Тижневий огляд: життя УГКЦ (19 – 25 серпня)
  • Втр, 27/08/2013 - 01:01

19 серпня 2013 року:

Преосвященний владика Венедикт з нагоди храмового празнику, звершив Архиєрейську Божественну Літургію у парафії Преображення ГНІХ (м. Львів, вул. Краківська, 21). 

Архиєрею співслужили парох храму, митрофорний протопресвітер Ярослав Чухній та чисельний клир Львівської архиєпархії УГКЦ.

«Як важливо побачити себе іншими», - наголосив владика Венедикт під час проповіді, закликаючи вірних вдивлятися в життя святих, наслідувати їхнє прагнення бути з Богом, що у свою чергу веде до цілковитого преображення людського буття.

Преосвященний владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ, очолив в катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрий святкову Божественну Літургію та звершив поставлення у пресвітери двох дияконів Чину Найменших братів Святого Франциска, Кирила Геннадія Кузнєцова і Тараса Єгера, і рукоположив у диякони Василя Лужецького.

В своїй проповіді Архиєрей застановився над значенням Преображення Христа для учнів, які стали свідками цього таїнства: Петро, Яків та Іван і розкрив, через призму молитви, преображення людини в особистому, родинному, суспільному та Церковному житті.

Згідно з рішенням Синоду Єпископів УГКЦ, встановлено Декаду місійності в УГКЦ. Про це 20 серпня, повідомив Отець і Глава Церкви Блаженніший Святослав на зустрічі з генеральною управою Згромадження сестер служебниць з Рима та провінційних настоятельок з інших країн.

Водночас, як він повідомив, Синод Єпископів УГКЦ вирішив, що в цей період проводитиметься збір пожертв на місії, щоб кожна єпархія чи екзархат мали свій місійний фонд. Ці кошти скеровуватимуться на катехизацію, реалізацію певних програм для молоді.

21 серпня в приміщенні Патріаршої курії УГКЦ на вул. Інститутській у Києві Блаженніший Святослав зустрівся з новим послом США Джеффрі Пайєттом. Зустріч відбулася на прохання посла США.

Під час спілкування сторони говорили про роль Церков загалом і Української Греко-Католицької Церкви зокрема у справі розбудови громадянського суспільства. Пан посол зазначив, що вважає глав Церков лідерами громадянського суспільства. Він цікавився, якою є євроінтеграційна перспектива та наскільки громадяни України бачать своє майбутнє в європейській спільноті.

22 серпня, Преосвященний владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ, на Стрийському міському кладовищі, спільно з духовенством єпархіального управління та протопресвітерами єпархії, здійснив Чин освячення надгробного хреста на могилі блаженної пам’яті владики Юліяна Ґбура, першого єпископа Стрийської єпархії.

Після освячення надгробного хреста архиєрей з духовенством спільно помолилися панахиду за упокій душі владики Юліяна.

Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ та владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, взяли участь у державних святкуваннях 22-ї річниці Незалежності України за участі Президента України на Володимирській гірці у Києві.

Пригадуємо, що напередодні Дня Незалежності, Блаженніший Святослав, у коментарі для департаменту інформації відзначив що «ми, християни-українці, повинні замислитися над особистою відповідальністю за долю своєї незалежної держави. І ніхто з нас не має права перекласти на когось іншого відповідальність за долю України. Якщо ми справді разом діяльно любитимемо свою Батьківщину й щодня для неї будемо працювати й жити – тоді кожного дня утверджуватимемо її незалежність і сприятимемо тому, щоб вона зайняла гідне місце в сім’ї європейських народів».

У неділю, 25 серпня:

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук під час Богослужіння здійснив Чин рукоположення двох дияконів - Тараса Гайванюка та Юрія Логази - у священики.

Під час проповіді Блаженніший Святослав наголосив: «Священик є не що інше, як рука Божа, яка тягнеться до нас. Саме священиче служіння, його присутність у житті віруючої людини є видимим знаком реальної і всемогутньої присутності Бога, який через свої Таїнства подає нам життя і веде нас цим житейським морем до певної пристані».

Високопреосвященний Митрополит Філадельфійський владика Стефан (Сорока), очолив Архиєрейську Божественну Літургію у співслужінні Преосвященного владики Павла (Хомницького), єпископа Стемфордського у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла (м. Львів, вул.. Театральна, 11). Разом з єпископами молились настоятель Гарнізонного храму о. Степан Сус, отці-капелани святині та гості із США, які прибули на спільну молитву разом з ієрархами.

 

Читайте також:

Патріарший Собор УГКЦ – поворотний момент історії християнства в Україні

«Захід має чого навчитися від греко-католиків України», - Глава єпископату Канади

«Християнин повинен запитати себе, а що я зробив, аби моя Україна стала Кращою?», - Глава УГКЦ

Слово Архиєпископа і Митрополита Львівського в День Незалежності України

Слово Архиєпископа і Митрополита Львівського на 9-ту Неділю по зісланні Святого Духа