Тижневий огляд: життя УГКЦ (13.11–19.11)
  • Втр, 21/11/2017 - 12:47

Стало відомо, що 31 жовтня - 2 листопада 2017 року в’язничні капелани Української Греко-Католицької Церкви перебували у Києві на семінарі «Покликані до свободи і справедливості». Цю тему душпастирі обговорювали з психологом, з біблійним богословом, а також з філософом. 

1 листопада в приміщенні Івано-Франківської духовної семінарії відбулась урочиста  конференція для членів «Української молоді Христової»  з Івано-Франківської області. Почався захід із молитви Андрея Шептицького «Про Божу мудрість». 

6 листопада в рамках душпастирської практики з пенітенціарії семінаристи зустрілися з багатолітнім політичним в'язнем Миколою Горбалем. Зустріч була присвячена темі духовності в'язнів та проповіді християнської віри в місцях несвободи у часі радянського тоталітаризму. 

У період 6-8 листопада за сприянням керівника департаменту патріаршої курії УГКЦ у справах душпастерства  силових структур України Владики Михаїла Колтуна, єпископа Сокальсько-Жовківського,  та  голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Михайловича  Синютки відбулася молитовна проща учасників АТО та їхніх родин до Польщі. Метою даної прощі  було вшанування пам’яті  сучасних та колишніх героїв, які загинули у боротьбі  за волю України, відвідини військового поховання  українських військових,  молитовний подячний дарунок Матері Божій, яка охороняє наших військових від ворожих куль на Сході України.

12 листопада 2017 року у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві відбулося святкування пам’яті блаженного Василя Величковського. Під час заходу була відтворена життєва дорога блаженного Василія у душевних спогадах, ліричних піснях і в драматичних історіях. З цієї нагоди в Соборі також було відкрито виставку про життя блаженного.

А цього тижня у вівторок,  14 листопада, в монастирі братів-капуцинів у Києві відбулася зустріч Рад Конференцій Вищих настоятелів чоловічих і жіночих Згромаджень Католицької Церкви латинського та візантійського обрядів. Радні зустрілися, щоб обговорити плани на майбутнє. Гостями були керівники організації «Християнська служба порятунку», які служать на передовій військових дій на сході України. Вони розповіли учасникам зустрічі про труднощі, які переживають мешканці наших окупованих земель.

В Міністерстві юстиції України пройшло  засідання робочої групи Національного проекту соціальної адаптації засуджених «Давай разом!» («Let’s do it together!»). У засіданні взяв участь референт Відділу УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України Павло Загороднов. Захід мав на меті вдосконалення соціально-профілактичної виховної роботи в пенітенціарних установах та механізмах пробації, сприяння соціальній адаптації засуджених і звільнених жінок з метою підготовки волонтерок з числа засуджених, з подальшим супроводом роботи за принципом «рівний-рівному».

У Галицькій виправній колонії, за підтримки Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції (м.Львів) та сприяння Молодіжної комісії Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, відбувається програма по супроводі жінок для реінтеграції у суспільстві. Після звільнення учасники програми будуть мати не лише кращу можливість реалізувати себе у суспільстві, але й продовжити реабілітацію у жіночому Центрі «Переображення», що знаходиться в Любечі (Чернігівська обл.). З 2011 року Центр надає підтримку жінкам, які звільнилися після відбуття терміну. 

В середу, 15 листопада 2017 року, у Львові відбулася зустріч оргкомітету, що проводить підготовку до Форуму українців-мігрантів Центральної та Західної Європи на тему “Українська молодь в Європі” і З’їзду молоді, які відбудуться наприкінці вересня 2018 року у Римі. Учасники оргкомітету обговорили організаційні моменти підготовки до Форуму і програму заходів. Форум українців-мігрантів Центральної та Західної Європи відбудеться у Римі 27-28 вересня 2018 року. Також 29-30 вересня 2018 року відбудеться З'їзд молоді.

У п’ятницю, 17 листопада, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав відкрив на Тернопільщині меморіал пам’яті жертвам псевдособору 1946 року, який є перший і єдиний в Україні. Посвята та відкриття меморіалу пам’яті жертв псевдособору відбувся в селі Мушкатівка Борщівського району. На заході були присутні Митрополити Василь (Семенюк) і Володимир (Війтишин), владика Дмитро (Григорак), священики, голова ОДА Степан Барна, а також меценати, представники різних органів місцевої влади та мешканці села. За словами Предстоятеля УГКЦ, ми повинні вшановувати тих, що були жертвами цієї події, яку організувала радянська влада в часи сталінського “кровожерливого” тоталітарного режиму. 

17-19 листопада 2017 року у виставковому залі Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького відбулася міжнародна конференція на тему: «Засновники і монахи Свято-Іванівської Лаври Студійського Уставу УГКЦ (1927-1947 рр.)» Організаторами є Постуляційний центр монастирів Студійського уставу,Свято-Іванівська Лавра Студійського Уставу УГКЦ, Музей народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького.

У суботу, 18 листопада 2017 року, відповідно до рішення Синоду Єпископів УГКЦ створено Чернівецьку єпархію, виокремивши її з Коломийсько-Чернівецької єпархії. Першим Єпархіальним єпископом новоствореної єпархії УГКЦ іменовано єпископа Йосафата (Мощича), Єпископа-помічника Івано-Франківської архиєпархії.

У катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці м. Чернівці відбулася Архиєрейська Літургія та Чин інтронізації першого правлячого єпископа новоствореної Чернівецької єпархії УГКЦ владики Йосафата (Мощича). Богослужіння очолив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ.

В Бучацькій єпархії урочисто  перепоховали загиблих від рук нацистів священика та 60 його побратимів. Отець Павло Витвицький загинув від рук нацистів 27 листопада 1942 року, разом із шістдесятьма побратимами, які були ув’язненні в Чортківській тюрмі. 

В неділю, 19 листопада 2017 р., напередодні празника Собору архистратига Михаїла та інших безплотних сил у храмі архистратига Михаїла Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного відбулася святкова Божественна Літургія. Молитву очолив о. Степан Сус, синкел у справах капеланства Львівської Архиєпархії УГКЦ та настоятель Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла. 

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

«Я зустрів на порозі храму людей, які нам зберегли віру і передали своїм нащадкам», - Глава УГКЦ на інтронізації у Чернівцях

«Відкрита церква» про нову єпархію УГКЦ у Чернівцях!

У Львівському історичному музеї триває виставка "Апостол душпастирства мігрантів", присвячена о.В.Поточняку

Анонси:

Українська спільнота в Італії з 24 по 26 листопада 2017 р. в м. Мілані вшановуватиме жертв голодомору

25 листопада відбудеться освячення таблиці з іменами митрополитів і крилошан, похованих у гробниці Львівської капітули на Личаківському цвинтарі.

Формаційна школа Святого Миколая запрошує тебе відвідати курс “Мовчання Бога. Увійти у святу тишу” 8-10 грудня 2017 р. Б.