Тижневий огляд: життя УГКЦ (14.11– 20.11)
  • Втр, 22/11/2016 - 09:32

В понеділок, 14 листопада 2016 р., у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла львів'яни прощалися із Олегом Юрдигою (1976 р. н.), бійцем 24-ої окремої механізованої бригади, який загинув 10 листопада у зоні проведення антитерористичної операції від осколкового поранення, несумісного із життям.

З 10 по 14 листопада поблизу м. Попрад, що знаходиться у центральній частині Словаччини, відбувалася міжнародна зустріч лідерів та представників харизматичних спільнот з західної та східної Європи. Близько 500 учасників конференції, які належать до ENC (European Network of Communities – Європейської Мережі Спільнот), а це представники з Польщі, Румунії, Чехії, Словаччини, Литви, Німеччини, США, Англії, Швейцарії, Італії та ін. країн ділилися своїм досвідом служіння, спільно молилися, слухали навчання відомих теологів і біблістів та обговорювали питання щодо об’єднання зусиль у боротьбі проти секуляризації суспільства, гендерної політики та можливостей щодо екуменізації церков у світі.

У Люблінському Католицькому Університеті, о. Тарас Боровець, священик Львівської архиєпархії УГКЦ здобув науковий ступінь доктора теології за спеціальностю фундаментальна теологія, спеціалізація релігієзнавство. Захист дисертації на тему: «Звичаї, обряди і вірування Різдвяного періоду у регіонах Надсяння і Бойківщини Львівської області в Україні у ХІХ і ХХ столітті» відбувся 14 червня 2016 року.

У вівторок, 15 листопада 2016 р. Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла ЛА УГКЦ  у  Львові відвідала делегація Збройних сил Канади на чолі із Командувачем Сухопутних військ Збройних сил Канади генерал-лейтенант Полом Винником.

В четвер, 17 листопада 2016 року, у день відзначення 147 річниці від дня народження Климентія Шептицького, у Львові презентували віднайдені листи блаженного Климентія до родини, написані у період з 1881 р. до 1945 р. Найближчим часом листи планують видати українською мовою та проілюструвати понад сотнею фотографій, багато з яких побачать вперше. Про це під час прес-конференції повідомив керівник Постуляційного центру монастирів студійського уставу, настоятель Свято-Іванівської лаври студійського уставу УГКЦ, о. Юстин Бойко.

Президент України Петро Порошенко підписав Указ про присудження премій Президента України для молодих вчених 2016 року. Серед талановитих науковців нагороджено священика Київської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви, о. Олега Шепетяка, доктора філософських наук, професора Київського університету імені Бориса Грінченка, та викладача Київської Трьохсвятительської духовної семінарії. Душпастирю присуджено премію за наукову роботу «Німецькомовна католицька думка другої половини XX століття».

У п'ятницю, 18 листопада 2016 року, у рамках роботи Синоду Єпископів УГКЦ, Владики заслухали доповідь Преосвященного владики Володимира, Єпископа-помічника Львівської Архиєпархії, на тему: «Покаяння, сповідь як духовна терапія». Преосвященний владика наголосив: «Сповідь – це не психотерапія, але психотерапія не може того, що може сповідь. Замало є усвідомити собі гріхи, важливо мати кому їх віддати».

В неділю, 20 листопада 2016 року в місті Запоріжжя отець Роман Вовк, місцевий парох, відслужив першу Божественну Літургію для новоствореної громади на правому березі Дніпра в Осипенківському районі. З благословення владики Степана громада посвячена "Матері Божій Неустанної Помочі". Літургія відбулась у тимчасовій каплиці, що знаходиться на придбаній земельній ділянці, де планується з весни почати будівництво храму та парафіяльного катехитично-реколекційного будинку.

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

У неділю, 20 листопада 2016 року, Папа Франциск урочисто зачинив Святі двері базиліки Святого Петра, які були відчинені з нагоди Року Божого милосердя. Пропонуємо для перегляду і роздумів спеціальні ролики. Кожен ролик – історія людини, яка своїм життям втілює милосердя в дії. «Милосердя – це іскра тепла, якою людина може поділитись», – вважає  о. Костянтин Пантелей, в’язничний капелан УГКЦ.

Святіший Отець Франциск доручив Главі Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішому Святославові в Ювілейному році Василіанського Чину святого Йосафата вибрати день, в який після урочисто відслуженої Божественної Літургії уділити всім ченцям Чину, що відзначає свій ювілей, та іншим присутнім вірним християнам, котрі братимуть із ними участь у Богослужінні, папське благословення із повним відпустом, який вони можуть отримати, виконавши звичайні умови (сповідь, Святе Причастя і молитва в наміренні Святішого Отця).

Лист Блаженнішого Святослава з нагоди входження Владики Даниїла (Козлінського) в уряд правлячого єпископа єпархії УГКЦ в Буенос-Айресі

Глава церкви привітав Митрополита Філадельфійського із 65-літнім ювілеєм

Владика Тарас (Сеньків) про творення священичої родини у Стрийській єпархії

Служіння в зоні землетрусів - служіння отця Василя Гушуватого, який служить для громад українських емігрантів на територіях Італії, які протягом останніх місяців постраждали від землетрусів. 

Нещодавно вийшло у світ унікальне електронне видання з усіма творами патріарха Йосифа Сліпого та журналу “Богослов’я” під патронатом римського товариства “Свята Софія”. Уперше диск презентували у Філадельфії 13 листопада з нагоди п'ятиріччя Центру студій спадщини патріарха Йосифа Сліпого. Вісімнадцять томів творів “Opera Omnia” патріарха Йосифа – це всі видання його наукової спадщини, видані впродовж діяльності Українського католицького університету імені Климента Папи в Римі. 

Подорожуюча ікона Блаженної Йосафати Гордашевської прибуває до Львова – програма перебування ікони у храмах Львова

Сестра Наталія Мельник: «Закінчила школу і університет з відзнаками, грала у жіночий футбол... але найважливіше – це пізнати Бога»