Тижневий Огляд: життя УГКЦ (20.11 – 26.11)
  • Пон, 27/11/2017 - 20:55

Як ми дізнались, з 13 по 19 листопада 2017р. Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я організувала духовно-психологічне розвантаження для військовослужбовців, які повернулися із зони АТО, та їхніх дружин. Реабілітація проходила у стінах монастиря сестер Пресвятої Родини с. Гошів. Учасники реабілітації мали змогу духовно та психологічно збагатитися, відновити свої сили, стати ближче до Бога, пізнати себе та один одного. 

У вівторок, 21 листопада 2017 року, в каплиці Митрополичої Курії, після спільної молитви «Ангел Господній» Архієпископ Мечислав Мокшицький передав реліквії св. Івана Павла ІІ Сестрам Катехиткам св. Анни (УГКЦ), у Львові. Митрополит поблагословив служіння сестер та передав реліквії св. Івана Павла ІІ с. Далілі Шмигельській, настоятельці адміністратури.

В цей день відбулося освячення церкви-каплиці Святого Володимира Великого в м. Запоріжжя. Чин освячення здійснив владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький, у співслужінні з Єпископом-помічником Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ Яном Собіло.

Особовий склад військової частини 3044 Національної гвардії України мав нагоду зустрітися із групою місіонерів УГКЦ, яка в цей період за ініціативи настоятеля Храму Всіх Святих Українського Народу отця Ігоря Ворони проводила місійну діяльність в м. Южноукраїнськ. Група місіонерів у складі: священнослужителів отців-редемптористів  провели духовні роздуми на тему основних цінностей людського життя, таких як Віра, Любов, Справедливість та Надія, а також подякували гвардійцям за їхню відповідальну професію, побажали витривалості, сили, Божого благословення і супроводу в їхній службі у цей надзвичайно непростий для України час.

В середу, 22 листопада, у Львові розпочався перший в історії базовий курс підготовки військових капеланів. У Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного священики, які вже служать військовими капеланами Збройних Сил України, навчатимуться основам військової справи, а також матимуть змогу обмінятись досвідом служіння в підрозділах ЗСУ. Хоч самі священнослужителі не будуть навчатись застосовувати зброю, проте вони повинні зрозуміти особливості діяльності військових підрозділів, де виконуватимуть свої функціональні обов'язки. Слухачам курсу, на думку його розробників та організаторів, необхідно навчитись не лише надавати духовну підтримку воїнам, але й бути готовими врятуватись під час ворожого обстрілу, витягнути поранених з поля бою, надати їм невідкладну домедичну допомогу. 

В четвер, 23 листопада, відбулася робоча зустріч Глави і Отця УГКЦ Блаженнішого Святослава та глави Делегації Міжнародного комітету Червоного хреста в Україні п. Алана Ешліманна. Міжнародний комітет Червоного хреста (МКЧХ) є гуманітарною організацією, цілі якої полягають в тому, щоб захищати життя й гідність людей, котрі потерпіли через збройні конфлікти та інші ситуації насильства, і надавати їм допомогу. Під час зустрічі главі Делегації МКЧХ в Україні було представлено діяльність, яку здійснює УГКЦ в питанні подолання гуманітарної кризи, що спричинена воєнною агресією.

У Коломийському навчально-науковому інституті відбулась зустріч з капеланами Коломийської єпархії УГКЦ отцем Василем Довганюком і отцем Михайлом Дзюбою, а також з воїном АТО Олегом Кіращуком. З нагоди Дня гідності і свободи капелани провели зі студентами урок з історії України «Сучасне завжди на дорозі з минулого в майбутнє». Отець Михайло Дзюба розповів молоді про зародження капеланства в Україні, про служіння капеланів на сході, а також поділився роздумами про історію України. Всесвітньо відомий писанкар, коломиянин, воїн АТО Олег Кіращук розповів присутнім про «передову» на сході України, про те, які відчуття переповнюють, коли  гинуть молоді хлопці, твої побратими, про те, як вони  залишаються без ніг, без рук, але з гарячим серцем, сповненим любові до України та великої надії і віри в перемогу українського народу.

У п’ятницю, 24 листопада 2017 року, Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ, відвідав м. Пустомити, де в ЗОШ №2 відбулася урочиста академія, приурочена завершенню ювілейного святкування 110-тої річниці від дня народження та 20-тої річниці від дня смерті Високопреосвященного Митрополита Володимира (Стернюка).

У День пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років Блаженніший Святослав узяв участь у заходах із вшанування пам’яті невинно убієнних у ті страшні роки. Під час церемонії вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні Президент Петро Порошенко наголосив на важливості того, «щоб наші нащадки завжди знали, що то був не просто штучний голод, а ретельно спланований Голодомор». Біля меморіального знаку «Свіча пам’яті» предстоятелі Українських Церков помолилися Панахиду за померлими від голоду в 1932-1933 роках. Блаженніший Святослав наголосив, що ми повинні докласти максимум зусиль, щоб подібні трагедії знову не стали дійсністю. По завершенні молитви та виступу Президент України оголосив загальнонаціональну хвилину мовчання, після якої розпочалася всеукраїнська акція «Запали свічку».

 

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

Папа: Молюся за Україну, аби сила віри зцілила рани минулого

Україна вшановує пам'ять жертв голодомору

Про життя греко-католиків в Аргентині у програмі «Відкрита церква»

Глава УГКЦ: «Ми живемо поруч, але не є ближніми, хоча можемо навіть ходити до однієї церкви»

Глава УГКЦ: «Я згоден стати донором після моєї смерті»

Глава УГКЦ назвав допустимі морально-етичні види трансплантації

Слово Митрополита Львівського у празник Собору святого Архистратига Михаїла та всіх святих небесних сил безплотних

Вулицю у Винниках назвуть на честь Владики Андрія Сапеляка

У Гарнізонному храмі стартувала благодійна акція "Святий Миколай для військових". Львів’яни та гості міста матимуть прекрасну можливість побути «агентами» Святого Миколая і своїми щирими проявами подарувати частинку доброти нашим хлопцям. Підтримати спільний проект "Святий Миколай для військових" можна, склавши грошову пожертву у скриньку Фундації св. Миколая у:

  - Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла (м. Львів, вул. Театральна, 11);

  - Студентському храмі Блаженного священномученика Олексія Зарицького (м. Львів, вул. Лукаша, 3а);

  - Студентському храмі Святого рівноапостольного князя Володимира Великого (м. Львів, вул. Природна, 8а);

  - Афганському храмі Стрітення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа (м. Львів, вул. Батуринська, 2).

Анонси:

У Мадриді відбудеться третя Всецерковна зустріч координаторів програми «Жива парафія». Зустріч проходитиме в реколекційному домі римо-католицької архидієцезії Мадрида та завершиться в п’ятницю, 1 грудня.

Формаційна школа Святого Миколая запрошує тебе відвідати курс “Мовчання Бога. Увійти у святу тишу” 8-10 грудня 2017 р. Б.