Тижневий огляд: життя УГКЦ (2.07 – 8.07)
  • Пон, 09/07/2018 - 23:13

На Кіпрі, в м. Нікосія, з 29 червня по 2 липня проходила 46-та щорічна Зустріч Генеральних Секретарів Ради Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ). З’їзд відбувався на запрошення високопреосвященного владики Йосіфа (Суіфа), Архиєпископа Маронітської Католицької Церкви Кіпру, а його головною темою була «Культура зустрічі». Представники Католицької Церкви з 25-ти європейських країн застановлялися над місією Католицької Церкви в сучасному світі, зокрема її ролі у плеканні діалогу та зустрічей між людьми і спільнотами задля запевнення мирного співжиття на європейському континенті.  У програмній доповіді Генеральний Секретар ССЕЕ монс. Дуарте да Куна звернув увагу на зустрічі з Богом, яку уможливлює і пропонує своєю активною присутністю Христова Церква на Старому континенті. Ця присутність Церкви маніфестує і виражає люблячу й милосердну присутність самого Бога в Європі. Вона ж стимулює зустріч між різними людьми та національними і релігійними групами в дусі взаємної пошани, відкритості та солідарності. Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, звернув увагу присутніх на важливості захисту і промоції сім’ї як місця, в якому відбуваються найважливіші життєві зустрічі людини: з Богом і зі своїми рідними. 

Під час робочого візиту до Апостольської Столиці 2-3 липня Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, зустрівся з Кардиналом П’єтро Пароліном, Державним Секретарем Апостольської Столиці, та архієпископом Поль Річардом Галлагером, відповідальним за міждержавні відносини. Під час зустрічей сторони обговорили суспільно-політичну ситуацію та міжцерковні відносини в Україні. Окрему увагу було присвячено зокрема ролі та місії УГКЦ в побудові справедливого суспільства та її участі у житті громадянського суспільства в Україні.

У вівторок, 3 липня, в домі Святої Марти у Ватикані з ініціативи та на прохання Глави УГКЦ із нагоди відзначення 1030-річчя Хрещення Русі-України відбулася зустріч Блаженнішого Святослава зі Святішим Отцем Франциском.  Блаженніший Святослав розповів Папі Франциску про мученицький шлях свідчення УГКЦ, яке було «свідченням єдності Христової». Церкви. Особливу увагу Блаженніший Святослав приділив стосункам УГКЦ з іншими Церквами-спадкоємницями Володимирового Хрещення. Він розповів Святішому Отцеві про болючий факт поділу між Православними Церквами в Україні. Папа Франциск подякував Українській Греко-Католицькій Церкві за її мучеництво «як ісповідь християнської віри та свідоцтво того, що намісник апостола Петра має особливу місію служіння єдності між християнами». Святіший Отець також висловив свою близькість до українського народу, який як жертва несправедливої агресії переживає болючий момент своєї історії. Він запевнив у своїй молитві та постійній пам’яті. Також під час зустрічі йшлося про необхідність продовження процесу українсько-польського примирення.

 У студмістечку НУ «Львівська політехніка» відбулося поминання львівських професорів, розстріляних на Вулецьких пагорбах в липні 1941 року.  Після урочистого вшанування пам’яті загиблих відбулася Панахида.

З 4 по 6 липня у Львові, в Патріаршій курії УГКЦ, відбувався триденний семінар на тему «Вступ до профілактики на місцевому рівні» завдяки ініціативі Студії соціальних досліджень та ініціатив (Варшава) у співпраці з Карітасу Самбірсько-Дрогобицької єпархії (Дрогобич) і підкомісії УГКЦ «За тверезість життя» (а також за підтримки проекту «Профілактика узалежнення серед дітей та молоді» Kindermissionswerk).

В четвер, 5 липня, в рамках першого щорічного туру духовних реколекцій для священиків Донецького екзархату УГКЦ голова Центру протидії корупції УГКЦ Петро Дарморіс очолив та провів формаційний тренінг з протидії гріхові корупції. Учасники дізналися масштаби корупції, рейтинг України на корупційній мапі та як часто українці зустрічаються з тим чи іншим проявом корупції в повсякденному житті.  Розібравши усі аспекти поняття корупції, священики отримали практичні поради, а саме: як протистояти корупції на місцевому та побутовому рівні; як говорити про цей гріх з посиланнями на Святе Письмо; як проповідувати про цей недуг.

Благодійнний фонд “Карітас-Волинь” передав благодійну допомогу для військовослужбовців 14 ОМБР, котра постійно перебуває на території Волинської області.  Воїни цього військового формування неодноразово брали участь у подіях на сході України. 

 

Анонси:

ХІРОТОНІЯ ЄПИСКОПА-ПОМІЧНИКА СОКАЛЬСЬКО-ЖОВКІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ ВІДБУДЕТЬСЯ 12 ЛИПНЯ У СОКАЛІ

ЩО ЦІКАВОГО ЧЕКАЄ МОЛОДЬ НА ПРОЩІ У ЗАРВАНИЦІ 14-15 липня

29 липня 2018 року, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, відбудеться ювілейний з’їзд УМХ, який очолить Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Патріарх Святослав.

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

«ПІД ЧАС ЕКУМЕНІЧНОЇ МОЛИТВИ В МІСТІ БАРІ Я МОЛИТИМУСЬ І ПАМ’ЯТАТИМУ ПРО УКРАЇНУ», – ПАПА ФРАНЦИСК ДО БЛАЖЕННІШОГО СВЯТОСЛАВА

БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ ДОЛУЧИВСЯ ДО ЦІЛОДОБОВОГО МАРАФОНУ ЧИТАННЯ БІБЛІЇ НА СОФІЙСЬКІЙ ПЛОЩІ

«ІСУС ХРИСТОС ПРИХОДИТЬ ДО ЦЬОГО ХРАМУ, ЩОБИ ЗВІДСИ БЛАГОВІСТИТИ ВСІМ НАМ ДАР ВІДПУЩЕННЯ ГРІХІВ», – ГЛАВА УГКЦ НА ОСВЯЧЕННІ ЦЕРКВИ В ЮЖНОМУ

МИ ПОВИННІ СВІДЧИТИ ПРАВДУ, А НЕ ЙТИ НА КОМПРОМІСИ З ГРІХОМ”, — ЄПИСКОП-НОМІНАНТ СОКАЛЬСЬКО-ЖОВКІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ ПЕТРО (ЛОЗА)

ВЛАДИКА ВАСИЛЬ ТУЧАПЕЦЬ: УКРАЇНСЬКА ЦЕРКВА ПОСТАЄ НА СХОДІ ВСЕ ГОЛОСНІШЕ І АКТИВНІШЕ

«МОЛИТВОЮ І СОЛІДАРНІСТЮ ДОЛАТИ ЦИНІЗМ ПОЛІТИКІВ ТА ЕГОЇЗМ БІЗНЕСУ», – ВЛАДИКА БОГДАН (ДЗЮРАХ) ДО ГЕНЕРАЛЬНИХ СЕКРЕТАРІВ ЄПИСКОПСЬКИХ КОНФЕРЕНЦІЙ ЄВРОПИ

ВЛАДИКА ВЕНЕДИКТ (АЛЕКСІЙЧУК): «НАЙКРАЩА ІНВЕСТИЦІЯ – ЦЕ СТИПЕНДІЯ ДЛЯ СЕМІНАРИСТА»

О. МИХАЙЛО БУДНИК: НЕМАЄ КРАЩОГО ПОКЛИКАННЯ, НІЖ БУТИ МІСІОНЕРОМ