Тижневий огляд: життя УГКЦ (17.10– 23.10)
  • Втр, 25/10/2016 - 08:15

16 жовтня 2016 року Львівська Духовна Семінарія Святого Духа відсвяткувала десятиліття перенесення семінарії із смт. Рудно до Львова (вул. Хуторівка, 35). З нагоди святкування Божественну Літургію очолив Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ.

16-20 жовтня 2016 року, у Центрі з підготовки кадрів Польської тюремної служби (у Попово-Парцелє, неподалік Варшави) проходили традиційні у жовтні реколекції і конференція в’язничного душпастирства Польщі. На запрошення головного капелана Польського католицького в’язничного душпастирства о. прелата Павла Войтаса  в Попово перебувала й делегація Української Греко-Католицької Церкви.

У понеділок, 17 жовтня 2016 р., відбулася офіційна зустріч священиків УГКЦ північно-італійського регіону з паном Романом Горяйновим, Генеральним консулом України в Мілані.

З 17 по 21 жовтня 2016 року у Львові відбувся перший модуль програми для настоятелів вищих духовних навчальних закладів УГКЦ.

У вівторок, 18 жовтня Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся із Послом Литовської Республіки в Україні Марюсом Януконісом в Києві. Предстоятель УГКЦ подякував за те, що Литва залишається з українським народом в цей непростий час: «Ми постійно відчуваємо солідарність, як з боку литовського народу, так його керівників та лідерів», а також  розповів про зв'язок історії УГКЦ з Литовською Республікою.

За ініціативи Пасторально-Міграційного відділу УГКЦ 20-23 жовтня у  португальському місті Фатіма розпочався Форум мігрантів УГКЦ Центральної та Західної Європи на тему: “Розвиток духовного та суспільного життя українців в Центральній та Західній Європі. Ініціативи Української Греко-Католицької Церкви, громадських організацій та держави”.  У Форумі взяли участь 110 осіб - священики УГКЦ та представники українських громад з Австрії, Італії, Румунії, Молдови, Франції, Греції, Іспанії, Великобританії, Німеччини, Португалії, Литви, Естонії, Угорщини та України. УГКЦ представила на зустрічі найбільшу делегацію у складі 22 єпископів на чолі з Предстоятелем Блаженнішим Святославом. Також відбулась  проща українських мігрантів Європи до Фатіми

В п’ятницю, 20 жовтня, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав разом з єпископами Східних Католицьких Церков Європи, які прибули до Португалії, зустрівся з Патріархом Лісабону кардиналом Мануелем Клементе, президентом Єпископської Конференції Португалії. У зустрічі також взяв участь Префект конгрегації Східних Церков кардинал Леонардо Сандрі.

.

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав відвідав у португальській Фатімі Форум мігрантів УГКЦ Центральної та Західної Європи. Блаженніший Святослав відначив, що насампред треба керуватися правилом: "інтеграція, але не асиміляція". Блаженніший Святослав зауважив, що швидкість асиміляції нових громад українців у Європі зараз набагато вище, ніж переживали наші громади у Європі після Другої Світової війни. "Діти наших емігрантів у Європі ще першого покоління починають втрачати свою мову, свою культуру, свою Церкву і все те, що ми називаємо корінням. У попередніх хвилях міграції процес асиміляції розпочинався у 3-му чи навіть 5-му поколінні", - зазначив Предстотель УГКЦ. Говорячи про те, як завадити асиміляції, Блаженніший Святослав назвав культурні і громадські організації, школу і Церкву. "Церковні громади завжди були стриженем, навколо якого гуртувалися і громадські організації, і школи. Церковна спільнота ставала першим простором соціального служіння", - наголосив Блаженніший Святослав.

У п'ятницю отця Степана Суса, Голову Центру Військового Капеланства та Настоятеля Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла ЛА УГКЦ нагородили грамотою "За надану благодійну допомогу Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України, сприянню вирішення завдань та з нагоди Дня Захисника України". 

22 жовтня, під час виступу на Зустрічі єпископів Східних Католицьких Церков Європи, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав підкреслив, що між Церквою походження вірних і Церквою, яка їх приймає, повинен бути діалог.

22 жовтня в залі філармонії міста Тернополя стартував І-ий обласний фестиваль духовної пісні «Тебе Бога славимо». Захід відбувається під патронатом Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ, організатором виступив Василь Кочій, заслужений діяч мистецтв України. У фестивалі взяли участь близько 20 хорових колективів з різних місцевостей Тернопілля та парафій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ. 

У неділю у м. Фатіма відбулася Архієрейська Божественна Літургія в храмі Пресвятої Трійці, яку очолив Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ. На Архиєрейській Божественній Літургії  посвятив Непорочному серцю Марії Україну та інші народи

Також з ініціативи Комісії УГКЦ Справедливість і Мир відбулася чергова зустріч у рамках програми суспільно-політичного виховання мирян у м. Городок на Львівщині. Доповідачем даної зустрічі був заступник голови Комісії УГКЦ Справедливість і Мир о. Олег Лука.

Пропонуємо до Вашої уваги:

Ватикан і зрив «Євробачення»: в УГКЦ відповіли на звинувачення

Владика Володимир (Груца): Сповідь - не бухгалтерія з Богом

Як працює і живе греко-католицький капелан у Краматорську

Доповідь Владики Йосифа Міляна на зустрічі Єпископів східних Католицьких церков Європи щодо сучасної української міграції

Як повідомили у Курії Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, новим представником і місцевим головою Комісії УГКЦ Справедливість і Мир призначено о. Олександра Федоришина.

Відеопрезентація роботи Катехитичної комісії Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ

Владика Богдан: «Кожен паломник на Святій землі знаходить те, що прагне там знайти»

Українці в Афінах: Молимося за Україну, за наш уряд і воїнів-героїв, які захищають нашу батьківщину