Тижневий огляд: життя УГКЦ (17.09 – 23.09.2018)
  • Втр, 25/09/2018 - 10:14

В понеділок, 17 вересня, у конференц-залі Марійського духовного центру Зарваниця відбулася канонічно-душпастирська зустріч владики Теодора (Мартинюка), Єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівського, зі священиками Зарваницького, Теребовлянського і Микулинецького деканатів та священиками МДЦ Зарваниця.  На початку зустрічі отці обговорили позицію УГКЦ щодо можливого об’єднання православних Церков в Україні. Також розглянули питання, які стосуються катехизації дітей та молоді, проповідування Божого Слова, приготування до Таїнств Хрещення, Миропомазання та Подружжя, духовного життя священика та богослужінь у храмах. Участь у зустрічі взяло 42 священнослужителів.

А  у Чернівцях з ініціативи та благословення єпископа Чернівецького преосвященного владики Йосафата (Мощича) відбувся формаційний вишкіл для душпастирів. Тренінг провів голова Центру протидії корупції УГКЦ Петро Дарморіс. Священики єпархії детально розглядали   прояви корупції, якими просякло українське суспільство. 

З 17 до 21 вересня в німецькому місті Фрайбург відбувається 63-я Загальна конференція католицьких військових капеланів. На цю зустріч були запрошені і представники Української Греко-Католицької Церкви владика Михаїл (Колтун), керівник Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ, та отець Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту.   Оскільки військові капелани  є тими, хто несуть мир, темою Конференції було обрано «Мир у глобалізованому світі».

У вівторок, 18 вересня, у Патріаршому домі м. Львова відбулася зустріч голів Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я. О. Руслан П’яста, голова Комісії, привітав учасників засідання та представив план заходів, над якими Комісія працюватиме у 2019 р. Крім того, було обговорено плани на жовтень-грудень 2018 р. Б.

В середу, 19 вересня,  в актовому залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася презентація книги-інтерв’ю Блаженнішого Святослава “Діялог лікує рани”. Модератором зустрічі виступив Микола Княжицький. Про книгу розповів п. Кшиштоф Томасик, журналіст, автор інтерв’ю, та Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви. На зустрічі побували Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ, численна спільнота студентів університету, духовенство та гості.

В четвер, 20 вересня, в приміщенні Львівської семінарії Св. Духа відбулася перша наукова конференція «Пам‘яті Слуги Божого о. Кирила Селецького», організована Згромадженням сестер св. Йосифа ОПДМ, УГКЦ. Зібраній аудиторії було представлено життя і діяльність неординарного пастиря через призму досліджень науковців: богословів, істориків та філологів, серед яких миряни й духовенство.

21-27 вересня делегація Пасторально-міграційного відділу на чолі з Головою ПМВ владикою Йосифом Міляном відвідує з душпастирським візитом Таллінн і Хельсінкі та бере участь у візиті Папи Франциска до Естонії.  Зокрема, владика Йосиф візьме участь у Літургії, яку очолить Святіший Отець у Аглоні 24 вересня.

Крім того, 22 вересня Голова ПМВ відслужив Літургію у Хельсінкі і зустрівся з місцевою громадою. 23 вересня відвідав храмове свято громади УГКЦ у Таллінні і відслужив Літургію. І цього ж дня здійснив візит до міста Тарту і очолив там богослужіння для українців-греко-католиків.

В суботу, 22 вересня, у рамках своєї участі у візиті Святішого Отця Папи Франциска до країн Прибалтики, Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, зустрівся у Вільнюсі з п. Лінасом Лінкявічусом, міністром закордонних справ Литви.  Сторони обговорили суспільну та релігійну ситуацію в Україні. Блаженніший Святослав представив пану міністру працю національного форуму «Трансформація України» та роль Церков і релігійних організацій у справі розбудови в Україні інституцій громадянського суспільства та державних механізмів європейського зразка. Глава УГКЦ наголосив, що його участь у візиті Святішого Отця до Литви є даниною історичної спадщини Української Греко-Католицької Церви, адже Вільнюс тривалий час був осідком його попередників - Київських митрополитів. Також така присутність є виявом вдячності Католицькій Церкві Литви за допомогу і солідарність з нами в часи комуністичних переслідувань та знаком повної співпраці у сьогоденні.

У суботу відбулась Архиєрейська Божественна Літургія у катедральному храмі Святого Генріха в Хельсінкі, яку очолив Голова Пасторально-міграційного відділу Української Греко-Католицької Церкви владика Йосиф (Мілян).  Це перший візит Українського єпископа до Фінляндії. Після Літургії відбулась зустріч з громадою та дружнє спілкування.

