Тижневий огляд: життя УГКЦ (15.03 - 22.03)
  • Втр, 24/03/2015 - 10:58

У Хрестопоклонну неділю, 15 березня 2015 року:

У Новій Зеландії  владика Петро (Стасюк), Єпарх для Австралії, Нової Зеландії та країн Океанії, відкрив нову парафію УГКЦ Блаженного священномученика Миколая Чарнецького в Окленді. Як повідомляє веб-портал єпархії , парохом став о. Ігор Колісник, ЧНІ, який нещодавно прибув у Нову Зеландію з монастиря редемптористів зі Львова.

Вулицями Львова відбулася багатолюдна молитовна хресна хода. У спільній молитві участь взяли: духовенство Львівської архиєпархії, монашество, студенти Львівської духовної семінарії Святого Духа, Українського католицького університету, представники влади міста і області, ректори та студентство львівських вищих навчальних закладів. З нагоди Року Митрополита Андрея Шептицького, особливістю хресної ходи були розважання слуги Божого Андрея, які читалися на молитовних зупинках.

Слово Митрополита Львівського на закінчення Хресної Дороги

Глава УГКЦ: Сьогодні Церква показує нам джерело життя і перемоги.  Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у Хрестопоклонну неділю, під час проповіді у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, що в Києві на Лівому березі Дніпра.

Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, перебуває в Римі з робочим візитом. У програмі передбачені зустрічі в Апостольській Столиці та участь в засіданнях річних зборів товариства “Свята Софія”.

У вівторок, 17 березня:

Блаженніший Святослав відвідав дві декастерії Апостольської Столиці: Конгрегацію у справах проголошення святих та Папську раду у справах родини.

Владика Василь (Тучапець) відвідав Військово-медичний клінічний центр Північного регіону у Харкові, де проходять лікування та реабілітацію українські військові. Екзарх Харківський провідав важкопоранених бійців, помолився за їх здоров’я та передав допомогу від громади церкви Царя Христа УГКЦ у Бостоні (США).

У середу, 18 березня:

У реколекційному центрі Львівської архиєпархії в Брюховичах завершилася зустріч координаторів програми «Жива парафія». Владика Богдан (Дзюрах), адміністратор Патріаршої курії УГКЦ, підбиваючи підсумки триденної зустрічі повідомив, що відтепер такі заходи відбуватимуться двічі на рік. 

В екуменічному центрі неподалік Ватикану відбулась презентація книги о. Атанасія Маквея про блаженного Микиту Будку. На презентації був присутній також Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ.

У четвер, 19 березня:

В академічному корпусі Івано-Франківського Богословського Університету ім. св. Івана Золотоустого відбулася презентація Документу Комісії УГКЦ Справедливість і Мир «Виховання мирян до суспільно-політичного життя».  Розпочалась презентація з виступу владики Йосафата (Мощича), єпископа-помічника Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ. Зауваживши важливість даного видання у контексті потреби євангелізації сучасного українського суспільства, владика Йосафат навів як приклад Христа, який і в храмі, і в домівках, і при міській брамі, не уникав жодної нагоди і можливості для переображення та навернення людини.

У п’ятницю ввечері, 20 березня, в соборі Святої Софії в Римі Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, звершив Літургію Напередосвячених Дарів за Архиєрейським чином. У своєму духовному слові він закликав вірних “витривати в пості, молитві та ділах милосердя”.

У неділю, 22 березня:

В Архикатедральному соборі Святого Юра  відбулася урочиста академія  «Отець Михайло Вербицький - Богом обдарований композитор», присвячена 200-річчю від дня його народження. Відкрив урочисту академію Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, наголосивши про складний і тернистий  шлях о. Михайла Вербицького до священства. За словами єпископа, саме цей життєвий досвід викристалізувався у знаменитий талант композитора.

Хресною дорогою вулицями Чернівців пройшли тисячі людей. Хресну ходу очолив єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ владика Василь (Івасюк). Разом з усіма городянами центральними вулицями міста йшли і багато священиків. 

Недільна проповідь Блаженнішого Святослава (Шевчука) під час Архиєрейської Божественної Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового 22 березня 2015 року.

У Львові на площі біля собору Святого Юра відбулося представлення проекту пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому. Усім охочим показали, як виглядатиме площа біля храму після її реконструкції та встановлення пам’ятника видатному діячеві Української греко-католицької церкви. Після спільної молитви зі сцени до городян звернувся єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ Венедикт.

Проект реконструкції (відновлення) Площі Святого Юра з спорудженням Пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому в м. Львові

Нам дуже гірко, що є противники встановлення пам’ятника митрополитові, - владика Возьняк

Звернення Блаженнішого Любомира до львів’ян щодо спорудження пам’ятника митрополита Андрея

Також до вашої уваги коротко про допомогу та служіння УГКЦ українському війську:

Капелани УГКЦ передали допомогу військовим на фронті

Івано-Франківська архиєпархія відправила чергову допомогу на війну

Владика Богдан Манишин освятив автомобіль для АТО

УГКЦ пожертвувала понад ₴40 млн на потреби української армії

Священики Тернопільщини привезли допомогу бійцям передової у Луганській області

Допомоги на 2,5 мільйони гривень та автівки передали для АТО віряни УГКЦ Тернополя

Капелан «Правого сектору»: Резерви української нації невичерпні

Сестра-монахиня у військовому госпіталі

Тут важлива присутність священика – капелан про служіння у Харківському військовому госпіталі

ДВАДЦЯТЬ ЧОТИРИ ДНІ В ЗОНІ АТО (Із щоденника капелана, ЧСВВ)

В Донецьку до Таїнства Єлеопомазання приступило близько 65 вірних

Учасники АТО разом із військовими капеланами молились Хресну дорогу у с. Страдч

Анонси:

У п’яту неділю Великого Посту, 29 березня 2015 року:

У Катедральному Соборі св. Володимира у Парижі на Архирейській Божественній Літургії, котра розпочнеться о 10 год 30 хв. відбудеться рукоположення у священики диякона Ігоря Ранці. За присутності Єпископа Паризького Кир Бориса Ґудзяка Святу Літургію очолить та рукоположення звершить Митрополит Львівський Кир Ігор Возьняк.

Вулицями міста Коломиї пройде щорічна Хресна дорога, яку очолить Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Кир Василій (Івасюк) разом із духовенством єпархії.