Тижневий огляд: життя УГКЦ (17.11-23.11)
  • Втр, 25/11/2014 - 23:43

17 - 19 листопада 2014 року відбувся річний з'їзд Пенітенціарного душпастирства УГКЦ. Збори були присвячені підсумкам служіння та змінам у пенітенціарній системі України. Суттєвою частиною конференції було тренінгове навчання з богословських і практичних дисциплін. В заключний день з'їзду капеланів зі священиками пенітенціарного душпастирства зустрівся преосвященніший владика Михаїл (Колтун), єпископ Сокальсько-Жовківський, керівник Департаменту УГКЦ у справах душпастирства силових структур України. 

20 листопада Церква спогадує пам'ять Преподобної  Матері Йосафати Гордашевської. Цього дня монастирі Сестер Служебниць по цілому світі відкриті для усіх, хто хоче молитися і просити заступництва в Блаженної Йосафати, яка є співзасновницею вищезгаданого Згромадження. Напередодні свята Високопреосвященний Владика Ігор Возьняк, Львівський Архиєпископ і Митрополит, відправив у каплиці Провінційного дому Сестер Служебниць у Львові Велику Вечірню з Литією. Під час проповіді Владика Ігор заохотив сестер часто роздумувати над життям Преподобної Йосафати та наслідувати першу Служебницю.

21 листопада Церква святкує Собор архистратига Михаїла і всіх безтілесних сил. Цього дня почитають не лише архистратига Михаїла, а й усіх ангелів. Цей архистратиг вважається воїном, який воює на стороні Бога, через що він глибоко почитається не лише в християнстві. Про це розповідає владика Венедикт (Алексійчук), голова Патріаршої літургійної комісії УГКЦ.

У цей день:

 Відбулося Храмове свято у місті Болонья! Уже минуло п’ять років, як українська спільнота у Болоньї молиться у храмі Святого Архистрвтига Михаїла. Цей маленький ювілей і радість свята розділив із прихожанами храму Владика Діонісій Ляхович, Апостольський Візитатор для українців в Італії та Іспанії. Владика очолив Архиєрейську Божественну Літургію і уділив благословення. 

Світлої пам’яті єпископові Миколаєві Сімкайлу виповнилося б лише шістдесят два роки. У головному храмі Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ - катедральному соборі Преображення Христового,  заупокійною молитвою у Літургії вшанували пам’ять покійного кир Миколая. Священики храму згадували особистість мужнього архієрея, який відважився піти на служіння Богові у важкі часи підпілля та був вірним учнем Ісповідника віри владики Павла Василика. 

В Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного відбулася Архиєрейська Свята Літургія за участі владики Богдана (Манишина), Єпископа-помічника Стрийської єпархії.

У Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві (ст. м. "Лівобережна") відбулися молитовні чування за мир, за український народ, за українське військо. ВІДЕО

З нагоди першої річниці Революції гідності в Патріаршому соборі Воскресіння Христового для публічного почитання виставили мощі святого Папи Івана Павла ІІ. Мощі урочисто внесли в собор під час нічних молитовних чувань, які очолив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав.

22 листопада 2014 р.Б. Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ, очолив загальноміську молитву вервиці та Чин Панахиди з нагоди вшанування пам’яті жертв голодомору та всіх, хто поклав життя за нашу Україну, зокрема в період «Революції Гідності» і зараз, у війні із Російським окупантом.

23 листопада 2014 року, Високопреосвященніший владика Ігор Митрополит Львівський, здійснив Чин освячення храму Успення Пресвятої Богородиці, що у Львові (вул. Максимовича, 2). Новий храм має незвичне архітектурне рішення: зведений у вигляді Ноєвого ковчега – еліпсоподібного корабля з трьома вітрилами.

Також до вашої уваги:

Блаженніший Святослав у першу річницю Революції гідності закликав «не боятися, а вірувати і йти далі»

"Перший рік після Майдану був роком великих початків" - глава УГКЦ

Блаженніший Святослав (Шевчук): «Бог є з нами – і це була молитва Майдану»

"У Верховній Раді України повинно бути спеціальне місце для Декалогу", - Блаженніший Святослав

Глава УГКЦ на вшануванні пам’яті жертв Голодомору: «Якщо забудемо про геноцид, то він може повторитися»

Проповідь Блаженнішого Святослава в Патріаршому соборі Воскресіння Христового (23.11.2014)

Глава УГКЦ: Боже Слово сьогодні каже нам, що зло є переможене

Наш біль і страждання не повинні залишитися для нас кайданами. Владика Борис Ґудзяк, Єпископ Паризької єпархії УГКЦ, президент Українського католицького університету

Отець Ростислав Бубняк: «Наша мета – зберегти шлюб. Тому справу розглядаємо півтора-два роки» Про процедуру «церковного розлучення» розповідає судовий вікарій Львівської архієпархії УГКЦ

"Притулок" - фільм про Вихід УГКЦ з підпілля Унікальний фільм 1990 року, наочно презентує життя Української Греко-Католицької Церкви в період її виходу з підпілля (1989-1990 рр.).

Інформаційний бюлетень Апостольського Престолу від 22.11.2014р.Б. повідомляє, що Святіший Отець Франциск призначив своїм офіційним представником для участі у торжествах з нагоди 25-ліття виходу УГКЦ з підпілля Архиєпископа Відня кардинала Кріштофа Шенборна, які відбудуться 10 грудня цього року у Києві.

Анонс:

У четвер, 27 листопада 2014 року, відбудеться формаційна зустріч для духовенства Львівської архиєпархії. Доповідачем буде Блаженніший Любомир. Місце проведення: Львівська духовна семінарія Святого Духа (вул. Хуторівка, 35).