Тижневий огляд: життя УГКЦ (16.12-22.12)
  • Втр, 24/12/2013 - 16:15

З ініціативи Комісії УГКЦ Справедливість і Мир 16 грудня 2013 року у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа відбулася відкрита зустріч на тему «Виховання до суспільно-політичного життя». Гостем зустрічі був священик з Аргентини, о Луіс Окулік, секретар Ради Конференції Єпископів Європи (ССЕЕ), директор Іституту релігійних наук (Трієсте, Італія), професор канонічного права, викладач Духовної Семінарії у м. Удіне (Італія).

У рамках Суспільних днів УГКЦ 17 грудня 2013 року у Львові було проведено ряд зустрічей та медійних заходів. Провівши цікаве обговорення у Патріаршій Курії УГКЦ, що на площі Юра, у Львові, аргентинський священик у подальшому інтерв᾽ю для Медіаресурсу УГКЦ зазначив, зокрема: «Події останніх днів в Україні і відповідь на них католицьких ієрархів та ієрархів УГКЦ, зокрема, має пророчу складову, яка здатна принести рясні плоди. Тут маю на увазі супроводити і надихати своїх вірних у конкретних ситуаціях життя, уприсутнювати живу віру і Бога, що є одним із елементів місії Церкви у світі і в окремому суспільстві зокрема. У цьому Україна є виразним знаком для усіх сьогодні».

Також 17 грудня 2013 року Комісія у справах молоді УГКЦ провела навчання для священників Коломийсько-Чернівецької єпархії.

Під час зустрічі було представлено основні сфери діяльності Комісії у справах молоді УГКЦ. До їх реалізації на своїх парафіях запрошено присутніх священиків.

Преосвященний владика Василій Івасюк, адміністратор Коломийсько-Чернівецької єпархії, закликав священиків не припиняти процесу навчання. «По-перше, повинно бути наше бажання. Також маємо відповідально ставитися до цього процесу. Зуміймо використовувати цей час належно і гідно, бо це є для нашого добра», – закликав преосвященний владика Василій.

18 грудня 2013 року у рамках Суспільних днів УГКЦ у Львові відбувся черговий ряд зустрічей та різноманітних заходів. Цьогорічною головною тематикою Суспільних днів УГКЦ, які здійснюються по всій Україні, є «Громадянська відповідальність як суспільна чеснота».

В ході зустрічі було обговорено поточний стан діяльності та ініціатив провідної церковної інституції в Європі «ССЕЕ» та Комісії «Caritas in Veritate», секретарем якої є о. Луіс Окулік. В свою чергу,митрополит Львівський Ігор (Возняк) поділився станом речей та сучасними суспільними викликами УГКЦ в Україні та в місцевій архиєпархії. 

19 грудня 2013 року з ініціативи Комісії відбулася зустріч архиєпископа і митрополита Львівського РКЦ Мечислава Мокшицького із о. Луісом Окуліком, секретарем Ради Конференції Єпископів Європи та представників Комісії о. Олега Луки та о.д-на Ярослава Заричанського.

Зустріч відбулася у спільному обговоренні актуальних церковних справ, також суспільно-політичних процесів в Україні. 

Згодом відбулася молодіжна дискусія із о. Луїсом Окуліком. Студентська молодь мала нагоду на початку зустрічі почути презентацію фахівця із Канонічного права та Соціальної доктрини Церкви на тему: «Роль християнської сім’ї в євангелізації Європейської культури», у якій йшлося, зокрема, про небезпеки та виклики, які стоять на перешкоді давньої та важливої інституції – сім’ї. Зустріч супроводжувалась активними обговореннями та цікавими запитаннями у колі молоді.

19 грудня, на свято Святого Миколая Чудотворця, Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, відвідав найстаршого єпископа Церкви - владику Андрія (Сапеляка). Предстоятель УГКЦ завітав до чоловічого монастиря Покрови Пресвятої Богородиці отців салезіан, що у Львові, де зараз мешкає єпископ.

