Тижневий огляд: життя УГКЦ (20-26 жовтня)
  • Срд, 29/10/2014 - 14:52

19-20 жовтня Владика Михаїл (Бубній), Екзарх Одеський УГКЦ вперше здійснив душпастирський візит на Кіровоградшину. В перший день свого візиту, в неділю, 19 жовтня Владика Михаїл відвідав парафію Різдва Святого Івана Хрестителя УГКЦ м. Кіровограда. Наступного дня, 20 жовтня, Владика відвідав Парафію Успіння Пресвятої Богородиці м. Знамянки, де ознайомився з історією розвитку парафії, оглянув земельну ділянку і будівництво храму.

20 жовтня у м. Бонн (Німеччина), голова Комісії УГКЦ Справедливість і Мир о.др. Михайло Мельник взяв участь у робочому засіданні Комісії з міжнародних питань Єпископської Конференції Німеччини. Комісія займається питаннями  міжрелігійного діалогу, розвитку, миру і прав людини. Цього разу головною темою засідання була ситуація в Україні та її суспільні і екуменічні наслідки.

«Чи зроблені висновки?» - під цим гаслом з 20 до 24 жовтня 2014 року у Берліні відбувалася конференція католицьких капеланів та пасторальних референтів. На запрошення військового капеланства Німеччини українські капелани: єпископ Михаїл (Колтун), керівник Департаменту Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України, та о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту, взяли участь у спільній конференції капеланів у Берліні.

21 жовтня заупокійну Божественну Літургію та Панахиду за загиблим тернополянином, добровольцем батальйону «Айдар»,  Віктором Гурняком очолив архиєпископ і митрополит Василій Семенюк у присутності близько 30 священиків та сотень вірних.

Наступного дня, у Львові прощалися з загиблим героєм, активістом та фотографом Віктором Гурняком. До храму святих апостолів Петра і Павла, де відбувалася літургія, прийшли тисячі людей: родичі, друзі, побратими.

22 жовтня:

У Коломиї здійснено освячення основи під пам’ятник Небесної Сотні. Майбутній монумент буде зведений на території Коломийського педагогічного коледжу. Освячення здійснив Правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії кир Василій (Івасюк). Ще було також здійснено освячення національних прапорів України, які будуть відправлені в зону АТО.

У Василіянській обителі Різдва Матері Божої в с. Улашківці (Тернопільська обл.), відбулось посвячення новозбудованого монастирського комплексу, яке довершив Канонік Папської Римської Базиліки Santa Maria Maggiore, Преосвященний Владика Іриней Білик, ЧСВВ, за участю Отців Василіян, єпархіяльних священиків, жертводавців, гостей та парафіян.

23 жовтня:

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, взяв участь у Міжнародному літургійному симпозіумі Ad fontes liturgicos “Літургійні коментарі як джерело літургіології”, що відбувається у приміщенні філософсько-богословського факультету Українського католицького університету (м. Львів, вул. Хуторівка, 35а).

У Львові в рамках Зустрічі східних католицьких ієрархів Європи, яка цього року присвячена 25-річчю виходу УГКЦ з підпілля, відбулася прес-конференція за участю Предстоятеля УГКЦ Блаженнішого Святослава та владики Венедикта, Єпископа-помічника Львівської архиєпархії. Відео

24 жовтня в реколеційному центрі Львівської архиєпархії УГКЦ, що в Брюховичах біля Львова, розпочалася щорічна Зустріч східних католицьких ієрархів Європи, яка цього разу присвячена 25-річчю виходу УГКЦ з підпілля. Вранці представники католицьких Церков Європи із двадцяти країн помолилися Божественну Літургію, яку очолив Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ Ігор (Возняк). Проповідь виголосив Секретар Конгрегації Східних Католицьких Церков Циріл (Василь).

Наприкінці першого робочого дня Зустрічі східних католицьких ієрархів Європи її учасники відвідали Львівську духовну семінарію Святого Духа, де разом помолилися Вечірню. Після вечері єпископи відвідали також корпус філософсько-богословського факультету Українського католицького університету. 

