Тижневий огляд: життя УГКЦ (14.08 – 20.08)
  • Чтв, 24/08/2017 - 19:06

З 7 по 13 серпня  2017 р. з метою духовного та психологічного відновлення, кращого розуміння самих себе, подолання конфліктів у сім’ї демобілізовані воїни АТО проходили духовно-психологічну реабілітацію в с. Гошеві у жіночому монастирі Сестер Пресвятої Родини. Відновити сили колишнім бійцям, а також жінкам-волонтерам з Харківської, Дніпропетровської та Полтавської областей, допомагала команда, яка працює з реабілітантами: священники о. Руслан П’яста, о. Ярослав Рохман, о. Назарій Мицко, о. Ігор Ліпчанський, психолог Ірина Вишинська. Реабілітація була організована традиційно Комісією у справах душпастирства охорони здоров’я УГКЦ.

14 серпня 2017 року капелани та волонтери місії “Центр Опіки Сиріт” ЛА УГКЦ розпочали традиційний щорічний табір для дітей парафіян Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, що на вул. Театральна, 11. Впродовж тижня діти крокуватимуть слідами Йосипа Сліпого.

У вівторок, 15 серпня, на парафії Царя Христа, монастиря оо. Василіян, що в Івано-Франківську в особливий спосіб перед мощами св.. Партенія молилися за богопосвячених осіб, а також просили Божого благословення для духовенства, молитовних спільнот й спільнот служіння. Моління почалися з вечірні, яку служив ієромонах Йосафат Попович, ЧСВВ. Божественну Літургію очолив о. Олег Каськів, синкел у справах духовенства та священичих родин.  О. Йосафат Хаймик, ЧСВВ, звернувся із подячний словом до присутніх отців, сестер, братів-семінаристів та всіх вірних, які прийшли вшанувати мощі святого мученика Партенія.

У першій половині серпня, військові капелани зі Стрийської єпархії – о. Іван Барабаш та о. Михайло Кушнір, на чолі з Преосвященним владикою Богданом (Манишиним), який є Головою Координаційної ради  з питань душпастирства в кризових ситуаціях Патріаршої курії УГКЦ, здійснили поїздку в зону АТО, де провели ряд зустрічей та відвідали наших військових, для того щоб зміцнити їх бойовий дух та привезти хлопцям частинку дому і відчуття того, що їхня жертва не є даремна.

16 серпня, у середу, у Військово-Медичному Клінічному Центрі Північного Регіону (Харківському військовому госпіталі) відбулось офіційне передання обладнання для реабіліції військових та хворих, які тут перебувають.  Пошкодження та втрата кінцівок — реальність військових дій. Після лікування настає тривалий час реабілітації воїнів, тому таке устаткування є край потрібним. Основним ініціатором збору коштів виступив Злучений Український Американський Допомоговий Комітет на чолі з президентом Кий Ларисою у співпраці з Владикою Василем, Екзархом Харківським УГКЦ. Під час передачі обладнання були присутні керівництво госпіталю та полковник Подолян Юрій Віталійович. Також відбулось освячення обладнання. Опісля президент Допомогового Комітету Лариса Кий, волонтери та усі присутні мали можливість відвідати Харківський Інститут Протезування для того, щоб вирішити пріоритетні напрямки подальшої співпраці.

В рамках проведення V Всецерковної проща до Патріаршого собору Воскресння Христового УГКЦ відбулося урочисте виставлення мощей дванадцяти апостолів. А після Всенічного вірні молилися Панахиду за блаженної пам’яті Архиєрея Любомира Гузара.

19 серпня 2017 року, у свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, в храмі Архистратига Михаїла Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відбулась святкова Божественна Літургія та чин благословення першоплодів. У богослужінні взяли участь офіцери, курсанти та працівники навчального закладу. Очолив спільну молитву о. Андрій Хомишин, капелан Академії та настоятель храму. По завершенні Літургії священик освятив фрукти, які придбали за кошти жертводавців.

