Тижневий огляд: життя УГКЦ (14.10 – 20.10)
  • Втр, 22/10/2013 - 16:15

14 жовтня 2013 р. Високопреосвященний владика Ігор Митрополит Львівський очолив святкування 150-ої річниці спорудження пам’ятки національного значення, храму Покрова Пресвятої Богородиці, що у с. Митулин, Золочівського р-н. Згідно історичній довідці, храм збудований у 1863 році.

Святкування розпочалися урочистою Божественною Літургією, яку звершив Митрополит Львівський у співслужінні адміністратора храму о. Василя Тузяка та клиру Львівської архиєпархії.

 

Виконати справу милосердя і благословити в’язнів прибув Адміністратор Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ владика Василій (Івасюк) 15 жовтня. Зустріч із засудженими відбулася у храмі Преображення Господнього, що розміщений на території установи (с.Товмачик, ВК-41). У співслужінні протосинкела єпархії о. мітрата Василя Мельничука та капелана о. Олекси Куйбіди, Архієрей очолив заупокійну Панахиду за воїнами УПА та учасниками визвольних змагань за незалежність України.

 

16 жовтня, Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський благословив приміщення для спільноти «Лярш-Ковчег» у Львові, що знаходиться на території храму Святих Володимира і Ольги (вул. Симоненка, 5а).

На урочистому заході були присутні отці-капелани спільноти, засновники, доброчинці, друзі та гості святкового дійства.

Довідка: Спільнота "Лярш-Ковчег" об’єднує людей з розумовою неповносправністю, асистентів та волонтерів на п’ятьох денних програмах-майстернях.

 

 

17 вересня у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка Архиєпископ-емерит Української Греко-Католицької Церкви зустрівся зі студентами юридичного факультету. Метою візиту стали презентація аудіокниги Блаженнішого Любомира "Суспільство і закон", а також живе спілкування з майбутніми правниками.

 

Отець Войцех Жмудзінський, єзуїт, директор Центру навчання лідерів та вихователів «Аррупе» провів 17 жовтня тренінг «Місія організації та пошук фінансування» для працівників Комісій у справах молоді єпархій, екзархатів та монаших згромаджень Української Греко-Католицької Церкви, а також молодіжних християнських спільнот та для Комісій у справах молоді єпархій та екзархатів УГКЦ і молодіжних спільнот. 

"Католицький Оглядач" мав нагоду поспілкуватися із  отцем Войцехом. Пропонуємо відеоінтерв'ю, у якому священик відповідає на питання в контексті теми тренінгу, що відбувся.

 

Глава УГКЦ перебуває у Словаччині задля участі у щорічній Зустрічі греко-католицьких єпископів Європи. Цього разу вона була приурочена до 1150-річчя прибуття святих Кирила і Мефодія на слов'янські землі. У цьому заході також брали участь єпископи УГКЦ з України, Польщі, Великобританії, Франції, Німеччини та Італії.

19 жовтня 2013 року єпископи Східних Католицьких Церков відслужили Архиєрейську Божественну Літургію в храмі Святих Петра й Павла в м. Кошиці (Словаччина). Святу Літургію очолив владика Ян Баб’як, Архиєпископ Пряшівський, Глава Греко-Католицької Церкви в Словаччині.

Проповідь італійською та українською мовами про зцілення слуги сотника виголосив Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава Української Греко-Католицької Церкви. Цю подію він назвав зустріччю Слова Божого з поганською культурою. «Слова Ісуса Христа, Учителя Життя, проникали в серце людини і зцілювали, тобто повертали до повноцінного життя тих, хто з вірою просить», - повідомили у Кошицькій єпархії.

 

20 жовтня українська парафія св. мучеників Сергія і Вакха відсвяткувала храмовий празник. Архієрейську Божественну Літургію з цієї нагоди очолив преосвященніший владика Діонісій Ляхович, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків Італії та Іспанії. З ним співслужили владика Іриней Білик, Канонік папської базиліки Святої Марії, о. д-р Іван Дацько, Президент Товариства «Свята Софія», о. Генезій Віомар, Архімандрит Василіянського чину, ректори та віце-ректори українських папських колегій, душпастирі українських спільнот в Італії.

Проповідь владики Діонісія під час Святої Літургії.

 

Анонс:

У неділю, 27 жовтня 2013 року, на площі перед Львівським театром опери та балету ім. С. Крушельницької (пр. Свободи) відбудеться акт відання м. Львова та його мешканців під опіку Христа Чоловіколюбця. В рамках заходу, за участю Високопреосвященного владики Ігоря, Архиєпископа і Митрополита Львівського, духовенства Львова та громади міста, під передзвін церковних дзвонів, кожен засвітить свічку, як символ єднання спільноти м. Львова у християнській вірі.