Тижневий огляд: життя УГКЦ (21.11– 27.11)
  • Срд, 30/11/2016 - 09:22

22 листопада 2016 року до Львова прибула подорожуюча ікона з мощами Блаженної Йосафати, співзасновниці Згромадження Сестер Служебниць. Ікона Блаженної Йосафати написана Словацьким іконописцем і була посвячена Главою і Отцем УГКЦ Блаженнішим Святославом у 2013 р. під час посвячення Патріаршого Собору. В Україні ікона перебуватиме до липня 2017 року й відвідає всі монастирі сестер служебниць Української провінції. Про місця та час перебування ікони можна дізнатися на сайті сестер служебниць http://ssmi-ua.org/prayer_request1.html.

22-23 листопада в Патріаршому домі у Львові відбувся перший з'їзд координаторів Марійських та Вівтарних дружин з єпархій та екзархатів. Зустріч відбулась в світлі постанов 69 сесії Синоду єпископів КГВА. До координаторів зі своїм словом завітав владика Богдан Дзюрах, який побажав присутнім "найперше горіти духом, плекати добрі ідеї", а відтак бути певним, що знайдуться ресурси для реалізації цих ідей.

25 листопада, завершились спільні реколекції Єпископатів латинського та візантійського обрядів, які тривали у стінах Вищої Духовної Семінарії Львівської Митрополії. Проповідником цьогорічних конференцій був Апостольський Нунцій в Україні архієпископ Клаудіо Ґуджеротті, який побудував реколекції на основі Старозавітньої Книги Йони.

26 листопада 2016 року, у Львові вшанували пам’ять жертв Голодоморів 1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 років Україні. На площі навпроти пам’ятника Тарасові Шевченку духовенство міста, а також представники місцевої влади, громадськість спільно помолились екуменічною панахидою, яку очолив Митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП Димитрій (Рудюк) у співслужінні з єпископом-помічником Львівської Архиєпархії УГКЦ Преосвященним Владикою Володимиром (Груцою).

У Соборі Святого Івана Хрестителя –  Митрополит і Архієпископ Євген Попович  у співслужіні отців Перемиського деканату теж  очолив панахиду за жертви голодоморів в Україні,.

Спільне звернення Греко-католицьких і Римсько-католицьких Єпископів в Україні з приводу Дня пам'яті жертв голодоморів

Також у суботу, у місті Вишгород, що на Київщині відбулись молодіжні реколекції, під час яких з молоддю провів зустріч Блаженніший Любомир.  Організаторами реколекцій виступили Молодіжна комісія Київської архиєпархії та Центр Академічного душпастирства.

У неділю, 27 листопада:

З нагоди 15-ї річниці від заснування парафії, Високопреосвящений владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, з пастирським візитом прибув у парафію Введення в храм Пресвятої Богородиці (м. Львів, вул. Чукаріна, 5). Слід зазначити, що владика Ігор окропив освяченою водою будову парафіяльної катехитичної школи.

У Свято-Успенському василіянському монастирі у Варшаві, було урочисто відкрито Ювілейний рік Василіянського Чину. Святкування, присвячені: 400-літтю заснування Чину Святого Василія Великого; 150-літтю канонізації Святого Священномученика Йосафата Кунцевича; та 380-літтю блаженної кончини Йосифа Велямина Рутського, митрополита Київського. З цієї нагоди на запрошення монашої спільноти ОО. Василіян у Польщі, щоб очолити Ювілейне дійство, був запрошений Владика Василій Тучапець, Екзарх Харківський.

В Архикатедральному Соборі Святого Юра, відбулася Мистецька програма на завершення Року Божого Милосердя та 5-ти річчя відновлення Львівської Митрополії. Про завершення Року Божого Милосердя та 5-ти річчя відновлення Львівської Митрополії виголосив слово і Високопреосвященний владика Ігор, Митрополит Львівський.

У м. Великі Мости, у кінологічному навчальному центрі прикордонної служби, відбулася зустріч військового єпископа Михаїла Колтуна, керівника Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, з солдатами строкової служби.

До вашої уваги:

Блаженніший Святослав до місіонерів Божого милосердя УГКЦ: «Через вашу місію наша Церква отримала дар, за який молилася не один рік»

Глава УГКЦ: «Віднайти й усвідомити власну гідність можна лише тоді, коли зустрінемо живого Бога»

Двадцять тез Глави УГКЦ про християнське подружжя

Владика Тарас (Сеньків): «Душпастирі повинні думати не тільки про своє вічне життя, а й інших». Розповів про своє покликання владика Тарас (Сеньків), Єпарх Стрийський, у програмі «Відкрита Церква. Діалоги» на Живому ТБ.

“Актуальність у капеланському служінні постійно зростає”, – отець Любомир Яворський. Військовий капелан отець Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, завершив відвідини військових та капеланів УГКЦ, що зараз перебувають на служінні в зоні АТО. 

Анонс:

Від 28 листопада до 2 грудня 2016 року відбудеться загальна зустріч всіх координаторів програми «Жива парафія» у с. Княжичах біля Києва. На зустрічі зберуться єпархіальні координатори Північної Америки та Південної Америки, Центральної та Західної Європи, України та Казахстану.