Тижневий огляд: життя УГКЦ (14.09 - 20.09.15)
  • Нед, 20/09/2015 - 23:40

Як ми вже інформували, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук прийняв участь у черговій щорічній пленарній Асамблеї Ради Єпископських Конференцій Європи, яка на запрошення латинського Патріарха Єрусалиму від 11 до 16 вересня проходить у Святій Землі. Блаженніший Святослав поінформовував про пастирські обставини служіння Церкви в Україні, наголосив на стражданні народу України, на понад мільйоні жертв та мовчанні міжнародної преси. Блаженніший подякував Церквам Європи, благодійній організації «Карітас» за їхню допомогу, одночасно закликаючи підвищити обізнаність щодо триваючого конфлікту та страждань, яких зазнає український народ.

 

У понеділок, 14 вересня 2015 року, у  Львові розпочалася Асамблея богопосвячених осіб України. Голова Конференції Старших Настоятельок Жіночих Чернечих Інституцій Римсько-Католицької Церкви сестра Ганна Кліпацька, наголосила на тому, що 2500 богопосвячених осіб, які є в Україні – це ціла потужна армія. І що 600 з них присутні на Асамблеї.

Апостольський нунцій в Україні Архиєпископ Томас Едвард Галліксон у вівторок, 15 вересня, під час спільної Асамблеї монашества УГКЦ та РКЦ у Львові, відзначив, що: «спільна асамблея монашества УГКЦ та РКЦ свідчить про єдність».

«Карітас – Львів УГКЦ» організувала відпочинок для молодих людей з особливими потребами на базі відпочинку - «Шепільська» на Стрийщині. 

В середу, 16 вересня, другого дня роботи першої спільної Асамблеї монашества УГКЦ та РКЦ, її учасники привітали найстаршого ченця ЧСВВ о. Доротея Шимчія з нагоди його столітнього ювілею і зачитали грамоту від Блаженнішого Святослава, адресовану ювіляру. 

У  Львові вшанували пам'ять Георгія Гонгадзе та всіх журналістів, які загинули, виступаючи за справедливість та захищаючи свободу слова. Голова Центру Військового Капеланства Львівської Архиєпархії УГКЦ та настоятель Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла – о. Степан Сус очолив спільну молитву за журналістів-героїв.

У червер, 17 вересня, у м. Львові завершилася Асамблея богопосвяченого життя для Католицької Церкви (обох обрядів) в Україні. Учасники асамблеї, богопосвячені особи Католицької Церкви східного і західного обрядів, відзначають надзвичайну ефективність зустрічі. «Було дуже цікаво дізнатись більше інформації про інший обряд. І ближче побачити його надзвичайне багатство» - майже тими самими словами описують монахи як східного, так і західного обряду свої враження.

В неділю, 20 вересня, у всеукраїнський День батька під час Архиєрейської Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав звернув увагу, що кожна людина підсвідомо прагне пізнати свого тата, свого отця. «Скільки сьогодні людей, можливо, справді не знають ні свого батька, ні матері, але підсвідомо, внутрішньо потребують їх пізнати і шукають за ними. Але цей внутрішній вроджений пошук за отцем є чимось набагато глибшим. Це є вроджений пошук людини за Богом, за Богом, який є Отцем».

 

До Вашої уваги:

Відеосюжети про Асамблею монашества: http://catholicnews.org.ua/videosyuzheti-pro-asambleyu-monashestva

В найбільшому місті Туреччини відкрито першу громаду УГКЦ. На черзі заснування парафій в Анкарі та Ізмірі. Раніше заснована перша парафія УГКЦ в Ізраїлі та на цілому Близькому Сході в місті Хайфа: http://catholicnews.org.ua/u-centri-stambula-zasnovano-parafiyu-ugkc

В неділю, 20 вересня 2015 року, о 17.00 год. в Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла відбувся вечір класичної музики «Музика Миру» на підтримку бійців АТО. В програмі  твори Й.С. Баха, С. Барбара, Б. Бріттена у виконанні Студентського симфонічного оркестру Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка: http://catholicnews.org.ua/20-veresnya-u-garnizonnomu-hrami-zvuchatime-muzika-miru-na-pidtrimku-biyciv-ato

20 вересня у м. Коломиї  відбувся II фестиваль духовної пісні “Все упованіє моє на Тебе, Мати, возлагаю”. Учасниками фестивалю стали церковні хори міста, мистецькі колективи Писанкового краю: http://catholicnews.org.ua/20-veresnya-u-m-kolomiyi-vidbudetsya-ii-festival-duhovnoyi-pisni-vse-upovaniie-moie-na-tebe-mati

В неділю на  Тернопільщині завершилося Всеукраїнське військове паломництво, яке пройшло під гаслом «Тільки любов здатна на перемогу!». Духовний центр у Зарваниці, що входить до двадцятки найбільших Марійських святинь світу, вже всьоме став місцем молитви військових. Проща мала за мету згуртувати церкву довкола потреб військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань України. 

Проповідь Владики Ігоря (Возьняка) під час літургії на завершення Асамблеї богопосвячених осіб: http://catholicnews.org.ua/propovid-vladiki-igorya-voznyaka-pid-chas-liturgiyi-na-zavershennya-asambleyi-bogoposvyachenih-osib

 

Анонси:

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 22 вересня 2015 року візьме участь у Національному форумі «Трансформація України». Захід відбудеться за участю представників громадськості та влади України, представників Європейського Союзу, голови дипломатичних місій міжнародних організацій, країн-членів ЄС та країн-членів «Великої сімки» в Україні. Національний форум відбудеться в Міжнародному конгрес-центрі Києва «Український дім» (початок о 10.30).

У рамках 22-го Форуму видавців, що відбувся у Львові було презентовано книгу «Роздуми до літургійних читань Апостола» авторства Преосвященного Владики Венедикта, Єпископа-помічника Львівської архиєпархії.

25 вересня – початок нового навчального року у Школі духовності і євангелізації Львівської архиєпархії. Тема зустрічі: «Слідами Апостола Петра». Викладач: о. Тарас Жеплинський: http://catholicnews.org.ua/rozpochinaietsya-noviy-navchalniy-rik-u-shkoli-duhovnosti-i-ievangelizaciyi-lvivskoyi-arhiieparhiyi