Тільки любов’ю можна зробити найпотужнішу революцію – революцію любові. Таке переконання висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) у проповіді під час Богослужіння в монастирі Згромадження сестер Пресвятої родини у Львові з нагоди дня Святого Миколая.

Також у цей день у Донецьку освятили новозбудований храм Святого Миколая Чудотворця. Освятив храм Екзарх Донецько-Харківський УГКЦ владика Степан (Меньок). З ним співслужили близько 20 священиків. Під час проповіді владика Степан наголосив на важливості будівництва також внутрішнього храму, оскільки кожен з нас є храмом Святого Духа. Після освячення та Божественної Літургії єпископ привітав пароха храму святого Миколая Чудотворця о. Михаїла Заверчука та подякував йому за великі труди, які він вклав в будівництво храму та парафії.

21 грудня 2013 р.:

У катедральному соборі святого Івана Христителя в Перемишлі, (Польща), Глава УГКЦ Святослав Шевчук поставив у єпископи владику Євгена Поповича, Єпископа-помічника Перемисько-Варшавської архидієцезії. Співсвятителями були архиєпископ Іван Мартиняк, Митрополит Перемисько-Варшавський, та владика Володимир Ющак, ЧСВВ, Єпарх Вроцлавсько-Ґданський. Апостольську Столицю представляв Апостольський Нунцій архиєпископ Челестіно Мільйоре, а Єпископську Конференцію Польщі – її Голова Перемиський архиєпископ Юзеф Міхалік. Співслужили єпископи двох обрядів з України, Польщі та інших країн.

«Уже вкотре наш народ є розбурханий. Ми не знаємо, що нас чекає. Ми не знаємо, до якого свідчення покличе Господь Бог нашу Церкву на теренах Східної Європи, але хіротонія єпископа Євгена є знаком того, що Господь завжди буде з нами», – наголосив Блаженніший Святослав у проповіді.

В Екуменічному домі соціальної допомоги Згромадження сестер служебниць НДМ, що розташований біля Перемишля в містечку Пралківці (Польща), відбулося урочисте вручення нагород Капітули польсько-українського поєднання. Участь в урочистостях взяв Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).

22 грудня відбулася Архиєрейська Божественна Літургія з нагоди храмового празнику  тернопільської архикатедри та 20-ї річниці створення Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ.

Отримати благословення від 4 архиєреїв УГКЦ та взяти участь у посвяченні новозбудованої каплиці для освячення води, що поблизу собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, прибули сотні тернополян, представники влади та гості.

Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський кир Василій Семенюк спільно із єпархом Бучацьким кир Дмитром Григораком, екзархом Луцьким кир Йосафатом Говерою, владикою Василем Івасюком, екзархом Одесько-Кримським і адміністратором Коломийсько-Чернівецьким, та за участю декількох десятків священиків очолили Божественну Літургію.

Протягом минулого тижня, Ченці-Василіяни Провінції Св. Миколая, які навчаються у Василіянському Інституті Філософсько-Богословських Студій в Брюховичах (Львів), своєю присутністю, разом з іншими студентами та Ректоратом даного навчального закладу, молитовно підтримали мітинг українського народу на майдані в Києві.

На початку грудня відбулись адміністративно-територіальні зміни в Київській Архиєпархії УГКЦ – територію архиєпархії розділили на сім Протопресвітерств.

«Згідно з каноном 276 §2 Кодексу Канонів Східних Церков, з огляду на пастирську потребу та взявши до уваги думку Пресвітерської ради, створюються Білоцерківське, Черкаське та Чернігівське протопресвітерства», - говориться у Декреті.

Читайте також:

Кілька тижнів відкрило нам дуже багато. Розмова з Любомиром Гузаром, главою УГКЦ (2001-2011)

Священик з діаспори, який стояв на барикадах: Майдан – це очищення народу