Тижневий огляд: життя УГКЦ (19.03– 25.03)
  • Пон, 26/03/2018 - 22:28

17 березня 2018 року,  у Києві провели організаційну зустріч Всецерковного з’їзду мирян УГКЦ, який відбудеться у листопаді цього року. У даному з’їзді візьмуть участь греко-католики як з України, так і з Діаспори. Метою цього з’їзду є об’єднання мирян задля розуміння потреб сучасного покоління. Це має допомогти Церкві краще та якісніше служити кожній людині задля спасіння її душі. Учасниками підготовчої зустрічі стали мирянські рухи та спільноти міста Києва, а зокрема «Лицарі колумба», «Віра і світло», «Виноградник», та «Покоління Любомира», а також працівники Патріаршої курії та Київської архиєпархії.

У вівторок, 20 березня, в Інституті кримінально-виконавчої служби відбулося тематичне заняття представників Душпастирської ради з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України з курсантами 3-го і 4-го курсів. Священик Костянтин Пантелей (УГКЦ) з шейхом Рустамом Гафурі (ДУМУ) брали участь у першій зустрічі із десяти запланованих. Тема заняття "Зміст та перспективи душпастирської опіки засуджених в Україні. Міжнародний досвід пенітенціарного капеланства." 

20-21 березня  у Папському Університеті Урбаньяна (Ватикан) відбувся VI інтенсивний курс-семінар про злочини зарезервовані Конгрегації Доктрини Віри під назвою «Практичні випадки і практика Конгрегації Доктрини Віри». Захід, організований для працівників єпархіальних курій, трибуналів, членів інститутів посвяченого життя, студентів канонічного права, мав на меті ознайомити слухачів з практикою, яку застосовує Конгрегація Доктрини Віри при вирішенні злочинів, їй зарезервованих, т.зв. Delicta graviora. Серед доповідачів відомі викладачі папських університетів, працівники Конгрегації Доктрини Віри та Трибуналу Апостольської Пенітенціерії.

В четвер, 22 березня, у приміщенні Курії Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ у Тернополі відбулися річні збори товариства українських каноністів. Захід розпочався молитвою та благословенням Владики Василія (Семенюка), Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського УГКЦ. Метою Товариства є співпраця в галузі практики та науки серед спеціалістів канонічного права. Товариство займається дослідженням та вивченням церковного права.

Отець Степан Сус, настоятель Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла ЛА УГКЦ, уже майже тиждень перебуває у США , а саме на Українській Католицькій парафії Хрещення Господнього у місті Сент-Пітерсбург, штат Флорида. Окрім спілкування із прихожанами храму, етнічними українцями, активістами, отець також зустрівся із американським суддею, українцем за походженням, та президентом Американсько-Української Медичної Фундації паном Любомиром Яхницьким.  За сприянням Американсько-Української Медичної Фундації було отримано дозвіл від Збройних Сил США на переклад українською мовою кількох книг, що пов'язані із психологією ведення бою, посттравматичним синдромом та якостями офіцера-лідера. Впродовж кількох років Союз Українок Америки (СУА) активно підтримує душпастирські та виховні проекти для дітей-сиріт, потребуючих дітей. Зокрема, під час російсько-української війни, членкині СУА надають допомогу пораненим військовослужбовцям, сім’ям, які втратили рідних на війні, багатодітним родинам та дітям із так званої «сірої зони». Велику увагу учасниці СУА надають одиноким людям та тим, хто має особливі потреби.

В суботу, 24 березня, одеські католики пройшли хресною ходою вулицями міста. Понад чотири сотні віруючих з Української Греко-Католицької та Римо-Католицької Церков, а також представники студентства, пройшлися вулицями Одеси з розп'яттям і молитвами. Єпископ УГКЦ Михаїл (Бубній) зазначив, що перед Великоднем і страсним тижнем всім слід задуматися про страждання Спасителя і знайти в собі силу дійти до кінця свого духовного шляху, незважаючи на всі труднощі і клопоти життя. "Крокуючи вулицями Одеси, ми молимося за всю Україну, за її воскресіння, за мир і спокій, - про що ми вже чотири роки просимо Господа» - зазначив єпископ.

Багатотисячна процесія пройшла у неділю,  25 березня, центральними вулицями Тернополя. Щорічний молитовний похід християн, який проводить УГКЦ у часі Великого Посту, другий за чисельність після Всеукраїнської прощі до Зарваниці, очолив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій (Семенюк) та близько 150 священнослужителів. 80-тикілограмовий дерев’яний хрест почергово несли духовенство, представники влади, волонтери, бійці, капелани, ректори ВУЗів Тернополя, представники різних суспільних ланок, молодіжних спільнот, молитовних груп. За різними підрахунками та версією служби поліції у молитві, яка тривала близько 3 годин, взяли участь близько 20 тисяч тернополян. Усі молилися за мир в Україні.

В цей день військові капелани Львівської архиєпархії УГКЦ: о. Юрій Цюпка та брат Юрій Балух відвідали курсантів Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного, які проходять польові навчання на Яворівському полігоні. Капелани разом із військовими молились Святу Літургію за мир в Україні, за військо та за примноження любові в українському народі.

Пропонуємо до Вашої уваги:

6 ПРАКТИЧНИХ ПОРАД НА ПОЧАТОК ВЕЛИКОГО ПОСТУ

ХРИСТИЯНИ УКРАЇНИ ЗАКЛИКАЮТЬ ПРИЄДНАТИСЯ ДО ІНІЦІАТИВИ ПІДПИСАТИ ПЕТИЦІЇ ЩОДО ЗАХИСТУ СІМЕЙНИХ ЦІННОСТЕЙ ТА ІНСТИТУТУ СІМ’Ї

“ВЕЛИКИЙ ПОКАЯННИЙ КАНОН АНДРЕЯ КРИТСЬКОГО — ЦЕ ВЕЛИКА СПОВІДЬ ЛЮДСЬКОЇ ДУШІ!” — ГЛАВА УГКЦ

«ТОГО, ХТО ДОВГО СПИТЬ ЗРАНКУ, НАСТИГНЕ БІДА, ЛИХО І ВБОГІСТЬ», — БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ

«ДЛЯ ТОГО ЩОБ ДІЛИТИСЯ, НЕ ОБОВ’ЯЗКОВО БУТИ БАГАТИМ», – ДУМКИ ГЛАВИ УГКЦ ПРО БАГАТСТВО

ГЛАВА УГКЦ: «УМІТИ БУТИ БАГАТИМ – ЦЕ МИСТЕЦТВО»

ПРИВІТАЛЬНЕ СЛОВО МИТРОПОЛИТА ЛЬВІВСЬКОГО НА КОНФЕРЕНЦІЇ «ПАТРІАРХ ЙОСИФ І УКРАЇНСЬКА ДЕРЖАВНІСТЬ»

ЄПИСКОП ПРОСТЯГНУВ РУКУ В'ЯЗНЯМ, ЩОБ ПРИГАДАТИ ПОКЛИКАННЯ КОЖНОЇ ЛЮДИНИ ДО СВОБОДИ

ТРИ ПЕРШІ КРОКИ ВИХОДУ ІЗ ЗАЛЕЖНОСТІ

ПОВІДОМЛЕННЯ ВІРНИМ ЩОДО ОСІБ ЗВІЛЬНЕНИХ ВІД ОБОВ'ЯЗКУ СВЯЩЕННОДІЯТИ