Тижневий огляд: життя УГКЦ (18.04 –24.04)
  • Втр, 26/04/2016 - 00:00

У вівторок, 18 квітня,  стало відомо,  що 1-2.04.2016 р. Голова Комісії у справах освіти і виховання УГКЦ, с. Христофора Буштин, СНДМ взяла участь у роботі Генеральної Асамблеї Комітету католицької освіти Європи (CEEC) у Гетеборзі, Швеція. Як уже повідомлялось, 88 Генеральна Асамблея СЕЕС відбудеться в Києві у жовтні 2016 року. Сподіваємось, що ця європейська зустріч сприятиме розвитку християнського шкільництва  в Україні.

Також ми дізналися, що у суботу, 16 квітня 2016 року, Владика Діонісій здійснив душпастирський візит до церковної громади УГКЦ м. Равенни, а в неділю, 17 квітня, до громади УГКЦ м.Ріміні. У своїх проповідях на основі Євангелія від Івана (Глава 17) Владика Діонісій ділився духовними роздумами про молитву Ісуса до свого Отця, якого він слухав і це було його щоденне відживлення духа після цілоденної проповіді і ходження з міста до міста, лікуючи хворих тощо. «Христос часто шукає тиші, щоб послухати свого Отця», - зазначив Владика Діонісій.

В четвер, у місті Бурштин Івано-Франківської області, у монастирі Святої Софії Премудрості Божої сестер служебниць Господа і Діви Марії з Матари, відбулася інтелектуальна гра «брейн-ринг» з участю молодих родин на тему «Біоетика і початок життя людини». Цей захід став підсумком курсу «Основи біоетики». Упродовж трьох місяців вірні вивчали такі теми: етичні моделі і принципи біоетики; людська особа у світлі християнської антропології; контрацепція як зло; аборт і його наслідки; зцілення після аборту; вчення Учительського уряду Католицької Церкви про репродуктивні технології; сурогатне материнство; етична оцінка пренатальної діагностики. Також під час катехитичних зустрічей відбувалися жваві дискусії та обговорення складних біоетичних випадків. Метою цього курсу було не лише донести до слухачів інформацію щодо вчення Церкви, а й навчити людей грамотно вести дискусії і захищати свої християнські переконання.

В п’ятницю, 22 квітня, напередодні 30 роковин трагедії на Чорнобильській АЕС, працівники Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України разом з представниками Національної гвардії України відвідали зону відчуження, щоб молитовно вшанувати пам’ять жертв Чорнобильської трагедії.

В неділю, 24 квітня в цілій Європі Святіший Отець Папа Франциск оголосив грошову збірку для постраждалих від війни в Україні. Зараз триває широка консультація, що потрібно для України. Про це на прес-конференції в Києві повідомив Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав.

24 квітня Глава УГКЦ Блаженніший Святослав очолив святкову Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди свята Входу Господнього до Єрусалиму. Богослужіння відбулося в Патріаршому соборі Воскресіння ГНІХ, що в Києві. Під час проповіді Блаженніший Святослав заторкнув духовний зміст свята, а також звернувся до молоді (у Вербну неділю Церква святкує День молоді): «Не пропустіть момент приходу Господнього! Не дайте, щоби Він минув ваше життя!»

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив у столиці України Хресну ходу за мир в Україні під гаслом «Молімося спільно за єдність українського народу», яка пролягала вулицями Києва від храму Василія Великого до пам’ятного Хреста Небесній Сотні на вулиці Інститутській. Хресна хода в Києві проходить уже втретє. 

На Вербну неділю, яка припадає цього року на 24 квітня, християнська молодь має свій день – День молоді, який святкують у різних куточках України. У Львові цьогоріч грандіозне святкування проводилось при парафії Покрову Пресвятої Богородиці що на вул. Личаківській, 175. Владика Венедикт Алексійчук, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ, відгукнувся на запрошення львівської Комісії у справах молоді побути з молодими людьми в цей день. О 12.00 він очолив Літургію у храмі Покрову, а після богослужіння була можливість неформального спілкування з єпископом. Саме у Вербну неділю у храмі Покрови Пресвятої Богородиці  після Архиєрейської Літургії відбулося складання обітниці руху “Справжня любов чекає”. 

Пропонуємо до Вашої уваги:

«Дерево без коріння якийсь час буде зеленим, але уже ніколи не принесе плоду», – Глава УГКЦ під час офіційного візиту у Польщі з нагоди 1050-ліття Хрещення. 

Владика Діоніcій (Ляхович) розповів про своє покликання та служіння.

Владика Ярослав: Ціле наше життя є мандрівкою до Небесного Єрусалиму.

Українські паломники поділилися враженнями про зустріч з Папою.