Тижневий огляд: життя УГКЦ (19.05 – 25.05)
  • Пон, 26/05/2014 - 23:13

У Барселоні (Іспанія) 16-17 травня 2014 р. в житті громади УГКЦ відбулося одразу три урочисті події. Згідно декрету Архієпископа Барселони Кардинала Луіза Сістака тут відбулося урочисте проголошення української персональної парафії, парохом якої іменовано о. Сергія Знака із клиру Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ. Також, у цих днях Апостольський візитатор Преосвященний владика Діонісій рукоположив українського семінариста Юрія Стасюка в сан диякона.

В суботу 17 травня екзарх Одеській кир Михаїл (Бубній) на запрошення протопресвітера о. Ігоря Макара з пастирським візитом прибув у с. Антонівка, що на Херсонщині, щоб освятити нову каплицю споруджену на честь святого мученика Кипріяна та мучениці Юстини. У своїй проповіді владика Михаїл наголосив на «важливості приймання святих тайн Покаяння та Євхаристії, щоб перебувати у тісній єдності з Христом та Його Святою Церквою» і побажав, щоб «за Божою благодаттю та справжнім практикуючим християнським життям кожного парафіянина спільнота зростала настільки, щоб могти побудувати величавий храм».

Цього ж дня у селі Прилбичі відбулася XII Всеукраїнська проща католицьких навчально-виховних закладів. Цього року тема прощі: «Батько – провідник на шляху віри». На початку наймолодші учасники прощі урочисто зустрічали Митрополита Львівського  Архієпископа Ігора (Возняка). Високопреосвященний Владика закликав молодь наслідувати Андрея Шептицького у його прагненні якомога більше любити Бога та ближніх. Митрополит нагадав, що Андрей Шептицький дбав не тільки про власний стан душі, але також, як тільки міг старався допомагати людям аби вони так само пізнавали Бога.

18 травня, у гірському селищі Делятин на Прикарпатті відбулося офіційне приведення до присяги особового складу батальйону територіальної оборони Івано-Франківської області. На даний час до батальйону ввійшли 350 вояків, проте їх кількість зростатиме. Під час складання присяги кожен військовик отримав благословення від владики Василія Івасюка), Єпарха Коломийсько-Чернівецького. Єпарх побажав військовикам повернути мир і спокій та процитував слова із Святого Письма: “Нехай Господь поблагословить тебе, і нехай Він тебе стереже! Нехай Господь засяє на тебе лицем Своїм, і нехай буде милостивий до тебе! Нехай Господь зверне на тебе лице Своє, і хай дасть тобі мир!” (Чисел 6, 24-26).

У межах другої національної конференції з когнітивно-поведінкової терапії відбулася інавгурація Інституту психічного здоров’я в УКУ. У відкритті цього інституту взяли участь: Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, о. д-р Богдан Прах, ректор УКУ, священнослужителі, викладачі УКУ, психологи, медики та усі зацікавлені особи. У своєму слові з нагоди інавгурації єпископ вказав на важливість існування такого інституту та висловив вдячність усім, хто спричинився до його створення.

19-22 травня 2013 року в синодальному залі Ватикану прохойшла 66-та Генеральна асамблея Єпископської Конференції Італії. У ній на запрошення Італійської Церкви брали участь спостерігачі від іноземних Католицьких Церков, серед яких і делегат від Глави та Синоду УГКЦ - владика Діонісій Ляхович, Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії. Крім того Глава УГКЦ надіслав вітального листа учасникам асамблеї на ім’я Президента Єпископської Конференції Італії, в якому висловив слова подяки за молитву про мир в Україні, яка на заклик кардинала Анджело Баньяско, Голови Єпископської Конференції Італії, 9 березня 2014 р. проводилася у всіх храмах Італії. Також, Блаженніший Святослав у своєму листі розповів учасникам асамблеї про чергове складне становище, в якому перебуває сьогодні Україна, закликавши братній італійський народ до подальших молитов за мир в Україні.

20 травня, у храмі Святого Василія Великого, що в Києві, відбувся Чин архиєрейського найменування владики Василя (Тучапця). Декрет про обрання зачитав владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду єпископів УГКЦ.

