Тижневий огляд: життя УГКЦ (21.12-27.12)
  • Втр, 29/12/2015 - 10:49

У четвер, 24 грудня 2015 року:

Владика Богдан, Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ, очолив Архиєрейську Божественну Літургію в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ та звернувся до працівників Патріаршої курії в Києві. Єпископ від імені Глави  Церкви Блаженнішого Святослава подякував за те, що впродовж року куріальні працівники були «вірними слугами і слугинями Христової Церкви, уділяючи свій час і таланти на служіння Церкві».

Як почути Бога? Поради владики Венедикта.  У церкві Покрову Пресвятої Богородиці зібрались десятки хлопців й дівчат, щоби спільно продовжити свою духовну мандрівку-підготовку до Кракова. Темою вечора були слова Євангелія «Блаженні ті, що слухають Слово Боже і зберігають його» (Лк 11, 28). «Ніхто не є здатним почути, лише той, хто був почутий; він сам стає готовий слухати», – сказав владика Венедикт на зустрічі з салезіянською молоддю у рамках підготовки до Світових Днів молоді 2016.

У приміщенні Архієпархіального управління відбулась зустріч голови Комісії у справах родини та відповідальних отців-референтів із протопресвітеріатів Івано-Франківської Архієпархії. Привітати учасників наради прийшли і Івано-Франківські Архієреї: Архієпископ і Митрополит Кир Володимир та Єпископ помічник Преосвященний Владика Йосафат. У своєму вступному слові Митрополит Володимир наголосив на важливості доброї праці Комісії, оскільки вона безпосередньо торкається родин, а родини – фундамент суспільства. 

У п’ятницю, 25 грудня, у Львові відбулося урочисте відкриття автовокзалу «Двірцевий» на якому був присутній Високореосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський.

У суботу, з нагоди Національної різдвяної прощі українців в Італії, приуроченої Ювілеєві Милосердя, владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків у Італії та Іспанії, очолив Божественну Літургію на катедральному престолі папської базиліки Святого Петра у Ватикані.

У Тридцяту неділю по Зісланні Святого Духа:

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав виголосив проповідь  до вірних у Гошівському монастирі сестер Пресвятої Родини. Співслужив з Главою УГКЦ владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ. Предстоятель закликав усіх і кожного: «Станьте вибраними, станьте обранцями Божими, щоби взяти участь уже тут на землі в Його радості, в Його блаженстві і в повноті свого особистого життя, у часі, в якому визначив нам наш Господь у повноті і радості святкувати Різдво Христове».

А до парафії Пресвятої Тройці, що в м. Полтава, з душпастирськими відвідинами завітав владика Василь (Тучапець), Екзарх Харківський. Пасторальні відвідини розпочалися Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив екзарх у співслужінні зі священиками. Після Святої Літургії архиєрей, подякувавши священикам та вірним парафії Пресвятої Тройці за активну участь у проведенні днів митрополита Андрея Шептицького у Полтаві, нагородив отців та парафіян подячною грамотою і медаллю митрополита Андрея Шептицького.

У Чернівцях встановили і освятили вже четверту меморіальну дошку Митрополитові Шептицькому. Три попередні пам’ятки крали і нищили вандали. Нову дошку освятив єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ владика Василь Івасюк. Автор роботи  – відомий місцевий художник і скульптор Віталій Шелегін. Напередодні у головній святині УГКЦ м. Чернівці спочатку була відслужена Архієрейська Божественна Літургія, єпископ Василь Івасюк  виголосив недільну проповідь.

Владики католицьких та православних українських церков звернулися до усіх християн з посланням єднатись заради подолання корупції та її проявів. Очільники єпархій закликають вірян жити чесно та за жодних обставин не брати хабарів і не давати їх іншим.

Екуменічна концепція Української Греко-Католицької Церкви. Синод Єпископів УГКЦ, який відбувся в Івано-Франківську 31 серпня - 6 вересня 2015 року, обговорив та затвердив терміном на п’ять років Екуменічну концепцію Української Греко-Католицької Церкви., яка представляє бачення з боку УГКЦ тих основоположних принципів, які характеризують її екуменічну позицію. 

Слово Митрополита Львівського на 30-ту неділю по Зісланні Святого Духа

Митрополит Ігор: Нам не можливо збагнути ступені святості Марії, її любові до Бога, відданості йому, довіри...

Також до вашої уваги:

Звернення Блаженнішого Святослава щодо святкування Різдва в Рік Божого милосердя

Різдвяне послання Архиєпископа і Митрополита Львівського Української Греко-Католицької Церкви

Спільне Різдвяне послання Єрархів Української Греко-Католицької Церкви в Західній Європі

Різдвяне послання владики Василія Івасюка

Різдвяне послання владики Степана, Екзарха Донецького УГКЦ, до вірних Донецького екзархату УГКЦ

Глава УГКЦ у фільмі «Обличчя живої Церкви»: «Наше завдання і наш виклик – бути живими»

Капелани записали відеоролик на підтримку військових: «Усміхнись, брате!»

Чи прийшов святий Миколай на Донбас?

Як монахиня стала мамою для чужих дітей. Про дитячий будинок сімейного типу в селі Деменки Кобеляцького району Полтавської області нам розповів владика Василь (Тучапець), Екзарх Харківський.

Анонси:

Салезіяни запрошують молодь та молодіжні спільноти, в кожну  останню п'ятницю місяця, до Духовно-Відпустового центру УГКЦ: Святе, чудотворне джерело с. НОВОСІЛКА, на Молодіжні, молитовні, нічні чування.

16 січня 2016 року відбудеться День відкритих дверей для абітурієнтів, що бажають вступати на підготовчий та перший курс Львівської Духовної Семінарії Святого Духа у 2016 році - Школа «Кандидатів на вступ до Малої Семінарії»