Тижневий огляд: життя УГКЦ (21.09 - 27.09.15)
  • Пон, 28/09/2015 - 22:48

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав очолив Архиєрейську Божественну Літургію в каплиці Київської Трьохсвятительської семінарії УГКЦ. (Проповідь)

 Єпископ-помічник Київський, Владика Йосиф (Мілян),  здійснив душпастирську візитацію храмів Вінничини. Цього дня Архиєрей очолив Божественну Літургію в с. Щітки (Вінничина). Після літургії Архиєрей здійснив чин освячення води і хрестів, які височітимуть над новозбудованим храмом УГКЦ у с. Щітки.  Єпископ також побував у парафії Покрова Пресвятої Богородиці УГКЦ у Вінниці, якою опікуються отці Воплоченого Слова.

На площі біля головного корпусу ІФНТУНГ відкрили пам’ятник видатному українському вченому та громадському діячу Івану Пулюю. На відзначення Дня Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу прийшли численні гості, серед яких Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин. Після освячення памятника, Митрополит Володимир подарував до університетської бібліотеки Біблію у перекладі Івана Пулюя, Пантелеймона Куліша та Івана Нечуй-Левицького.

Владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав з душпастирським візитом парафію Різдва Пресвятої Богородиці м. Стебника. З цієї нагоди єпископ відслужив святкову Архиєрейську Літургію. Цього ж дня у м. Стебнику відбулось освячення наріжного каменю під будівництво нового храму.

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, здійснив пастирський візит з нагоди 20-ліття храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Нестюки, що на Золочівщині.  Владика Венедикт звершив Архиєрейську Божественну Літургію та виголосив проповідь.

Наслідуючи добрий приклад праведного Митрополита Андрея, у день Різдва Пресвятої Богородиці, Архиєпископ і Митрополит Львівський Кир Ігор освятив новоспоруджений престол у храмі парафії Різдва Пресвятої Богородиці (м. Яворів, вул. Мале Передмістя).

Упродовж 21-25 вересня в Україні перебувала група австрійських журналістів, які приїхали задля того, щоб більше дізнатися про Україну. Під час зустрічі з Блаженнішим Святославом, Главою УГКЦ, яка відбулася 22 вересня в Києві, австрійські журналісти запитували про роки переслідування УГКЦ у ХХ ст., про вихід з підпілля, становище Церкви сьогодні, про її співпрацю з іншими Церквами і релігійними організаціями. Йшлося також про сучасні суспільні зміни в Україні, Революцію гідності, війну на Сході країни. Говорячи про інформаційну війну, яка ведеться проти України, Глава УГКЦ подякував гостям за те, що вони захотіли приїхати до нас, щоб на власні очі побачити правду.

У Філадельфії (США) відбулася VII Всесвітня зустріч сімей, яка проходила 22-27 вересня. Перших чотири дні (22-25 вересня) відбувався конгрес родин, а в останні дні - зустріч за участю Папи Франциска. Як стверджують організатори, це є найбільша за кількістю учасників зустріч з усіх попередніх, в якій взяли участь представники з-понад ста країн світу. Делегатом УГКЦ з України був о. д-р Богдан Тимчишин, голова Комісії УГКЦ у справах родини.

 

У четвер, 24 вересня:

Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, та владика Йосиф (Мілян) із представниками монашества завітали до Архиєпископа Томаса Едварда Галліксона, Апостольського Нунція, на завершення його дипломатичного служіння в Україні. Блаженніший Святослав подякував Архиєпископу Томасу за його служіння, яке було найважче в новітній історії України і Української Греко-Католицької Церкви зокрема.

 Івано-Франківський Національний Медичний Університет святкував свою 70 річницю. На святковий ювілей приїхало чимало гостей з різних куточків України. Серед запрошених на свято був також Архієпископ і  Митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин, який звернувся до присутніх з привітальним словом.

У п’ятницю, 25 вересня, відбулась чергова робоча зустріч працівників Душпастирського відділу Курії Львівської архиєпархії. Цього разу Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії поділився своїм досвідом перебування та рішень цьогорічного Патріаршого Собору, котрий відбувся у кінці серпня в м. Івано-Франківську.

У суботу, 26 вересня:

У Марійському духовному центрі, що у Зарваниці, відбулася Всеукраїнська проща освітян. Організатором даного заходу виступила Комісія УГКЦ у справах освіти та виховання. Освітяни, які прибули із Київської, Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської архиєпархій взяли участь в Архиєрейській Божественній Літургії, яку очолив владика Василь (Семенюк), Архиєпископ і Митрополит Тернопільський.

У реколекційному домі редемптористів м. Яремче владика Василь (Івасюк), Єпарх Коломийсько-Чернівецький УГКЦ, Божественною Літургією розпочав Всеукраїнський з’їзд лідерів осередків “Подружні зустрічі”.

Коли Вселенська Церква згадує память святого Вінкентія де Поль, спільнота Сестер  Милосердя у Львові також вшанувала день свого покровителя. Великий доброчинець убогих і терплячих о. Вінкентій де Поль був проголошений 1737 року Святим, а згодом Папа Лев XIII оголосив його небесним заступником усіх доброчинних товариств.

Від імені всієї повноти Української Греко-Католицької Церкви Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав сердечно привітав Президента України Петра Порошенка з 50-річчям

27 вересня 2015 року, на свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього:

У Черкасах Єпископ-помічник Київський Йосиф (Мілян) освятив новий храм Святого рівноапостольного князя Володимира УГКЦ. Єпископ подякував за вітання, опісля здійснив чин освячення нового храму та очолив Божественну Літургію.

Єпископ-помічник Стрийської єпархії владика Богдан (Манишин) очолив Архиєрейську Літургію з нагоди храмового празника в с. Раделичі, що на Миколаївщині. Проповідник, роздумуючи над моментами втрати і терпінь, які досвідчує людина в житті, представив Божу солідарність із людиною через хресну жертву Ісуса. Далі владика Богдан пояснив спосіб дії зла та приклад поведінки у стосунку до зла з боку людини, беручи до уваги страждання Христа. «Там, де панує гріх, без Христа неможливо перемогти», - сказав єпископ.

Пропонуємо до вашої уваги:

Звернення Блаженнішого Святослава до вірних УГКЦ на День катехита з нагоди Року митрополита Андрея Шептицького

Звернення Митрополита Львівського з нагоди місцевих виборів

Владика Михаїл Колтун: Церква є разом з Вами, воїни. Пастирське звернення до паломників-військовослужбовців, усіх захисників Вітчизни та усіх людей доброї волі з нагоди VII Всеукраїнського військового паломництва до Пресвятої Богородиці в Зарваниці

Блаженніший Святослав: «Фільм «Капелани» зберігатиме пам'ять про трагічне, однак величне наше сьогодення»

Глава УГКЦ: «Створюється враження, що ні політики, ні влада більше не чують громадянського суспільства»