У Патріаршому соборі Воскресіння Христового 21 травня, у день пам’яті євангелиста Івана Богослова, відбулася архиєрейська хіротонія владики Василя (Тучапця), Екзарха Харківського. Головним святителем став Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), а співсвятителями – владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький, і владика Василь (Медвіт), Єпископ-емерит Донецько-Харківського екзархату. Спершу владика Василь тричі публічно склав визнання своєї віри. Після цього відбувся Чин архиєрейської хіротонії, на завершення якого нововисвяченого єпископа одягли в архиєрейські ризи. Тоді Блаженніший Святослав вручив владиці Василеві архиєрейський жезл – символ його влади.

«Мене сповнює велике хвилювання перед великою відповідальністю, яку відтепер нестиму», - владика Василь (Тучапець)

21 травня українська військова делегація взяла участь у загальній аудієнції з Папою Франциском. Делегація українських військовослужбовців на чолі з владикою Михайлом (Колтуном), керівником Департаменту Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України, отримала нагоду особисто привітатися з Папою Франциском, попросити про молитву та отримати благословення Святішого Отця.

50 тактичних жилетів та пояси до них на суму понад 60 тисяч гривень архиєпископ і митрополит Тернопільско-Зборівський кир Василій Семенюк передав військовим підрозділу Нацгвардії у Тернополі 23 травня.

23 травня 2014 року, в Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці в Стрию відбувся чин архиєрейського найменування о. Богдана Манишина. Перед богослуженням Вечірні, у присутності Блаженнішого Святослава Шевчука, Отця і Глави УГКЦ, Високопреосвященнішого владики Ігоря Возьняка, митрополита Львівського, та Преосвященнішого владики Тараса Сеньківа, Апостольського адміністратора Стрийської єпархії, о. Богдан склав на Євангелії присягу на вірність Вселенському Архиєреєві Папі Римському та Главі УГКЦ, зобов’язався виконувати всі приписи Синоду Єпископів УГКЦ і бути його сумлінним учасником.

«Чим віддячу Господеві за всі добродійства для мене?», - владика Богдан (Манишин)

24 травня 2014 року Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, в катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрий звершив згідно благословення Його Святості Франциска Папи Римського чин коронування папськими коронами чудотворної ікони Ліської Матері Божої. Після коронування Преосвященний владика Тарас Сеньків, єпарх Стрийський, поручаючи своє Архиєрейське служіння Богородиці в Ліській іконі, склав Пресвятій Богородиці дарунок своєї Панагії, яку йому подарував при хіротонії Блаженніший Любомир Гузар, а владика Богдан Манишин, новохіротонізований єпископ-помічник Стрийський, - протоієрейський хрест.

«Господь знову посилає двох пастирів для свого стада… Це великий знак запевнення Його присутності серед нас», - Глава УГКЦ у Стрию

25 травня 2014 року, владика Тарас Сеньків, єпарх Стрийський, очолив Божественну Літургію на парафії Всіх Святих Українського народу в Стрию. Звернувшись до присутніх зі словом навчання, Архиєрей розважив над євангелієм про сліпородженого, а також говорив про відповідальність кожного з нас під час президентських виборів, які цього дня відбуваються в Україні.

«Греко-католицькі священики присутні в Криму попри те, що правовий статус наших парафій там усе ще невизначений…» − Глава УГКЦ

«Ми обираємо не особу Президента, а майбутнє нашої держави», – Блаженніший Святослав

Владика-номінант Богдан (Манишин): «Хочеться, аби наші політики пам’ятали про загиблих хлопців»

Звернення прес-секретаріату Луцького екзархату УГКЦ з приводу загибелі військових під Волновахою

Анонси:

7-9 червня 2014 року відбудеться ювілейне святкування 500 років Церкві Пресвятої Трійці у м. Вільнюсі (Литва), яка була збудована у 1514 р. князем Костянтином Острозьким.
Розпочнеться святкування Ювілейною Літургією, яку очолить Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у співслужінні з Папським Нунцієм і Архієпископом Вільнюським 7 червня 2014 р. о 10 год.

Комісія УГКЦ у справах родини та Рух християнських сімей запрошують усіх охочих взяти участь у сімейному таборі. У програмі відпочинку - ігри, забави, нові знайомства для дітей і дорослих, перегляди фільмів про сім’ю, зустрічі на духовну та сімейну тематику тощо.