Тижневий огляд: життя УГКЦ (16 - 22 вересня)
  • Срд, 25/09/2013 - 01:24

У понеділок, 16 вересня:

 У рамках пастирського візиту до Казахстану Голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ відвідав українську греко-католицьку парафію в Караганді. Відвідини розпочалися Архиєрейською Божественною Літургією, у якій із владикою Йосифом Міляном співслужили: архимандрит Сергій Гаєк, Апостольський візитатор для греко-католиків у Білорусі, о. Іван Говера, священики, які душпастирюють для українців греко-католиків на території Казахстану, священики, котрі прибули на урочистості зі США та України.

З доповіді Блаженнішого Любомира розпочався новий навчальний рік в Інституті постійної формації духовенства Львівської архиєпархії.

Пропонуємо запис промови кардинала Гузара до священиків Львівської Архиєпархії.

У четвер, 19 вересня, в день двадцятої річниці архиєрейської хіротонії владики Михаїла Колтуна, у храмі св. Йосафата м. Жовкви звершено подячну Божественну Літургію.

Також у цей день:

            Завершився перший тур реколекцій для священиків Самбірсько-Дрогобицької єпархії. На запрошення владики Ярослав (Приріза), Єпарха Самбірсько-Дрогобицького, цьогорічні реколекції проводить о. Євген Станішевський, духівник Львівської духовної семінарії Святого Духа.

За щорічною традицією, в останній день першого туру реколекцій відбулася заупокійна Божественна Літургія, яку відслужив владика Ярослав (Приріз). Під час Літургії єпископ разом з єпархіальним духовенством молився за упокій душі владики Юліана (Вороновського), першого єпископа Самбірсько-Дрогобицького, який відійшов у вічність 28 лютого цього року. Під час Літургії владика Ярослав пом'янув також усіх спочилих єпархіальних священиків.

Архиєпископ і Митрополит Львівський та Курія Львівської архиєпархії висловлюють щире співчуття рідним та близьким пресв. Романа Гринера, який на 45-му році життя, 18-му році священства, внаслідок серцевого нападу, упокоївся у Бозі 19 вересня 2013 року.

20-22 вересня  сестри василіанки Провінції святого архистратига Михаїла з осідком в Осієку (Хорватія) відзначили 20 років перебування та місійного служіння в Києві. На початку по-батьківськи тепло сестер привітав Блаженніший Любомир Гузар, який відзначив важливу роль хорватської провінції в розвитку Церкви під час і після її виходу з підпілля.

Завершальним акордом святкувань 22 вересня стала Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської архиєпархії, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

21 вересня за новим стилем Церква святкує Різдво Пресвятої Богородиці. Про історію встановлення свята Різдва Пресвятої Богородиці та особливості його піснеспівів нижче в інтерв’ю розповідає о. Василь Рудейко, заступник голови Патріаршої літургійної комісії УГКЦ, священик храму Священномученика Климентія Шептицького у Львові.

У Василіянському монастирі в с. Імстичеві, відбулися відпустові святкування празника Різдва Пресвятої Богородиці, під час яких Архієрейську Божественну Літургію очолив Єпископ Мукачівський, Преосвященний Владика Мілан Шашік, у співслужінні з Отцями Василіянами та єпархіальним духовенством.

Під час святкової Літургії, Владика Мілан уділив також дияконські свячення Ченцю Василіянської Провінції Св. Миколая, Брату Максиму Пішті ЧСВВ.

 

Cлово Митрополита Львівського в день празника Різдва Пресвятої Богородиці

Слово Митрополита Львівського на 13-у неділю після Зіслання Святого Духа

«Європа будувалася не на одностатевих подружжях, а на пошані до гідності особи», - Блаженніший Святослав

«"Русскій мір" не має нічого спільного з Церквою», - Глава УГКЦ

«Сміх – це дуже сильна зброя», − Блаженніший Любомир про гумор і сатиру

 

Анонс:

У суботу, 5 жовтня 2013 р., у храмі Святого Климентія папи (м. Львів, вул. Генерала Чупринки, 70) відбудуться святкові заходи з нагоди Дня катехита у Львівській архиєпархії та благословення катехитів на новий навчальний рік.