Христом". Богослужіння, участь в якому взяли понад 100 делегатів Собору, очолив владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні владики Григорія (Комара), єпископа-помічника, та духовенства єпархії.

Катехитичними зусиллями Церкви рухає бажання добра кожній людині. Про це 17 жовтня заявив гість VI сесії Єпархіального собору Самбірсько-Дрогобицької єпархії владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ. У своїй доповіді на тему "Актуальні завдання і виклики в ділянці катехизації" владика Богдан визначив п’ять завдань катехитичного служіння Церкви. Відповідальним за катехитичне служіння слід дбати про те, щоб вірні поглиблювали свої знання змісту християнської віри.

У суботу, 18 жовтня:

Завершився собор Луцького екзархату. Тематикою, яка увінчала цьогорічний собор Української Греко-Католицької Церкви Луцького екзархату була дияконія, або соціальне служіння Церкви. Місцевий Архиєрей Кир Йосафат подякував усім організаторам та учасникам, які відкликнулися та прибули на собор "Жива парафія - місце зустрічі з живим Христом!". Аналізуючи соборові обговорення Святитель зазначив: "Думка усіх вас, як душпастирів, так і мирян є цінним для нас надбанням. Оскільки як перші, так і останні бачать парафіяльну дійсність крізь власну парадигму, тому так важливо було її зіставити". На завершення Преосвященніший Архипастир благословив присутніх та доручив їм популяризувати та втілювати ідеї собору у власному та парафіяльному життя.  

Минає чверть століття з початку розкопок на території урочища Дем’янів Лаз поблизу Івано-Франківська, які організувало обласне відділення товариства ”Меморіал”. Щоб вшанувати пам’ять розстріляних на цьому місці в’язнів з тюрми НКВС,  поблизу діючого там меморіального комплексу зібралися представники духовенства, влади, громадськості, ветерани визвольних змагань, учасники антитерористичної операції. До присутніх звернувся Правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ кир Василій (Івасюк). “Закликаємо всіх і надалі витривало крокувати дорогою правди та свободи, щодня будувати наше майбутнє ревною молитвою, солідарністю з стражденними і потребуючими. Скеровуємо особливі слова визнання до всіх, які сьогодні з подиву гідною самопожертвою стоять на фронті нашої спільної свободи. Дякуємо всім, хто своєю великодушністю та особливою жертвою свідчить про Божі істини в час війни й великих моральних викликів”, - сказав єпарх.

У Кінологічному навчальному центрі м. Великі Мости Сокальського району військовий єпископ Михаїл Колтун та капелани зустрічали триста одинадцять прикордонників Західного регіонального управління, які виконали завдання на східних кордонах нашої країни.

18 – 19 жовтня 2014 р. відбулося святкування 100-літнього ювілею віднови Згромадження Сестер св. свмч. Йосафата в Галичині. З цієї нагоди в суботу провели святкову академію у Львівському державному палаці естетичного виховання учнівської молоді. Вступне вітальне слово виголосив Преосвященний Владика Іриней Білик, ЧСВВ, Канонік Папської Базиліки Святої Марії Більшої (Santa Maria Maggiore) в Римі, який ще в часи підпілля познайомився із Сестрами Йосафатками та тісно співпрацював із ними після легалізації УГКЦ. 

Цього року Українська Греко-Католицька Церква відзначає двадцять п’яту річницю виходу з підпілля та початку відкритого виконання своєї місії серед українського народу. В означення цієї знаменної події, а також піднесення молитви до Всемилостивого Бога за дар миру та свободи для народів світу, 19 жовтня 2014 року у м. Львові відбулася молитовна хода. (Відео)

Слово Митрополита Львівського під час молитовного походу з нагоди 25-ЛІТТЯ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ УГКЦ

З історії УГКЦ. Похід за легалізацію УГКЦ. Частина 1 З нагоди 25 річниці виходу УГКЦ з підпілля, Медіаресурс УГКЦ презентує серію історичних відеоматеріалів.

Звернення Преосвященного Владики Тараса Сеньківа, Єпарха Стрийського, з приводу підтримки української армії