Тижневий огляд: життя УГКЦ (20-26 травня)
  • Пон, 27/05/2013 - 17:20

20 - 29 травня у Казахстані перебувають члени Постійного Синоду Єпископів УГКЦ. У перший день Синодальні Отці на чолі з Главою Церкви Блаженнішим Святославом відвідали місця, пов'язані з минулим і сьогоденням українців в Казахстані. Зокрема члени Синоду побували на Спаському меморіальному кладовищі, де похоронені жертви сталінських політичних репресій різних національностей.

 

З глибоким сумом повідомляємо, що 21 травня 2013 року внаслідок раптового погіршення стану здоров’я зупинилося серце Владики Миколая (Сімкайла), Єпарха Коломийсько-Чернівецького. 
Єпископи УГКЦ, які у цей час у Казахстані проводили засідання Постійного Синоду, помолилися разом за упокій душі новопереставленого владики Миколи Сімкайла.
Очолив заупокійне богослужіння Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ.

 

В ці жалобні дніпригадаємо важливі моменти життя владики Миколая, які часто були знаковими подіями в історії нашого народу.Будівничий Церкви. Владика Миколай завершив чин служіння Богові й народу

 

23 травня, в приміщенні єпархіального управління Стрийської єпархії УГКЦ відбувся освітній семінар Центру душпастирства осіб з вадами слуху «Надія» УГКЦ, метою якого було представити напрацювання в цій сфері та спільно визначити шляхи і способи праці з такими людьми.

Семінар розпочався молитвою та вступним словом владики Тараса Сеньківа, Апостольського Адміністратора Стрийської єпархії, який зауважив, що «в служінні людям з вадами слуху Церква бачить своє багатство і цінність», а також, на прикладі притчі «Про багача і Лазаря», єпископ звернув увагу на потребі праці з такими особами, як можливості для осягнення неба.

 

Також цього тижня вийшли у світ перші спеціальні видання, присвячені душпастирству глухих,– “Служіння, де не співають пташки” і “Бачити - означає молитися”. У них розміщені документи Католицької Церкви, богословські праці на цю тематику, матеріали конференцій, свідчення людей, які не чують, про сучасні підходи до служіння глухих у Церкві.

 

У Римі, 24 травня 2013 року, на факультеті Канонічного Права, Папського Університету Святого Томи Аквінського, відбувся захист докторської дисертації пані Олени Чагінської під темою: Чин екзорцизму в латинському та східному канонічному праві: історико-правові дослідження.Докторська праця була написана при кафедрі Канонічного Права цього ж Університету під керівництвом Проф. Адвоката Даніло Чеккареллі-Мороллі та рецензента Проф. Монсеньйора Натале Лода. На захисті були також присутні: Канонік Папської Базиліки Santa Maria Maggiore, Владика Іриней Білик, ЧСВВ, Протоархимандрит Василіянського Чину Св. Йосафата, о. Ґенезій Віомар, ЧСВВ, Генеральний Вікарій Василіянського Чину Св. Йосафата, о. Йоанікій Чверенчук, ЧСВВ, а також аспірант Догматичного богослів’я, о. Прокопій Лотоцький, ЧСВВ.

 

25 травня у Коломиї Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, очолив Заупокійну Божественну Літургію за усопшим архиєреєм Миколою (Сімкайлом).Із Предстоятелем УГКЦ співслужили: владика Володимир (Війтишин), Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський, владика Василь (Семенюк), Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський, владика Софрон (Мудрий), Єпископ-емерит Івано-Франківської архиєпархії, владика Дмитро (Григорак), Єпарх Бучацький, владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, владика Тарас (Сеньків), Апостольський адміністратор Стрийської єпархії, владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський, владика Венедикт (Алексійчук), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, владика Мілан (Шашік), Єпарх Мукачівський, владики Римсько-Католицької Церкви Петро (Мальчук) і Леон Дубравський, о. Пйотр Тарнавский, секретар Апостольської нунціатури, та інші численні священнослужителі.

 

Пізніше перед присутніми була зачитана грамота Предстоятеля УГКЦ, згідно якої Адміністратором Коломийсько-Чернівецької єпархії іменовано єпископа Василія Івасюка, Екзарха Одесько-Кримського.Владика Василій склав у храмі перед Главою УГКЦ визнання віри і вступив у нові обовязки.

 

Слово Блаженнішого Святослава на похороні владики Миколи Сімкайла

 

Запис трансляції похорону владики Миколи Сімкайла у Катедральному Соборі Преображення Христового міста Коломиї. 25 травня 2013 рік.

 

У неділю, 26 травня, українські іммігранти в Італії здійснили спільне паломництво до відновленого Собору святої Софії в Римі.Захід відбувся з нагоди святкування Дня матері, яке вже 13 років поспіль організовує УГКЦ в Італії. Особливістю цьогорічного паломництва було виставлення мощів української Блаженної Йосафати Гордашевської.

 Розпочалось паломництво Архієрейською Літургією, яку очолив владика Діонісій Ляхович, Апостольський візитатор для українців греко-католиків Італії та Іспанії.

 

Читайте також:

Слово Митрополита Львівського на Неділю Розслабленого

Неділя 4-та після Пасхи, розслабленого. Коментар до Євангелія

Блаженніший Святослав: гріх гомосексуалізму прирівнюється до людиновбивства

Любомир Гузар: Мусимо вирішити чи хочемо почати з прощення чи ж з визначення того, хто більше згрішив

 

Анонс:

Представники Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ запрошують всіх охочих – дорослих і дітей, на презентацію мультиплікаційних фільмів «Святі Таїнства» та «Духовне намисто – Страдч».Презентація відбудеться 28 травня 2013 року (початок об 11:00) в приміщенні ЛКП «Культурно-освітній центр імені О. Довженка» (просп. Червоної Калини, 81, м. Львів). Вхід вільний.