Тижневий огляд: життя УГКЦ (18.11 – 24.11)
  • Втр, 26/11/2013 - 10:43

У Івано-Франківську відбулася Стратегічна нарада директорів єпархіальних організацій і працівників Національного Офісу Карітас України. Трьохденна зустріч мала на меті проведення робочої сесії із представленням програми та роботи «Карітасу» в Україні. Співпраця із органами державної влади, із донорськими організаціями, аналіз роботи та мережі «Карітасу», його місія, візія, цінності у супроводі фахової дискусії, загальних обговорень та у групах – усе це визначить стратегію сучасної діяльності та майбутнього мережі благодійних організацій Карітас на території України.

Розпочалась нарада спільним молебнем до Богородиці у місцевому храмі Різдва Пресвятої Богородиці. Очолив моління архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин).

З благословення керівника Департаменту душпастирства у силових структурах України Преосвященнішого владики Михаїла Колтуна, єпископа Сокальсько-Жовківського, відбувся річний з'їзд в'язничних капеланів Української Греко-Католицької Церкви. Єпархіальні представники пенітенціарного душпастирства зібралися у реколекційному домі Самбірсько-Дрогобицької єпархії. На зустрічі священики підсумували події року, поділилися досвідом, обговорили проблему формування корпусу капеланів та волонтерів, а також отримали навчання з предмету «Пастирська психологія пенітенціарного служіння», яке провів ієрей Олег Сподар, докторант психології, викладач Дрогобицької духовної семінарії.

20 листопада 2013 р. Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, очолив Божественну Літургію в Архикатедральному соборі Святого Юра у Львові. Богослужіння відбулось з нагоди відзначення 400-ї річниці з дня відходу у вічність Митрополита Київського Іпатія Потія.

Разом з владикою Ігорем молились священнослужителі собору, історики, науковці та парафіяни храму.

20 листопада сестри служебниці Непорочної Діви Марії в усьому світі урочисто відзначили день Блаженної Йосафати Гордашевської, співзасновниці Згромадження.

Двері монастиря сестер служебниць у Львові на вулиці Пасічній були цілий день відчинені для всіх, хто бажав помолитися біля мощів першої служебниці. Протягом дня у монастирській каплиці через заступництво блаженної Йосафати лунали молебні, акафісти, вервиці та пісні.  Дошкільнята Дитячого садка святого Миколая, які прийшли помолитися до блаженної Йосафати, мали нагоду вперше побачити Блаженнішого Любомира Гузара, Архиєпископа-емерита, що теж завітав до монастиря в цей час.

21 листопада 2013 року:

Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський з пастирським візитом відвідав храм Святого архистратига Михаїла, яким опікуються ченці Студійського уставу (м. Львів, вул. Винниченка, 22). Візит архиєрея до цієї святині відбувся з нагоди святкувань престольного празника храму.

Разом з ієрархом в цей святковий день молились: братія монастиря, запрошені священики, численна парафіяльна спільнота і гості святкувань.

На празник «Собору Архистратига Михаїла», в Монастирі Святого Архистратига Михаїла (с. Малий Березний, Закарпатська обл..), Отці Василіяни, разом з сестрами-монахинями, прочанами та парафіянами, вшанували свого небесного покровителя.

Святкову Божественну Літургію в цей день служили Настоятелі трьох Василіянських монастирів Провінції Св. Миколая: о. Веніамин Довганич ЧСВВ, Настоятель Мукачівського монастиря, який очолив Літургію та виголосив під час неї проповідь, о. Тарас Іванина ЧСВВ, Настоятель Боронявського Монастиря та о. Михаїл Станко ЧСВВ, місцевий Настоятель.

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський, відвідав с. Борщівка, Костопільського р-ну, Рівненської обл. – місце, де народився і минули дитячі роки єпископа. Під час відвідин владика презентував своїм односельчанам власну працю: «Борщівка – перлина Полісся». У ній описано історію села, його розвиток та сучасність.

23 листопада 2013 року з нагоди 80-их роковин Голодомору в Україні, Преосвященний владика Венедикт, Єпископ – помічник Львівської архиєпархії, звершив заупокійну Божественну Літургію у Архикатедральному соборі Святого Юра. «Голодомор показує байдужість, інертність та неспроможність протистояти злу, а воно було велике, - наголосив владика.

24 листопада 2013 р., завершуючи Святу Месу з нагоди закінчення Року Віри, Папа Франциск окремо згадав 80-ту річницю Голодомору. Святіший Отець сказав:

«Вітаю українську спільноту, яка спогадує 80-ту річницю Голодомору, «великого голоду», викликаного радянським режимом, який спричинив мільйони жертв».

Із Вселенським Архиєреєм співслужили Патріархи та Верховні Архиєпископи Східних Церков, серед яких Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, як також єпископи УГКЦ з різних митрополій і єпархій України, європейських країн, Канади, США, Бразилії, Аргентини.

Велелюдною громадською панахидою на площі Республіки та концертом-реквіємом в базиліці Святої Марії Ангелів та Мучеників завершився Тиждень пам’яті жертв Голодомору в Римі. 

Владика Іриней (Білик) у співслужінні з чисельними священиками відслужив панахиду за жертви Голодомору-геноциду та звернувся до присутніх з пастирським словом.

 

Читайте також:

Глава УГКЦ висловив солідарність з учасниками євромайданів та закликав не допустити до пролиття жодної краплі крові

«Миряни та духовенство повинні поставити собі завдання – «відчищувати» народ від посткомуністичної ментальності», - Блаженніший Любомир Гузар

 

Анонс:

В монастирі сестер Мироносиць (УГКЦ), що в Богородчанах відбудуться передріздвяні реколекції для дівчат на тему: «Коли Ісус народився…»
Реколекції відбудуться 27 – 29 грудня 2013 р. Б. в монастирі сестер Мироносиць.