Тижневий огляд: життя УГКЦ (14.07 – 20.07)
  • Втр, 22/07/2014 - 10:36

На Тернопільщині,з благословення владики Дмитра, Єпарха Бучацького УГКЦ, було проведено збірку на потреби українського війська. На зібрані кошти придбали бронежилети. Священики єпархії, зокрема о. Володимир Заболотний, генеральний вікарій, та о. Володимир Білінчук ці бронежилети, а також молитовники, вервиці, продукти роздали безпосередньо в руки військовим.

З 7 по 11 липня 2014 р. у Згромадженні сестер святого Йосифа Обручника Пречистої Діви Марії проходила Генеральна капітула. Головував на капітулі о. Віталій Дуткевич, синкел у справах мирян та монашества Львівської архиєпархії. На капітулі було обрано нову генеральну настоятельку - с. Єлисавету Бігун.

15 липня Блаженніший Святослав, Глава Української Греко-Католицької Церкви, увів на престол Митрополита й Архиєпископа Володимира (Ковбича). Подія відбулася в Куритибі (Бразилія) в архикатедральному Соборі святого Івана Хрестителя.

16 липня Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, зустрівся з Бето Рішою, губернатором штату Парана, в рамках візиту до Бразилії.

У Тернополі презентували книгу про Патріарха Йосипа Сліпого. Презентація антології поезій під назвою «Серця живе джерело» відбулась у приміщенні фундації «Справа Патріарха Йосифа».

18 липня Секретар Синоду єпископів УГКЦ владика Богдан (Дзюрах) помолився перед Посольством Нідерландів в Києві за упокій загиблих у збитому терористами Боїнгу 777.

У п’ятницю, 18 липня, від Архикатедрального собору Тернополя до Зарваниці вирушила найчисленніша група паломників, яка за два дні подолала пішки 54 кілометри. В дорозі вірні молилися за мир в Україні та несли мощі блаженного єпископа Василя Величковського.

18 липня, о 15.00 год. у гарнізонному храмі Святих апостолів Петра і Павла Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, разом з настоятелем храму о. Степаном Сусом, капеланами та іншими священнослужителями, рідними, друзями, знайомими попрощалися із військовослужбовцями, що загинули під Зеленопіллям: Лущиком Віктором Федоровичем (23-03-1979 – 11-07-2014), Березою Іваном-Віталієм Володимировичем (11-09-1991 – 11-07-2014) та Голубом Юрієм Григоровичем (10-08-1991 – 11-07-2014).

Лист-співчуття Глави УГКЦ до Послів іноземних держав, у зв’язку із загибеллю їхніх громадян внаслідок терористичного акту 17 липня 2014 року.

18 липня 2014 року, минуло 70 років від дня трагічної смерті молодої Сестри Служебниці Тарсикії Ольги Мацьків.

Як боротися зі злом, піднятися з колін, подолати корупцію та змобілізуватися під час війни навчав Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, молодих учасників Всеукраїнської та молодіжної прощі до Зарваниці 19 липня на зустріч, яка відбулася на площі біля парафіяльного храму.

У ніч проти 20 липня після багатотисячного походу зі свічками в Зарваниці відбулася Панахида за героїв Небесної Сотні та воїнів, які віддали своє життя за волю і незалежність України. Молитву очолив Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ. Пастирське слово виголосив владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії.

Молодіжний «Молитовний Майдан», духовно-патріотична програма, яка відбулась у Зарваниці вночі з 19 на 20 липня, на здивування самих організаторів (комісії у справах молоді Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ), зібрав більше 10 тисяч юнаків та дівчат.

У неділю, 20 липня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк традиційно долучився до всеукраїнської Прощі до Зарваниці на Тернопільщині. Після закінчення Літургії на запрошення Глави УГКЦ Патріарха Святослава Арсеній Яценюк звернувся до зібраних прочан. «Наша країна встояла від більшовиків, Церква пережила “совєти”, і можу вас запевнити – ми вистоїмо і переможемо. З нами Бог і з нами правда», - сказав Глава Уряду. До прощі до Зарваниці долучилися Міністр культури України Євген Нищук та Радник Прем’єр-міністра України Віктор Єленський.

Стаття отця Ореста-Дмитра ВІльчинського «Ми є учасниками епічної боротьби добра і зла».