Тижневий огляд: життя УГКЦ (21.05 – 27.05.2018)
  • Втр, 29/05/2018 - 23:27

З 17 до 27 травня в Українській Греко-Католицькій Церкві проходила Декада мiсiйностi. Ось фрагменти з «Путівника Декади місійності», а саме: 1. Слово Боже, 2. Роздуми, 3. Цитату дня, 4. Молитву, 5. Місійне завдання. Від Вознесіння до Зіслання Святого Духа всією парафіяльною спільнотою молимося, щоби Господь відновив наше життя в Бозі силою і діянням свого Святого Духа.

В понеділок, 21 травня, Українська Греко-Католицька Церква спільно з Державним вищим навчальним закладом «Університет банківської справи» провели круглий стіл на тему «Церква та освіта – співпраця і діалог». Окрім студентів та викладачів з міста Києва, за допомогою сучасних технологій, до дискусії долучились також студенти Харкова, Львова та Черкас. Студентів цікавила конкретна співпраця Церкви і академічних закладів у вихованні молодих осіб, соціальній праці та екологічній відповідальності за навколишній світ.

У вівторок, 22 травня, у Києві, в інформаційному агентстві УНІАН відбулася презентація унікальної Біблії для дітей, яка написана шрифтом Брайля. Захід очолив Преосвященний Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської архиєпархії. Над виданням Біблії працювали більше року. Реалізувати ідею вдалось завдяки допомозі благодійної організації «DIE STERNSINGER KINDERMISSIONSWERK». Цим самим в УГКЦ намагаються, щоб Слово Боже було доступне для кожної людини: «Важливо, щоб діти єдналися у читанні Святого Письма в незалежності від жодних фізичних обставин свого життя». А на передодні Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав, у співслужінні з Преосвященним Владикою Йосифом Міляном, звершили чин освячення Біблій для дітей, які написані шрифтом Брайля.

22-24 травня 20 священиків Тернопільсько-Зборівської архиєпархії взяли участь у вишколі в рамках курсу МАПа (Молодіжний Апостолят Парафії), який проходив у Карпатах. Впродовж 3 днів отці слухали доповіді, дискутували та планували заходи літнього дитячо-юнацького табору «Веселі канікули з Богом», який цього літа відбудеться у кожній парафії Тернопільсько-Зборівської УГКЦ.

В середу, 23 травня, у Всеукраїнський День героїв в м. Полтаві на Алеї пам’яті полеглих захисників України БФ “Карітас Полтава” разом із батьками загиблих бійців, ГС “Координаційний центр розвитку ” Громада Полтавщини” та волонтерами висадили квіти поблизу меморіальної дошки. Опісля відбулася панахида за загиблими воїнами, що привернуло увагу полтавців до сучасних Героїв, які віддали життя за незалежність і свободу України. За словами о. Володимира Раковецького, адміністратора парафії Всіх святих українського народу УГКЦ м. Полтави, ми не тільки в цей день повинні в пам’яті воскресити подвиги наших загиблих героїв, а й пам’ятати про них постійно в наших молитвах.

У Люрді, що у Франції, відбулося 60-те Міжнародне військове паломництво з нагоди 160-річчя об’явлення Богородиці. Цьогорічна делегація військових паломників з України була найчисленнішою за всі роки і сягнула 200 осіб. У складі делегації: військовослужбовці Збройних сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, воїни, що були поранені під час АТО, жінки, які втратили своїх чоловіків на війні. Також до Люрда приїхали курсанти та оркестр Національної академії сухопутних військ імені П. Сагайдачного. Очолював українську делегацію владика Михайло (Колтун), керівник Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ.  Цього року в  паломництві взяли участь військовослужбовці із 50 країн. Воїни приїхали сюди молитися за мир у світі та в Україні.

У Дрогобичі 25 травня було відкрито «Вікно життя». Вікно, в якому жінка може анонімно залишити свою новонароджену дитину, знаходиться в пологовому будинку на вул. Шептицького, 7. Ідея відкриття «Вікна життя» належить ГО «Рух за життя». Чин освячення «Вікна життя» здійснив єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ Григорій Комар/ Основна мета створення «Вікна життя» – звести до мінімуму кількість жахливих випадків, коли матері позбавляють життя своїх новонароджених дітей або залишають їх на вокзалах, смітниках, у парках, де немає шансів вижити. Тож «Вікно життя» може врятувати життя немовляти. 

В суботу, 26 травня, на полі почесних поховань №76 Личаківського кладовища відбулася поминальна молитва за загиблими Героями АТО та Небесної сотні. Молитву очолили військові душпастирі Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла ЛА УГКЦ. 

В неділю, 27 травня, у свято Зіслання Святого Духа, у м. Самбір, в Прокатедральному соборі Покрова Пресвятої Богородиці, відбулась урочиста Літургія за нагоди святкувань 25-ліття Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Участь в богослужіння взяв Високопреосвященний Клавдіо Гуджеротті, Апостольський Нунцій в Україні,  владика Богдан зазначив, що Святих Дух завжди чуває над Церквою, запевняючи їй постійну опіку й захист. «У найважчих хвилинах випробувань і утисків, коли за віру доводилося страждати, одиноким захисником перед неправедними суддями був Святий Дух, Який давав силу і змушував замовкнути навіть ворогів».

