Тижневий огляд: життя УГКЦ (17.08 – 23.08)
  • Пон, 24/08/2015 - 14:55

В неділю, 23 серпня, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у День державного прапора України, наголосив: «Хто не любить своєї Батьківщини, буде завжди чужинцем і вигнанцем на цій землі. Хто не хоче будувати власної держави і утверджувати її незалежність, той є приречений бути рабом у чужих державах».

Біля Патріаршого собору Воскресіння Христового відбулась благодійна акція на підтримку вимушено переселених осіб. Продуктові набори та солодощі і літературу для діток отримали 400 людей. Організаторами акції є благодійний фонд «Карітас-Київ» та Лицарі Колумба. Загалом спільними зусиллями цих двох організацій продуктові набори, орієнтовно понад 35 тонн, отримали вже більше 10 тисяч осіб.

Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, укотре закликав вірних Української Греко-Католицької Церкви та всіх людей доброї волі до молитви і посту за Україну. Він нагадав про обов’язок молитися щодня о 21:00 за Україну і один визначений день тижня постити в цьому наміренні (понеділок – Київська архиєпархія, Донецький, Харківський, Одеський і Кримський екзархати; вівторок – Львівська архиєпархія, Стрийська єпархія; середа – Івано-Франківська архиєпархія, Коломийсько-Чернівецька єпархія; четвер – Тернопільська архиєпархія, Бучацька єпархія, Самбірсько-Дрогобицька єпархія; п’ятниця – Сокальсько-Жовківська єпархія, Луцький екзархат.

Анонси:

У комунальному закладі «Культурно-археологічний центр «Пересопниця» Рівненської обласної ради триває робота над створенням експозиції «Першомова Біблії. Найдавніші переклади». Уже невдовзі туристи тут зможуть переглянути Біблії на гебрейській, сірійській, Септуагінту (грецькій), Вульгату (латинській) та старослов’янській мовах. Роботу планується завершити до Дня Незалежності та  до четвертої річниці Музею Першокниги, присвяченого історії створення Пересопницького Євангелія.

Департамент інформації УГКЦ проводить акредитацію журналістів для висвітлення роботи Патріаршого Собору УГКЦ «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», який відбуватиметься 25 - 27 серпня в Івано-Франківську. Соборові засідання будуть проводити у приміщенні Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Івана Франка (вул. Незалежності, 42). Акредитація дає можливість журналістам отримати необхідні матеріали Собору, бути присутніми під час пленарних засідань у ложі для преси, працювати під час Собору в його прес-центрі та отримувати ексклюзивну інформацію з перших вуст.

27-28 серпня, на свято Успення Пресвятої Богородиці, до Зарваниці прибудуть десятки тисяч паломників на щорічну Успенську прощу. Архиєпикоп і митрополит Василій Семенюк очолить богослужіння, під час яких молитимуться за мир в Україні.

У четвер 27 серпня Глава УГКЦ Блаженніший Святослав освятить пам'ятник митрополитові Андрею Шептицькому в Івано-Франківську. О 17 годині розпочнеться Молитовна хода від драмтеатру до майдану Шептицького, яку  очолить Патріарх Святослав разом із делегатами Собору. На початку колони будуть нести прапор України, а праворуч і ліворуч від нього по 15 прапорів країн-учасниць Собору де є структури УГКЦ – єпархії чи вікаріати. Через стометрівку хода зайде до майдану Шептицього, де Глава УГКЦ освятить пам’ятник митрополиту.

29 серпня Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) та понад сорок єпископів, які представляють нашу Церкву в різних країнах світу, прибудуть до Коломиї, щоб вшанувати світлу пам'ять архієреїв Коломийсько-Чернівецької єпархії владик Павла Василика та Миколая Сімкайла: