Тижневий огляд: життя УГКЦ (18.05 - 24.05)
  • Срд, 27/05/2015 - 21:26

17 травня в приміщенні Львівської Духовної Семінарії пройшов Форум сімей під гаслом: «Подружнє життя сповнене радістю». Дана зустріч розпочалася із Архиєрейської Літургії, яку очолив Владика Дмитро (Григорак) – Єпарх Бучацький.

19 травня:

Військовослужбовці - учасники АТО, які брали участь у 57 Міжнародному військовому паломництві до міста Люрд (Франція), повернулись в Україну. Цьогоріч у паломництво до Люрду їздили 16 солдатів Збройних Сил України, які проходять реабілітацію після поранень, отриманих під час бойових дій на сході України. Супроводжував українських військових протягом усього паломництва владика Михаїл Колтун.

У Львівському Палаці Мистецтв відбулось відкриття Національної пересувної виставки образотворчого і прикладного мистецтва «Переображення Господньою Любов’ю», на якій були представлені роботи, виготовлені в’язнями з цілої України. Мета даної виставки – налагодити соціальне взаєморозуміння з людьми, які опинились у місцях позбавлення волі. На початку презентації Високопреосвященний владика Ігор (Возняк),  Архиєпископ і Митрополит  Львівський   УГКЦ, наголосив, що навіть Ісус Христос мав коло себе двох злочинців, тому не варто одразу засуджувати людину за її вчинки.

З 18 по 21 травня:

У синодальному залі Ватикану проходила 68-ма Генеральна асамблея Єпископської Конференції Італії. У ній на запрошення Італійської Церкви брали участь спостерігачі від іноземних Католицьких Церков, серед яких і делегат від Глави УГКЦ - владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії. Другий рік поспіль асамблею з привітальною промовою відкрив Святіший Отець Франциск. 

У приміщенні Василіанського Інституту Філософсько-богословських студій імені Митрополита Йосифа Велямина Рутського, смт. Брюховичі відбулося щорічне засідання Патріаршої Комісії у справах духовенства УГКЦ. У ньому брали участь владика Кен (Новаківський), який очолює вище згадану комісію, владика Богдан (Данило), владика Михайло (Бубній) та отці ректори усіх семінарій з України, Північної Америки та Західної Європи. Під час зустрічі була обговорена тема налагодження більш тісної та ефективної співпраці між Патріаршою Комісією у справах монашества УГКЦ та Патріаршою Комісією у справах духовенства УГКЦ. Були представлені та обговорені конкретні кроки для реалізації такої співпраці у найближчому часі.

20 травня:

У Коломиї провели Всеукраїнську наукову конференцію з міжнародною участю, присвячену до 150-ліття народження митрополита Андрея Шептицького. Владика Василій (Івасюк), єпарх Коломийсько-Чернівецький, благословив учасників конференції і відзначив багатогранність величної особистості Андрея Шептицького, який всеціло присвятив своє життя Богові та українській пастві. У своїй доповіді на основі видатного твору кир Андрея “Як будувати рідну хату?”, єпископ Василій стверджує: “Ідеалом нашого національного буття є рідна всенаціональна “Хата-Батьківщина”. Очевидно, що це має бути досконала народна будова”.

В Українському католицькому університеті відбулась зустріч львівських підприємців з Блаженнішим Любомиром Гузаром, який до 2011 року очолював Українську греко-католицьку церкву. Попри заявлену тематику – бізнес та підприємництво – значна частина питань до кардинала стосувалася єдності України та церкви, війни та її наслідків, російської агресії і навіть того, як цю агресію пробачити.

"Як будувати рідну хату", - зустріч Любомира Гузара з підприємцями у LvBS. "Як будувати Рідну Хату" послання митрополита Андрея Шептицького і сучасний контекст" 20.05.2015

Наступного дня  у Реколекційно-відпочинковому центрі Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ відбулася зустріч Блаженнішого Любомира Гузара із членами Студентської Ради Львова.

21 травня, у свято Вознесіння Господа Ісуса Христа:

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав увів в уряд новообраного ігумена Свято-Успенської Унівської лаври ієромонаха Іллю (Івана Мамчака). «Отче ігумене, – звернувся Блаженніший до ієромонаха Іллі, – сьогодні ви повинні показати усій вашій братії, що всі разом бажаєте вишнього, бажаєте горішнього. Вмираючи для світу кожного дня, ви сьогодні йдете вперед за Христом».

Владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, освятив приміщення парафіяльного Благодійного фонду "Карітас-Дубно". Фонд був заснований, з благословення Владики Йосафата, у 2013 році парафіяльною спільнотою Вознесіння Господнього (м. Дубно) та обласним БФ "Карітас Волинь". У своєму слові Владика Йосафат наголосив на важливості у служінні ближньому і що саме в цей період суспільство як ніколи потребує благодійної допомоги.

Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, освятив храм у с. Стадня, Золочівського протопресвітерату. Під час свого пастирського візиту владика Ігор також звершив Архиєрейську Божественну Літургію і вигосив проповідь.

Пройшов Благодійний концерт у м. Бучач при парохії Благовіщення Пресвятої Богородиці для збору коштів на потреби воїнів АТО та їх реабілітації. Дійство розпочалося Архиєрейської Божественної Літургії, яку очолив Владика Дмитро. 

Преосвященний владика Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийської єпархії, очолив Божественну Літургію в Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрия. В часі богослуження єпископ уділив дияконські свячення піддияконам Назарію Майсуку Роману Дячишину та Євгену Гаврилишину, – випускникам Львівської духовної семінарії Святого Духа.

Вперше унікальна історична подія відбулася у всесвітньовідомому Марійському духовному центрі «Зарваниця», де 21-22 травня звершено хіротонію єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ Теодора Мартинюка. Головним його святителем став Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, а співсвятителями – високопреосвященний владика Василій Семенюк, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський, та владика Венедикт Алексійчук, єпископ-помічник Львівський.

23 травня:

У Марійському відпустовому центрі "Зарваниця" єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, Теодор Мартинюк, відслужив свою першу Архиєрейську Літургію з нагоди 40 дня відходу до вічності протоієрея Василя Поточняка.

У катедральному соборі Преображення Христового м. Коломиї творили молитовне поминання владики Миколая Сімкайла. П’ять архієреїв УГКЦ й близько сотні священиків Коломийсько-Чернівецької єпархії та Івано-Франківської архієпархії співслужили Божественну Літургію з нагоди другої річниці упокоєння світлої пам’яті славного єпископа Миколая.

24 травня:

 Митрополит і Архієпископ Івано-Франківський Володимир Війтишин  очолив урочисту Божественну Літургію, яка увінчала Відпустові святкування з нагоди перенесення мощей Святого Миколая Чудотворця у Крехівській чернечій обителі.

У Тернополі архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк на території Галицького коледжу імені В'ячеслава Чорновола освятив студентську церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці, яка покликана стати духовною святинею для студентів та жителів мікрорайону.

У прокатедральному соборі Святої Софії в Римі Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, очолив Архиєрейську Божественну Літургію за мир в Україні. Окрім цього, Предстоятель УГКЦ узяв участь у презентації аудіокниги Кшиштофа Вєрніцького “Музична подорож Україною” та зустрівся з українською молоддю собору Святої Софії.

24-25 травня у Ватикані проходить IX сесійне засідання Звичайної ради секретаріату Синоду Єпископів Католицької Церкви. Праця відбувається під особистим головуванням Святішого Отця Франциска. У засіданні Ради бере участь Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, як член цієї Ради Секретаріату Синоду Єпископів.

«Декада місійності звертає увагу на те, що саме миряни відповідальні за несення людям Христа», - владика Венедикт. 21 травня цього року ми святкували Вознесіння ГНІХ. Вдруге в УГКЦ цим святом розпочинається Декада місійності тривалістю у десять днів до Зіслання Святого Духа. Про те як правильно пережити період Декада місійності та про свято розповідає владика Венедикт, голова Патріаршої літургійної комісії УГКЦ.

Глава УГКЦ: Сьогодні вся наша Церква вирушає в паломництво очікування зішестя Святого Духа

«Декада місійності має нагадати всім вірним про обов’язок бути місіонерами», ‒ владика Йосафат (Мощич)

«Сповнилося прагнення наших попередників, щоб в УГКЦ світило світло богословської науки Вселенської Церкви», - Глава УГКЦ про акредитацію УКУ

Анонси:

Увечері 31 травня у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві проводитимуться нічні чування за мир та зцілення українського народу від гріховних ран. Початок о 22.00.