Тижневий огляд: життя УГКЦ (15.02-22.02)
  • Пон, 23/02/2015 - 21:36

15 лютого Христова Церква святкувала Стрітення ГНІХ. В основу свята лягла подія зустрічі праведника Симеона та пророчиці Анни із Немовлятком Ісусом на сороковий день по Його народженні. У нашій церковній традиції цього дня прийнято йти до храму зі свічками та їх там освячувати. Про це розповідає владика Венедикт, голова Патріаршої літургійної комісії УГКЦ.

У день празника Стрітення Господнього:

У гарнізонному храму Святих апостолів Петра і Павла спільнота “Віра і світло” святкувала свято Світла. Саме так віросвітляни називають свято Стрітення Господнього, яке є для усіх учасників спільноти є храмовим святом. З нагоди святкування, у гарнізонному храмі відбулась Архиєрейська Божественна Літургія, яку звершив Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії. Після Літургії Архиєрей освятив присутнім стрітенські свічки.

Святкову Божественну Літургію в українській парафії свв. Сергія і Вакха в Римі звершив Преосвященний Владика Ярослав (Приріз), правлячий архиєрей Самбірсько-Дрогобицької єпархії Української Греко-Католицької Церкви. Після євангельського читання владика Ярослав звернувся до присутніх на молитві з проповіддю.

16 лютого єпископи УГКЦ на чолі з Блаженнішим Святославом, Патріархом УГКЦ, прибули до Риму з метою паломництва до гробів Верховних апостолів. Візит ієрархії УГКЦ до Вічного міста передбачає окрему аудієнцію у Святішого Отця, а також відвідування різних ватиканських міністерств-дикастерій. Окрім цього, українські єпископи молитимуться у найголовніших папських соборах Рима.

17 лютого єпископи Синоду УГКЦ на чолі з Блаженнішим Святославом відвідали секцію Держсекретаріату Ватикану по відносинах з державами. Зустріч відбулася в рамках візиту ієрархії УГКЦ до Апостольської Столиці – Аd Limina. На зустрічі з Архієпископом Полем Річардом Галагером, очільником цієї державної установи Ватикану, Блаженніший Святослав розповів йому про ситуацію в Україні та душпастирські виклики, які стоять перед УГКЦ в умовах війни. Він, зокрема, ознайомив Архієпископа Галагера із «Зверенням Синоду єпископів до священиків про душпастирство в умовах війни».

Вранці 18 лютого єпископи Синоду УГКЦ зустрілися у Ватикані із кардиналом Куртом Кохом, Президентом Папської ради зі сприяння єдності християн та з кардиналом Леонардо Сандрі, Префектом Конгрегації у справах Східних Церков. На зустрічі з очільником ватиканської дикастерії, яка опікується Східними Церквами, єпископи УГКЦ  обговорили найактуальніші питання сучасної ситуації в Україні та служіння Церкви в умовах війни.

“Україна переживає великомасштабну гуманітарну катастрофу”, - Глава УГКЦ на зустрічі із кардиналом Сандрі

Пізніше  українські Владики відвідали Папську Колегію Покрови Пресвятої Богородиці. Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, від імені усіх присутніх Владик, подякував ректорату колегії за їхнє служіння для студентів нащої церкви, а студентам, за їх службу,в часі перебування Владик у Вічному Місті.  Звертаючись до студентів, Блаженніший їх закликав  поставити собі запитання: «Де є мій блок пост, на якому я перебуваю у цей не простий для України час? Яке моє на ньому завдання і яку місію я маю виконати?»

У четвер ввечері, 19 лютого, у Римі в приміщеннях Патріаршого двору, що на площі Мадонна дей Монті, єпископи Синоду УГКЦ на чолі з Блаженнішим Святославом провели зустріч із душпастирями УГКЦ в Італії.

Також цього дня у Римі Посольство України при Святому Престолі, у співпраці з Посольством США, провело брифінг про ситуацію в Україні. У заході взяли участь посли ЄС, США, Канади, Японії, Австралії та Грузії,  а також члени Синоду єпископів УГКЦ та громадськість. Посол України Тетяна Іжевська, представляючи головного доповідача заходу – Главу УГКЦ Святослава (Шевчука), назвала війну на Сході України загальною трагедією та відзначила необхідність боротьби з пропагандою, яка викривляє факти та події у цьому конфлікті.

