Тижневий огляд: життя УГКЦ (15.05-21.05)
  • Пон, 22/05/2017 - 22:01

Стало відомо, що на вінниччині буде новий храм УГКЦ. 13 травня 2017 року єпископ Йосиф Мілян освятив місце і благословив початок будови нового храму УГКЦ в місті Бершадь.

З метою духовного та психологічного відновлення, кращого розуміння самих себе, подолання конфліктів у сім’ї колишні воїни АТО проходили духовно-психологічну реабілітацію в с. Гошеві у жіночому монастирі Сестер Пресвятої Родини. Колишні військові були з різних областей України, а саме: Івано-Франківської, Волинської, Дніпропетровської та Запорізької. Впродовж цих днів колишні військові мали змогу набути душевного спокою під час Богослужінь, прийняти таїнство сповіді та причастя, відновити фізичні сили завдяки зарядці, масажу, грі в теніс, працетерапії, подорожей, зменшити тривогу та напруженість через заняттям з арт-терапії, індивідуальним психологічним консультуванням, духовним бесідам та психотерапевтичним групам. Віднайти душевний спокій та гармонію – ось основне бажання захисників. 

Перебуваючи з візитом в м. Тортона (Італія), Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав відвідав дитячий медичний центр, яким опікуються отці оріоністи. Медичний центр отців оріоністів є єдиною структурою на Півночі Італії, яка приймає дітей з країніми патологічними недугами. Від більшості  дітей відмовилися їхні батьки, своє служіння для них здійснють монахи, монахині та волонтери, що співпрацюють з оріоністами.

16 травня Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, очолив Архиєрейську Божественну Літургію у м. Тортона на Півночі Італії з нагоди 15-річного ювілею заснування та діяльності згромадження оріоністів в Україні. Звертаючись до присутніх на богослужінні українських мігрантів та італійської спільноти, Блаженніший Святослав вказав на місію свого візиту та участі у святкуваннях ювілею української вітки отців оріоністів. «Від імені сотень і тисяч українців я хочу найперше подякувати отцеві Луіджі Оріоне. Впродовж останніх 15-ти років його монаша родина є присутньою та діяльною в Україні. Безліч дітей-сиріт та молоді саме завдяки їм відчули, що Бог не покинув їх на дорозі їхнього важкого життя. Скільки людей відчули себе близькими до Бога саме завдяки твоїй святості, отче Луіджі», − звернувся Блаженніший Святослав до могили святого, мощі якого спочивають у бічній наві храму неподалік святилища. Саме тому, наголосив він, дон Оріоне хоч і належить єпархії Тортона, є також і українським святим і «на цьому святому місці я сьогодні хочу подякувати Богові за дар життя, служіння та святості цього священика».

У середу, 17 травня 2017 року, у перший день візиту Блаженнішого Святослава до архієпархії Перуджі розпочався з молитви та відвідин відомих в усьому світі францишканських санктуаріїв в м. Асиж. Перед початком богослужіння Глава УГКЦ відвідав санктуарій, де за переданням Святий Франциск скинув з себе одежу на знак відречення від світу і розпочав шлях свого монашого життя в убогості. Глава УГКЦ також відвідав могилу Святого Франциска в головній базиліці францишканського чину, помолився в монастирі св. К’яри та зустрівся з монахами францишканського чину. Він звернувся до них з особливим проханням молитися за “припинення війни в Україні, котра безупинно триває вже три роки”.

У середу, 17 травня 2017 року, у Перемишлянах відбулася щорічна проща духовенства УГКЦ.

Також Блаженніший Святослав привітав Владику-номіната Едварда (Каву) з призначенням єпископом-помічником Львівської архидієцезії РКЦ в Україні

 В приміщенні Державного секретаріату Угорщини в справах релігії і національних меншин Міністерства людських ресурсів відбулася офіційна зустріч п. Мікловша Шолтиса, Державного секретаря Міністерства людських ресурсів Угорщини, з представниками української дипломатії та громади. У ході  зустрічі сторони домовилися про будівництво храму УГКЦ в Будапешті. Угорський уряд, в свою чергу, запевнив у сприянні будівництва українського храму та в фінансовій підтримці.

18 травня в катедральному соборі Перуджі (Італія) Блаженнніший Святослав разом з українськими мігрантами молився Молебень за мир в Україні. В молитві взяв участь кардинал Гвалтьєро Бассетті, Архиєпископ Перуджі, та п. Тетяна Іжевська, посол України при Апостольській столиці. Після Богослужіння Блаженніший Святослав також подякував кардиналу Гвалтьєро Бассетті за батьківську опіку над українськими мігрантами та його чуйність до їхніх проблем на чужині. На знак вдячності він подарував кардиналу ікону Матері Божої та побажав опіки Богородиці над усією архієпархією Перуджі.

