Тижневий огляд: життя УГКЦ (16.10–22.10)
  • Пон, 23/10/2017 - 22:29

З 14 жовтня студенти Івано-Франківської Духовної семінарії УГКЦ беруть участь в «Ознайомчому курсі пенітенціарного служіння для семінаристів». З благословення Блаженнішого Святослава цей курс був розроблений Департаментом Патріаршої Курії УГКЦ з душпастирства силових структур України та став частиною великого пасторального проекту 2017 р. Б. В рамках програми семінаристи ознайомляться з історією християнської проповіді у в`язницях та основами пастирської опіки в пенітенціарній системі, а також послухають лекції пенітенціаріїв з основ криміналістики та пенітенціарної психології, дізнаються про різні види пенітенціарних установ та про дотримання прав людини в ув`язненні.

Протягом 15-19 жовтня священики Української Греко-Католицької Церкви брали участь у реколекціях і спеціалізованому навчанні В'язничного душпастирства Республіки Польща.  Традиційна жовтнева конференція капеланів, відбувалася у Навчальному центрі в’язничної служби в Попово (під Варшавою). 

Протягом 16-19 вересня вперше проходила Міжнародна асамблея вищих настоятелів та настоятельок спільнот богопосвячених осіб УГКЦ. На захід до Львова прибуло понад 70 учасників із 12 країн світу, щоб поговорити про виклики і труднощі служіння богопосвячених осіб. У своїй доповіді Блаженніший Святослав зазначив: «Богопосвячені особи покликані свідчити про Царство Небесне, почуваючись членами великої спільноти! Їхнє завдання – показати реальну присутність вічного в теперішньому».

У вівторок, 17 жовтня, у Львові вперше за всю історію УГКЦ відбулося відкриття І Міжнародної асамблеї вищих настоятелів та настоятельок спільнот богопосвячених осіб УГКЦ. Більше сімдесяти учасників з 12 країн світу, Глава УГКЦ та владики зібралися у Патріаршому домі, щоб поговорити про виклики і труднощі служіння богопосвячених осіб.

У Києві відбувся семінар для волонтерів Товариства Червоного Хреста, що з листопада збираються регулярно відвідувати Київський слідчий ізолятор. Зустріч провів керівник Відділу ПК УГКЦ з душпастрства у пенітенціарній системі України о. Костянтин Пантелей спільно з координатором волонтерства Павлом Загородновим, референтом відділу. Протягом семінару волонтери під проводом Катерини Остапенко ознайомились з рисами пенітенціарної системи й основними категоріями людей у потребі. Семінар був свого роду введенням в основи волонтерської практики для служіння ув'язненим. 

У Львівській духовній Семінарії Святого Духа (м. Львів, вул. Хуторівка, 35) відбулася чергова зустріч Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії.

 

17-20 жовтня 2017 року в Реколекційному центрі «Витанія» римо-католицької дієцезії Санкт-Петербурга в м. Лац, штат Флорида (США), відбулися щорічні реколекції для духовенства єпархії Святого Йосафата в Пармі УГКЦ.

У середу, 18 жовтня, у храмі Зіслання Святого Духа УГКЦ, що в  Івано-Франківську, відбулася молитовно-духовна зустріч з представником Міжнародної християнської екуменічної спільноти Тезé (Taizé) – братом Жаном Даніелем. Дану зустріч організувала Молодіжна комісія Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ. В часі зборів, які відбулися після Служби Божої, всі присутні молилися за мир в Україні, розважали над Словом Божими зі Святого Письма та спільно з семінаристами Івано-Франківської Духовної семінарії прославляли Бога духовними піснями.

В Любліні (Польща) відбулася міжнародна наукова конференція з канонічного права під назвою «NON NOVA SED NOVE – Codex Iuris Canonici 1917». Організаторами конференції виступили: Катедра історії канонічного права; Інститут канонічного права та Факультет права, канонічного права і адміністрації Люблінського католицького університету Івана Павла ІІ. У конференції взяли участь представники Німеччини, Угорщини, Чехії, Польщі та України.

З 19 по 31 жовтня 2017 року на запрошення владики Гліба (Лончини), Єпарха єпархії Пресвятої родини в Лондоні, Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, здійснює офіційний душпастирський візит до Великобританії. Під час візиту до Великобританії, Блаженніший буде виступати в Королівському інституті міжнародних справ (Chatham House), матиме зустрічі з українськими організаціями Великобританії та братиме участь у Зустрічі східних католицьких єпископів Європи (26-29 жовтня 2017 року), яких цього року приймає владика Гліб у Центрі Фоколаринів (Welwyn Garden City). Цьогорічна тема: «Керигма – Катехиза – Містагогія». 

Військовий капелан о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ, з батьками загиблих військових побував у музеї в Радомишлі. «Ми, капелани, завжди поруч зі своїми військовими і навіть, коли уже їх немає, ми залишаємося поруч з їхніми рідними. Дякую Богу, що можу бути поруч!!!», – розповідає про зустріч отець Любомир Яворський.