25 жовтня ієрархи східних католицьких Церков Європи разом помолилися Божественну Літургію в храмі Преображення ГНІХ, що у Львові. Богослужіння очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Згодом відвідали вірменську катедру та гарнізонний храм Святих апостолів Петра й Павла. Крім цього, єпископи зустрілися із Мером Львова Андрієм Садовим. Розмовляючи із Львівським міським головою Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, зазначив, що вже існує добрий звичай, коли єпископи католицьких конференцій збираються разом, то відвідують місцеву владу.

26 жовтня Архиєрейською Божественною Літургією в соборі Святого Юра, що у Львові, завершилася щорічна Зустріч східних католицьких ієрархів Європи. Під час Богослужіння для привселюдного почитання виставили мощі святого Папи Івана Павла II. Наприкінці Літургії всі єпископи помолилися Панахиду та Молитву за прославу слуги Божого митрополита Андрея Шептицького.

Увечері у цього дня у Львівській опері відбулася урочиста академія з нагоди 25-річчя легалізації УГКЦ в Україні та відкриття Року митрополита Андрея Шептицького. Під час заходу відбувся показ фільму про відродження УГКЦ, документального фільму про митрополита Андрея, фрагментів документального фільму «Парох Майданека». Крім того, учасники заходу почули пастирське слово Блаженнішого Святослава та виступи архиєпископа Циріля Василя, секретаря Конгрегації Східних Католицьких Церков, та Євгена Сверстюка, дисидента, члена Комітету вшанування пам'яті блаженного священномученика Омеляна Ковча. Після цього була проведена церемонія вручення Нагороди імені блаженного священномученика Омеляна Ковча.

До вашої уваги:

Звернення східних католицьких єпископів Європи Львів, Україна, 26 жовтня 2014 року Божого

«Відродження УГКЦ – це історичний факт, реалізований Божим Провидінням», - владика Дімітріос (Салахас) з Греції. Доповідь Дімітріоса (Салахаса), Апостольського екзарха для католиків східного обряду в Греції, на тему «Місія і роль Східних католицьких Церков в екуменічному діалозі: перешкода чи нагода до об’єднання», яку він виголосив на щорічній Зустрічі східних католицьких ієрархів Європи, присвяченій 25-річчю виходу УГКЦ з підпілля, що відбувається цими днями у Львові.

«Хоча держава і Церква мають різні компетенції, однак обидві вони покликані чувати над здійсненням Божого плану», - владика Вірджил (Берчеа). Доповідь владики Вірджил (Берчеа), Єпарх Орадеа-Маре (Румунія), на тему «Взаємовідносини між Східними Католицькими Церквами та державою і суспільством» виголошена 24 жовтня 2014 року під час другого робочого засідання Зустрічі східних католицьких єпископів Європи.

«Дякуємо Богові, що посилає нам великі випробування, значення яких усвідомимо згодом» - Євген Сверстюк. Євген Сверстюк на Урочистій Академії у Львівській опері з нагоди святкування 25-ліття свободи УГКЦ

Владика Василь (Івасюк): Любов – це чеснота, яка тримається на “трьох китах”: молитві, прощенні й терпінні!

УГКЦ: 25 років свободи

«Спекотна» осінь 1989: вихід УГКЦ з підпілля

«Тоді, коли в Радянському Союзі були заборонені навіть похоронні процесії, ми йшли Красною площею», - Владика Володимир (Війтишин)

Любомир Гузар: Як можемо виховувати народ, якщо керівництво не говорить правди чи краде?

Блаженніший Любомир: «Якщо змарнуємо і другий Майдан, тоді чекатимемо на третій»

«Любити – це дуже гарна річ, але набагато важливіше  бути свідомим, що я є любленим». Відеоблог Блаженнішого Любомира (Гузара

Блаженніший Святослав привітав Люблінського митрополита з нагоди 300-ліття Митрополичої духовної семінарії

Арсеній Яценюк привітав вірян із 25-річчям виходу УГКЦ з підпілля

«Українці розпочали тривале паломництво від страху до гідності», - владика Борис Ґудзяк, президент УКУ

Анонс:

1 листопада 2014 року, у день 70-ї річниці від часу відходу у вічність Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького, в Архикатедральному Соборі Святого Юра спільною молитвою вшанують пам’ять цього великого подвижника віри. Також деякі дійства за участю молоді організовують напередодні.

З 30 жовтня до 2 листопада у церкві Косми і Дам’яна, що у селі Червоне буде перебувати «частинка Хреста» на якому був розп’ятий Христос Спаситель.