Анонси:

В четвер, 31 травня, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві, о 9.00 год., розпочнуться заходи, якими відзначать річницю відходу до вічності Блаженнішого Патріарха Любомира. Вшанування пам’яті Блаженнішого Любомира розпочнуть Архиєрейською Божественною Літургією, яку у співслужінні єпископів та духовенства УГКЦ очолить Блаженніший Патріарх Святослав. Опісля відбудеться Панахида у крипті Патріаршого Собору де спочиває тіло Блаженнішого Любомира Гузара. Пізніше відбудеться перегляд короткометражного Фільму «Любомир», а по завершенні розпочнуться молитовні нічні чування.

У суботу, 2 червня, у Києві втретє відбудеться Всеукраїнська хода на захист прав дітей і сімей, відповідно до заклику Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО). Захід проведуть під гаслом «Щаслива родина — здорова Україна!»

У неділю, 3 червня, з 12:00 по 22:00 відбудеться  сімейний фестиваль Lviv Family Day на Площі святого Юра, біля пам'ятника Митрополиту Андрею Шептицькому. Метою фестивалю є привернення уваги суспільства та влади до проблематики сімейного питання і захисту та підтримки інституту сім’ї.

ФЕСТИВАЛЬ РОЗПОЧНЕТЬСЯ З ВСЕМІСЬКОЇ ХОДИ В ПІДТРИМКУ ІНСТИТУТУ СІМ’Ї ТА НА ЗАХИСТ  ЗБЕРЕЖЕННЯ СІМЕЙНИХ ЦІННОСТЕЙ О 12:00 НА ПЛОЩІ РИНОК (БІЛЯ ВХОДУ ДО ЛЬВІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ) І ПРОЙДЕ ЦЕНТРАЛЬНИМИ ВУЛИЦЯМИ МІСТА ДО ПЛОЩІ СВЯТОГО ЮРА

ДО ЧЕРНІВЦІВ З КАНАДИ ПРИЇДЕ МАРІЯ РИПАН - ПЛЕМІННИЦЯ  І ПОХРЕСНИЦЯ БЛАЖЕННІШОГО ЛЮБОМИРА ГУЗАРА. ВСІ БАЖАЮЧІ ЗАПРОШУЮТЬСЯ 3-ГО ЧЕРВНЯ (НЕДІЛЯ), О 14.00 ДО ХУДОЖНЬОГО МУЗЕЮ (ЦЕНТРАЛЬНА ПЛОЩА, 10).  ТУТ ТАКОЖ ВІДКРИЄТЬСЯ ВИСТАВКА УНІКАЛЬНИХ ПОШТІВОК  З КОЛЕКЦІЇ РОДИЧКИ БЛАЖЕННІШОГО ЛЮБОМИРА- КАЛИНИ ГУЗАР.

ОГОЛОШУЄТЬСЯ ДОБІР НА ЛІЦЕНЗІАТСЬКЕ НАВЧАННЯ З КАНОНІЧНОГО ПРАВА В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ

Пропонуємо до Вашої уваги:

ПАПА: БЛАГАЮ ГОСПОДА, ЩОБ ЗАГОЇВ РАНИ ТА ОБДАРУВАВ МИРОМ УКРАЇНСЬКУ ЗЕМЛЮ

«ДЯКУЮ КАТОЛИЦЬКІЙ ЦЕРКВІ В ІТАЛІЇ ЗА БЛИЗЬКІСТЬ ДО УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ», – ГЛАВА УГКЦ В ЛИСТІ ДО ЄПИСКОПСЬКОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ ІТАЛІЇ

«ЛЮДИ З ІНВАЛІДНІСТЮ — ВЧИТЕЛІ ЛЮДЯНОСТІ!» — БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ ПРО ІНВАЛІДНІСТЬ

БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ: «СВЯТО ЗІСЛАННЯ СВЯТОГО ДУХА Є СВЯТОМ НАДІЇ»

«МИ ПРИКЛИКАЄМО СВЯТОГО ДУХА, ЩОБ НАВЧИВ НАС БУДУВАТИ ЄДНІСТЬ У РІЗНОМАНІТНОСТІ!» – ГЛАВА УГКЦ У НЕДІЛЮ П’ЯТДЕСЯТНИЦІ

«САМБІРСЬКО-ДРОГОБИЦЬКА ЄПАРХІЯ НАРОДИЛАСЯ ЯК ПЛІД П’ЯТДЕСЯТНИЦІ У СИНОДАЛЬНОМУ ДІЯННІ НАШОГО НАРОДУ!» — БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ

«ПРЕЧИСТА ДІВА МАРІЯ Є ПРИКЛАДОМ ЩИРОЇ ВІРИ»- ВЛАДИКА ВАСИЛЬ ТУЧАПЕЦЬ У ВИШГОРОДІ

МОРСЬКИЙ АПОСТОЛЯТ УКРАЇНИ ЗАКЛИКАЄ ЗАХИСТИТИ УКРАЇНСЬКОГО МОРЯКА, ЯКОМУ ЗАГРОЖУЄ СМЕРТНА КАРА В ІРАНІ