19 жовтня, повідомляє сайт Львівська Архиєпархія РКЦ відсвяткувала  150-ліття Львівського Лікарського Товариства. 

З 20 по 22 жовтня у всесвітньо відомому відпустовому Марійському санктуарії у Люрді відбулася Проща українців Західної Європи. Цьогоріч прибули паломники близько з 20 країн, повідомляє Служба комунікації Паризької єпархії.

Також 20-22 жовтня проходила проща «Три Z: Стежками патріархів», маршрут якої пролягав з Києва до Зарваниці. Особливість прощі була у тому, що її маршрут пролягав до Марійного центру у Зарваниці, через села Завалів та Заздрість, з якими тісно пов’язане життя патріархів УГКЦ: Блаженнішого Любомира Гузара та Патріарха Йосифа Сліпого.

В суботу, 21 жовтня 2017 р., в парафіяльному храмі св. пр. Іллі, с. Княже, Золочівського деканату, Львівської Архиєпархії УГКЦ, ГО «Центр Дорога» реабілітаційний центр для хімічнозалежних, та спільнота Via Vita, урочистою Св.Літургією розпочали святкування дня свого заcнування. Особливістю цьогорічного свята була участь єпископа-помічника Львівської Дієцезії РКЦ Едварда Кави. Владика очолив Божественну Літургію в місцевому храмі, за участю пароха о. Віталія Барабаша, кс.-декана Михайла Ґолдовича, та о. Володимира Росоловського, а  також працівників, реабілітантів, випускників,  друзів реабілітаційного центру, а також мешканців с. Княже. В своїй проповіді на тему притчі про «Милосердного самарянина» архиєрей роздумував над темою участі християн в стражданнях ближніх. 

В неділю, 22 жовтня 2017 р. Б., у 184-у навчальному центрі Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного військові капелани молились Божественну Літургію разом із особовим складом та курсантами, які проходять свої планові навчання на Яворівському полігоні. Зокрема, до військових завітали капелани Львівської Архиєпархіі УГКЦ: о. Андрій Хомишин, о. Тарас Михальчук та бр. Юрій Балух. По завершені молитви душпастирі провадили духовні бесіди із солдатами строкової та контрактної служби.

Пропонуємо до Вашої уваги:

Через два місяці набере чинності новий статут Синоду єпископів УГКЦ

Глава УГКЦ у Манчестері: «Ккраїна вкотре відчуває себе в лабетах смерті і нікому не потрібною»

Глава УГКЦ у Брадфорді: «Християнська солідарність збудувала нашу церкву у Великій Британії»

«Українці більші євро-оптимісти, аніж самі мешканці євросоюзу», − Глава УГКЦ італійському виданню Аgensir

Глава УГКЦ: «Богопосвячені спільноти показують нам реальність присутності Царства Божого у «царстві людському»

Глава УГКЦ: «Не шукаймо собі інших месій, бо в Бозі є наша сила, віра і перемога!»

Владика Петро Стасюк: Я не є гордий, що маю 50 років священства, це швидше акт покори

Зцілення після аборту можливе! - тижневий семінар-тренінг Вікторії Торн  «РОЗУМІННЯ ПОСТАБОРТНИХ РАН І ЇХ ЗЦІЛЕННЯ» для лікарів, психологів, богословів, священиків. 

У Франківську вшанували 70-ту річницю операції "Захід"

Дрогобич вшанував Андрея Шептицького

Як церква опікується сиротами? «Відкрита церква. Діалоги»

Салезіянські ювілеї: 10-річчя родинного дому «Покрова» та 15-річчя навчального центру св. Івана Боско

Пряма мова: Паліатив на сумщині: як допомагають невиліковно хворим?

У Франківську відзначають 20-річчя паліативної служби

Сім тез про служіння священика в лікарні

Шпиталь Шептицького у Львові відновив столітні традиції волонтерства професорів-медиків

Мобільний застосунок «Цитати Любомира Гузара» уже можна встановлювати на ваші смартфони

 

Анонси:

З 19 по 25 жовтня з благословення Митрополита і Архієпископа Івано-Франківського УГКЦ Кир Володимира Війтишина в кінотеатрі «Люм’єр», що в Івано-Франківську о 18:00 відбудеться показ документального фільму про Патріарха Йосипа Сліпого «Справа «Рифи».

У Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла (м. Львів, вул. Театральна, 11) у неділю, 22 жовтня 2017 р. Б., відбудеться щорічна збірка коштів на підтримку Львівської духовної семінарія Святого Духа УГКЦ.

17-19 листопада цього року в Студійській Лаврі у Львові відбудеться міжнародна наукова конференція  на тему: Засновники і монахи Свято-Іванівської лаври Студійського уставу УГКЦ (1927-1946 рр.)

18 листопада 2017 року, о 12.00, у катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці м. Чернівці відбудеться Архиєрейська Літургія та Чин інтронізації першого правлячого єпископа новоствореної Чернівецької єпархії УГКЦ владики Йосафата (Мощича). Богослужіння очолить Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ.

Українська спільнота в Італії з 24 по 26 листопада 2017 р. в м. Мілані вшановуватиме жертв голодомору