20 лютого о 17:00 єпископи Синоду УГКЦ молилися на гробі святого апостола Петра у Ватикані. Божественну Літургію за мир в Україні очолив Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ. Богослужіння на гробі верховного апостола було центральною частиною паломництва єрархів УГКЦ до Вічного міста. Додамо, що вранці українські єпископи зустрілися із Святішим Отцем, наслідником апостола Петра.

Слово Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, з нагоди зустрічі зі Святішим Отцем.

Блаженніший Святослав: Папа запевнив, що пліч-опліч з нами.

 

Згодом у Римі в Папській Базиліці Санта Марія Маджоре відбулась Божественна Літургія, під час якої вшанували подвиг учасників Революції гідності. Богослужіння очолив Глава Української Греко-Католицької Церкви, Верховний Архієпископ Києво-Галицький Святослав (Шевчук) у співслужінні з Главою Конгрегації для Східних Церков Святого Престолу кардиналом Леонардо Сандрі та членами Синоду єпископів УГКЦ. На початку зустрічі Преосвященний владика Діонісій, Апостольський візитатор, подякував Главі та єпископам УГКЦ за надану можливість проведення зустрічі із священиками, які прибули до Рима з різних куточків Італії.

Глава УГКЦ: «Жертва Героїв Небесної сотні є пасхальною жертвою»

«Не будьте байдужими, бо байдужість вбиває», - Глава УГКЦ до світової громадськості

Вранці 21 лютого єпископи Синоду УГКЦ зустрілися у Ватикані з кардиналом П’єтром Пароліном, Держсекретарем Апостольського Престолу. Головною темою зустрічі було обговорення ситуації в Україні. Кардинал Паролін запевнив українських єпископів, що на міжнародному рівні Апостольський престіл вживає всі можливі дипломатичні інструменти для припинення війни в Україні та висловив сподівання, що Мінські домовленості будуть виконуватися. «Переконаний, що дотримання міжнародного права є неодмінною умовою на шляху подолання цієї кризи», – додав він.

Читайте також:

Отець Любомир Яворський про важливість душпастирської місії священнослужителів на фронті

Владика Борис (Ґудзяк) в Івано-Франківську: «…Небесна сотня, наші воїни на Сході, записані золотими буквами в книзі життя нашого народу….»

Капелан о.Віталій Барабаш розповів про поїздку на передову АТО

«Коли звідусіль лунають постріли, то людям страшно йти на молитву…» - греко-католицький священик із Маріуполя

Продукти та одяг передали бійцям на Схід із “Карітасу”

Два позашляховики в подарунок від церкви

Українська Греко-Католицька парафія м. Білефельд допомагає пораненим військовослужбовцям

Івано-Франківська архиєпархія продовжує допомагати військовим

"У Бога немає інших рук, крім твоїх" – під таким гаслом вийшов другий випуск проекту «ТОП 10 УГКЦ» з темою: Служіння. В даному випуску команда проекту хоче показати наскільки є важливим служити своєму ближньому.  І що це є можливо кожному з нас, незалежно ні від віку чи статі .

Анонси:

У п’ятницю, 27 лютого, у Львові відбудеться молитовна зустріч «Тезе». Про це повідомила Комісія у справах молоді Львівської Архиєпархії УГКЦ. Молитва відбудеться в межах циклу «Паломництво довіри та любові».

З березня УНІВСЬКА ШКОЛА ДУХОВНОСТІ запрошує мирян віком 18-50 років взяти участь у Школі Духовності, яка відбуватиметься в Унівській Лаврі монахів Студійського Уставу.

Владика Венедикт: «Українці, звільнившись від своїх недоліків під час посту, стануть ближчими до Бога. А Він відкриє нам те, що маємо робити…» 23 лютого розпочинається Великий піст – період, коли християни особливо роздумують над земним життя Ісуса Христа та Його страстями. Цьогорічний піст для України буде особливим. Владика Венедикт, голова Патріаршої Літургійної комісії УГКЦ, розповідає про те, як правильно провести великопісний час українцям.

Пастирське послання Блаженнішого Святослава на Великий піст 2015 року