В неділю, 23 вересня, в Архикатедральному соборі УГКЦ Тернополя відбулася презентація книги «Лицарі духа» авторства о. Михайла Забанджали, військового капелана та настоятеля храму УГКЦ Успення Пресвятої Богородиці смт. Козова (Тернопільщина). «Це збірка життєвих історій капеланів минулих століть, тобто священиків, які перебували на лінії вогню, але в той же час залишалися тими, які несли мир у цю війну, - розповідає автор видання. – У цих життєвих історія найкраще прослідковується життя народу і Церкви».

Архиєрейською Божественною Літургією на площі перед Марійським собором завершилося ювілейне Всеукраїнське військове паломництво до Зарваницької Богородиці.  На завершення паломництва владика Михаїл (Колтун), керівник Департаменту військового капеланства УГКЦ, у своєму слові висловив вдячність Господеві за дар віри: «Сьогодні ми вдячні Богові за дар віри, який ми повинні плекати, щоб почути слова Христа: «Хай тобі буде, як бажаєш!»(Мт.15,28). Єднаймося в братерстві, щоб ми були сильним і єдиним народом!».

Анонси:

З 22 по 25 вересня Святіший Отець Франциск здійснить апостольську подорож до Литви, Латвії та Естонії. На запрошення архиєпископа Лінаса Грушаса, Президента Єпископської Конференції Литви, Блаженніший Святослав візьме участь в служінні Св. Меси, яку очолить Понтифік 23 вересня у м. Сантака (Каунас).

Отці Василіяни Провінції Найсвятішого Спасителя запрошують усіх бажаючих узяти участь в XXIII Міжнародній прощі Вервиці до Монастиря Успіння Матері Божої в с. Погоня Тисменицького деканату Івано-Франківської архиєпархії, яка відбудеться 29-30 вересня 2018 р. Б.  Святу Літургію під час прощі очолить Блаженніший Святослав (Шевчук), Отець і Глава УГКЦ.

Відповідно до постанов Сімдесят дев’ятої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства (п. 7-8) в Київській Архиєпархії відбудуться З’їзди мирян Київської Архиєпархії.

  • 29 вересня 2018 р.Б., Житомир – З’їзд мирян Вінницького та Житомирського Протопресвітерств;
  • 6 жовтня 2018 р.Б., Київ (Львівська площа) – З’їзд мирян Київського, Білоцерківського, Вишгородського, Чернігівського Протопресвітерств;
  • 27 жовтня 2018 р.Б., Черкаси – З’їзд мирян Черкаського Протопресвітерства.

5-7 жовтня ПМВ ПРОВЕДЕ У РИМІ ІІ ФОРУМ МІГРАНТІВ УГКЦ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА ЗАХІДНОЇ ЄВРОПИ, ПРИСВЯЧЕНИЙ МОЛОДІУ Форумі візьмуть участь українці (представники духовенства та миряни), які мешкають в Італії, Іспанії, Португалії, Франції, Великій Британії, Польщі, Бельгії, Нідерландах, Греції, Естонії, Латвії, Молдові.

3-4 листопада у Києві відбудеться ІІІ з’їзд мирян УГКЦ, що пройде під гаслом «Покликання до святості сьогодні». У рамках з’їзду буде проведено форум «Відкриті двері УГКЦ».

4 листопада в рамках ІІІ Всеукраїнського З’їзду мирян УГКЦ відбудеться Форум «Відкриті двері УГКЦ». Місце проведення: м.Київ, Патріарший Собор Воскресіння ГНІХ, Міжнародний виставковий центр.

 

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

ПАТРІАРША КАТЕХИТИЧНА КОМІСІЯ ТА ВІДДІЛ МОРСЬКОГО АПОСТОЛЯТУ УГКЦ ОТРИМАЛИ НОВИХ КЕРІВНИКІВ

“ВІРА — ЦЕ БОЖА СИЛА, ЯКА ДІЄ В ЛЮДИНІ”, — ГЛАВА УГКЦ У ПАТРІАРШІЙ КУРІЇ У ЛЬВОВІ

«ВІЛЬНЮС ТРИВАЛИЙ ЧАС БУВ ОСІДКОМ КИЇВСЬКИХ МИТРОПОЛИТІВ», - ГЛАВА УГКЦ НА ЗУСТРІЧІ ІЗ МІНІСТРОМ ЗАКОРДОННИХ СПРАВ ЛИТВИ

ГОСПОДЬ ДЛЯ СЛУЖІННЯ ЄВАНГЕЛІЮ ХОЧЕ ВСЬОГО ТЕБЕ, ЦІЛЕ ТВОЄ СЕРЦЕ

«НОВИЙ ХРАМ В ОБУХОВІ – ЦЕ СВОЄРІДНА ІНВЕСТИЦІЯ У БОЖІ СПРАВИ», – ЄПИСКОП ЙОСИФ (МІЛЯН)