У День міста Коломиї, 19 серпня, відбулось освячення наріжного каменю біля церкви Святого Йосафата під будівництво дзвіниці. До втілення такої ідеї спричинився благодійний фонд “Покуття”. Освятив наріжний камінь правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії Василь (Івасюк) УГКЦ та владика Юліан (Гатала) єпископ Коломийський і Косівський УПЦ КП спільно з духовенством. “Символічно, що саме на свято Преображення Христового– освячуємо місце для майбутньої дзвіниці. Це, справді, непересічна подія, особливо якщо згадати, якою нелегкою була передісторія храму, поряд з яким закладаємо камінь. Його, як і дзвіницю атеїстична влада намагалася зруйнувати. Зараз нашим завданням є праця над відновленням історії, себто дзвіниці, яка була на цьому місці”, - сказав владика Василь.

Комісія УГКЦ у справах освіти та виховання та батьківська християнська асоціація «Алетея» у Києві 19 серпня на Свято Преображення Господнє організували всеукраїнську зустріч батьків та педагогів на тему «Єдність із Богом – гарантія зростання особи». Як зазначають організатори, метою зустрічі є об’єднати батьків на основі християнських цінностей задля особистісного саморозвитку і духовного зростання  та виховання і навчання власних дітей.

20 серпня владика Степан, Екзарх Донецький УГКЦ, освятив каплицю в новозбудованому катехитично - реколекційному центрі  в Запоріжжі. Єпископ також звершив Чин освячення хреста та наріжного каменю під будівництво храму "Матері Божої Неустанної Помочі" УГКЦ тут. Під час проповіді владика Степан наголосив, що любов – найважливіша прикмета християн. «Навчімося прощати нашим ближнім. Ми повинні робити  добрі діла не тільки грошима, ми повинні навчитися любити не тільки тих, що нас люблять, а й наших ворогів. Бо вони є нашими братами і сестрами в Христі», - сказав проповідник. 

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

Душпастирська подорож капеланів зі Стрийської єпархії в зону АТО

 

«Я просив Господа, щоб усі гармати, якими вбивають сьогодні українців, були переплавлені на церковні дзвони», – глава УГКЦ у м. Марія Повч

 

«Це сліпе насильство хотіло спровокувати нас відповісти ненавистю. наша відповідь буде християнською», − Глава УГКЦ щодо терактів в Іспанії

 

Патріарх Святослав і майбутнє України

 

Глава УГКЦ у Добромилі: «Я кличу сьогодні наших отців василіан на Донбас, до Криму…»

Владика Богдан (Дзюрах): Переображення нашого народу відбудеться тоді, коли буде достатня кількість людей, які керуються наукою Христа у своєму житті

 

Владика Богдан (Дзюрах): «Молитва, єднання, служіння в любові − елементи наріжного каменю Патріаршого собору»

Анонси:

25-27 серпня 2017 року, з нагоди празника Успення Пресвятої Богородиці, яке є храмовим святом Святоуспенської Унівської Лаври відбудеться ХХVI піша проща ЛЬВІВ- УНІВ. провідна тема:  «Через терни до зірок»! Біблійний мотив:«І хто б хотів з вас бути перший, нехай стане вам за раба» (Мт;20.27)

23 серпня «ВІДКРИТА ЦЕРКВА» з Блаженнішим Святославом у прямому ефірі на тему «Дар життя». Розпочинається цикл програм, присвячений цінності людського життя. Ви дізнаєтеся, чи виступає Церква за заборону абортів і проти штучного запліднення? Чи підтримує трансплантацію органів?.. І як Церква може допомогти зберегти життя нашим рідним і близьким?

Прес-анонс: піша проща зі Львова до Святоуспенської Унівської Лаври студійського уставу УГКЦ, яка розпочнеться у п'ятницю, 25 серпня 2017 р.,  о 7 год ранку Божественною Літургією у храмі св. Арх. Михаїла (вул. Винниченка 22), 

3 вересня (неділя) молодь Тернополя запрошують востаннє перед навчальним роком весело провести час. «Встань з дивану» - саме під таким гаслом у центрі Тернополя відбудеться 6-тигодинний форум християнської молоді, яку готує провід УГКЦ Тернополя та активісти молодіжних християнських спільнот.