19 травня Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, взяв участь в міжнародній філософській конференції «Європа між утопією та занепадом», що відбулась в національному університеті м. Перуджія (Італія). Звертаючись до присутніх науковців міжнародної академічної спільноти та студентів університету, Глава УГКЦ закликав «переосмислити концепцію самого поняття Європа та розширити його горизонти». Предстоятель УГКЦ також розповів про створення нової соціальної моделі, яку на Заході Папа Іван Павло II називав «культурою смерті», Папа Венедикт XVI говорить про споживацьке суспільство, а Папа Франциск вважає її як «культурою відкинення». Натомість  в Східній Європі народжується ще інша модель, автором якої є Владислав Сурков. «Ця модель, − вважає Блаженніший Святослав, − інструменталізує будь-які моральні цінності і почуття. ЇЇ гаслом є: або ти використовуєш інших, або інші використовують тебе».

20 травня 2017 р. Б. близько 19.00, на 83 році життя упокоївся в Бозі владика Михайло (Микицей), Єпископ-емерит єпархії УГКЦ Покрови Пресвятої Богородиці в Аргентині.

Відбувся V з’їзд молоді єпархії під назвою «Бути собою» та присвячений 125-річчю з дня народження Патріарха Йосипа Сліпого, який розпочався Святою Літургією в Катедральному Соборі Верховних Апостолів Петра і Павла в м. Чорткові.

Музейно-меморіальний комплекс «Рідна хата» імені патріарха Йосифа Сліпого, що в його родинному селі Заздрість на Тернопільщині, відвідали родини героїв «Небесної сотні» з усієї України. Під час екскурсії відвідувачі ознайомилися із життєвим шляхом ісповідника віри. Їх особливо вразила відвага у боротьбі з радянським режимом,  постійне змагання за українську ідею та вірність своєму народові

 

20-21 травня цього року, як і в попередні роки, з нагоди святкування свята Перенесення мощів святого Миколая з Мир Ликійських до Барі Крехівський монастир, який має його своїм покровителем, вітав численних паломників з усієї України та з-за кордону. Під час прощі до крехівського монастиря Святого Миколая Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав відзначив, що відродження Василіанського чину 400 років тому було, безперечно, державотворчою, націєтворчою силою, яка завжди просвічувала дорогу нашим людям у, можливо, найглибшій темряві історичного буття. 

У неділю, 21 травня 2017 року, Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський з пастирським візитом відвідав парафію св. Софії (м. Львів, вул. І. Франка, 121).

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

Офіційна заява Української Греко-Католицької Церкви щодо руйнувань Патріаршого собору 

ХV всеукраїнська проща освітньо-виховних установ УГКЦ до Унева

Владика Михайло (Бубній) до священнослужителів УГКЦ: «Кожна проща до Перемишлян, для душпастирів – це проща іспиту сумління»

17 червня в селі Крилос відбудеться проща родин до галицької чудотворної ікони Матері Божої

ПМВ спільно з УКУ проведе у Португалії духовно-формаційний семінар для священиків УГКЦ на тему: «Душпастирство сімей в умовах новітньої міграції в Європі». Семінар відбудеться за ініціативою Капеланії УГКЦ в Португалії і проходитиме в м. Евора 25-26 травня.

У неділю, 28 травня, в смт. Щирець (Пустомитівський р-н) відбудеться з’їзд молоді Пустомитівського і Сокільницького деканатів Львівської Архиєпархії  УГКЦ. Розпочнеться свято об 11.00 год. з Архиєрейської Божественної Літургії,  яку очолить Митрополит Львівський - Ігор Возняк. У програмі: майстер-класи, зона настільних ігор, зустріч молоді з о. Ростиславом Пендюком, квест, концерт.

Фільм про Патріарха Йосифа Сліпого “Справа “Рифи” покажуть у Харкові та Полтаві.

Полтава, субота 27 травня, Кінотеатр Wizoria – РК Колос, вул. Гоголя, 22, початок о 17.00

Харків, неділя 28 травня, Кінотеатр “Боммер”, вул. Полтавський шлях, 6, початок 0 15.00

Мати митрополита Шептицького Софія як «скристалізована моральна досконалість»