Тижневий огляд: життя УГКЦ (15.01– 21.01)
  • Пон, 22/01/2018 - 22:17

Завершилася Третя сесія Синоду Єпископів Києво-Галицької Митрополії УГКЦ, яка відбулася в Патріаршій резиденції у м. Києві 16 січня 2018 року Божого., що проходила під головуванням Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ. У синодальних засіданнях брали участь усі єпископи Києво-Галицької митрополії. Владики заслухали проект Стратегії розвитку Києво-Галицької митрополії, проаналізували кількісний і якісний стан покликань до священичого і монашого служіння, про стан катехитичного служіння,  про  стан літургійно-молитовного життя в митрополії. Владики наголосили на важливості молитви в житті священнослужителя. Четверту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицької Митрополії Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести в листопаді 2018 року.

У вівторок у Львівській духовній семінарії відбулися урочистості з нагоди святкування 50-річного ювілею Правлячого єпископа єпархії Святого Миколая з осідком в Чикаго Венедикта (Алексійчука). Святкуючи ювілей, вдалося зібрати спільними зусиллями 1 380 000 гривень. Десять відсотків від загальної суми скерують на формування стипендій для семінаристів. Решту суми буде передано для створення стипендіального фонду для семінаристів Львівської духовної семінарії.

В четвер, 18 січня 2018 р., до Львова з офіційним візитом прибула генерал-губернатор Канади Жулі Пайєтт. В рамках поїздки запланована зустріч із міським головою Львова Андрієм Садовим та Президентом України Петром Порошенком. Також Жулі Пайєтт завітала до Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла Львівської архиєпархії УГКЦ (м. Львів, вул. Театральна, 11). Зустрічав гостей о. Степан Сус, настоятель Гарнізонної святині та голова Центру Військового Капеланства. Душпастир ознайомив присутніх з історією храму, а також діяльністю капеланів Львівської архиєпархії УГКЦ серед військовослужбоців.

Також в цей день до Гарнізонного храму завітав начальник служби з питань військового духовенства Головного управління НГУ полковник Іздебзький Олександр Вікторович.  Під час зустрічі з  о. Степаном Сусом було обговорено питання співпраці Центру Військового Капеланства  із Західним територіальним управлінням Національної гвардії України, зокрема капеланського служіння. 

На свято Богоявлення Господнього учні старшої групи парафіяльної недільної школи та парох о. Володимир Кметь з колядою відвідали мешканців Будинку для престарілих у селищі Благодатне/

Під час Х ювілейної різдвяної «Просфори з Патріархом», яка відбулася в Києві 20 січня 2018 року, у своєму слові Блаженніший Святослав насамперед привітав гостей зі святом Різдва Христового, — святом присутності живого Бога між нами. «У цьому товаристві маємо згадати Блаженнішого Любомира, який нам подарував цю «Просфору». Сьогоднішнє свято він передав нам як велику традицію будівництва собору», -  нагадав Блаженніший Святослав. За його словами, за нашим звичаєм, перед тим як розпочати вечерю, поблагословити нашу просфору, ми завжди згадуємо, як прожили попередній рік, згадуємо всіх тих, яких Господь Бог упродовж цього року покликав до себе: наших рідних, близьких, знайомих. Згадуємо загиблих захисників нашої вітчизни, усіх тих, які впродовж цього року віддали своє життя за вільну, незалежну Українську Державу.

Храм Архистратига Михаїла та українських новомучеників на вулиці Героїв Небесної сотні (колишня Інститутська), який чотири роки вважався незаконним та постійно був під загрозою ліквідації, отримав офіційний статус. «Я хочу особливо подякувати рідним і близьким Героїв Небесної сотні, бо ви відстояли цей храм. Завдяки вам він став вашою парафією», — зазначив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, під час Архиєрейської Божественної Літургії у храмі Архистратига Михаїла та українських новомучеників 20 січня 2018 року.

Пропонуємо до Вашої уваги:

ГЛАВА УГКЦ: «СЬОГОДНІ МИ БАЧИМО ХРИСТА, ЯКИЙ ЯВЛЯЄТЬСЯ НАД НОВОЮ УКРАЇНОЮ, ЯКИЙ БЕРЕ НА СЕБЕ НАШІ СЛЬОЗИ, НАШІ СТРАЖДАННЯ»

БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ: «ПОКАЯННЯ Є НЕ ЩО ІНШЕ, ЯК НАЛАШТУВАТИ СВОЄ СЕРЦЕ НА ХВИЛЮ БОЖУ»

«СЬОГОДНІ ДИЯВОЛ ПРОПОНУЄ НАМ ОБМІНЯТИ СВОБОДУ НА КОВБАСУ І ХЛІБ», — ГЛАВА УГКЦ ПІД ЧАС МОЛИТВИ З РОДИЧАМИ ЗАГИБЛИХ НА МАЙДАНІ

«ХРИСТИЯНИ ВІРЯТЬ В БОГА — АЛЬТРУЇСТА»: ГЛАВА УГКЦ ПРО АЛЬТРУЇЗМ, ЯК СПОСІБ ЖИТТЯ ХРИСТИЯН

МИХАЙЛО ЛЕВИЦЬКИЙ – ВИДАТНА ПОСТАТЬ УГКЦ

ЄДНАЙМОСЯ У МОЛИТВІ ПІД ЧАС ЮВІЛЕЙНОГО «ТИЖНЯ МОЛИТОВ ЗА ЄДНІСТЬ ХРИСТИЯН»

Музей мистецтв Прикарпаття презентує виставку різдвяних християнських сюжетів XIX ст. з фондової збірки музею і з приватної колекції Архікатедрального і Митрополичого Собору Воскресіння Христового Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ. На виставці «Містерія Різдва» вдалося зібрали роботи ХІХ ст. в яких строгих візантійських умовностей і «правильностей» немає. Галицькі ізографи XІХ ст. вносили в ікони різдвяного циклу свої приватні внутрішні почуття й переживання, пом’якшували візантійську й новгородську сувору аскетичність глибокою ліричною бароковою м’якістю та витонченим «шармом». 

28 СІЧНЯ 2018 РОКУ СВЯТІШИЙ ОТЕЦЬ ФРАНЦИСК ВІДВІДАЄ ПРОКАТЕДРАЛЬНИЙ СОБОР СВЯТОЇ СОФІЇ В РИМІ ТА ЗУСТРІНЕТЬСЯ З УКРАЇНСЬКИМИ МІГРАНТАМИ В ІТАЛІЇ. ВІЗИТ ПОНТИФІКА ВІДБУДЕТЬСЯ НА ЗАПРОШЕННЯ БЛАЖЕННІШОГО СВЯТОСЛАВА, ОТЦЯ І ГЛАВИ УГКЦ.