Тижневий огляд: життя УГКЦ (22.01– 28.01)
  • Втр, 30/01/2018 - 21:43

З нагоди 100-річчя від створення Західноукраїнської Народної Республіки, а також 99-тої річниці проголошення Акту Злуки ЗУНР та УНР, 22 січня,  у Львові на площі навпроти пам’ятника Т. Шевченку відбулася екуменічна молитва за Україну. Духовенство різних конфесій, представники влади, небайдужі громадяни помолилися за мир та добробут нашої країни. У молебні взяв участь також військовийй капелан Львівської архиєпархії УГКЦ о. Михайло Білецький.

Стало відомо, що 8 січня 2018 р. з нагоди 100-річчя бою під Крутами у Львівському державному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою ім. Героїв Крут відбулася Архиєрейська Божественна Літургія та Чин освячення іконостасу й розпису святилища. Архиєрейську Службу Божу очолив Преосвященніший владика Володимир, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, у співслужінні з військовими капеланами, які свого часу здійснювали духовний супровід у даному закладі: о. Степаном Сусом, синкелом у справах капеланства ЛА УГКЦ, о. Тарасом Михальчуком, о. Андрієм Сіданичем, о. Михайлом Білецьким та о .Володимиром Адамчуком. У своїй гомілії владика Володимир наголосив на важливості живого спілкування з Творцем.

 В середу, 24 січня, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав надіслав листа зі словами привітання його святості Філарету, Патріарху Київському і всієї Русі-України, Предстоятелю Української Православної Церкви Київського Патріархату з нагоди 89-го дня народження.

У рамках Тижня молитов за єдність християн, який в цьому році проходить під гаслом: ««Твоя правиця прославилась силою» (Вих. 15,6), увечері 25 січня на запрошення Архієпископа Мечислава Мокшицького до Митрополичої Базиліки Успіння Пресвятої Діви Марії у Львові прибули духовенство і вірні РКЦ, УГКЦ, УПЦ, УПЦ КП, УАПЦ, Вірменської Апостольської Церкви і Християнської Євангельської Церкви «Гетсиманиія». Зустріч розпочалась з Молебню в східного обряді, на завершення якого слово до присутніх у храмі промовив Архієпископ Димитрій Рудюк, Митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП.  Святу Месу очолив Архієпископ Мечислав Мокшицький, 

27 січня 2018 року, у День пам’яті жертв Голокосту, у Римі, у соборі Святої Софії, розпочалася церемонія вручення Відзнаки священномученика Омеляна Ковча – греко-католицького священика, послідовника митрополита Андрея Шептицького, який в часи Другої світової рятував євреїв, за що був ув’язнений і загинув у концтаборі Майданек. Цю відзнаку з 2010 року під патронатом Отця і Глави УГКЦ щорічно вручають за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, героїчні вчинки у служінні людині та задля примирення і порозуміння між народами. Предстоятель привітав усіх присутніх у базиліці Святої Софії в Римі. 

28 січня 2018 року в Архикатедральному Соборі святого Юра (м. Львів, пл. Св. Юра, 5) відбувся благодійний різдвяний вечір «Мандрівка Надії», присвячений збору коштів на лікування Олеся Патера. П’ятирічний хлопчик страждає недугою «Моя-моя» і потребує коштовної операції у Швейцарії.

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

СЛОВО СВЯТІШОГО ОТЦЯ ДО УКРАЇНСЬКОЇ ГРОМАДИ У СОБОРІ СВЯТОЇ СОФІЇ У РИМІ

ГЛАВА УГКЦ ПАПІ ФРАНЦИСКУ: «СПОДІВАЄМОСЯ, ЩО ЦЕЙ ВІЗИТ Є ТІЛЬКИ ПЕРШИМ КРОКОМ, ДОБРИМ ЗНАКОМ ВАШИХ МАЙБУТНІХ ВІДВІДИН УКРАЇНИ»

“НЕ БІЙМОСЯ ФАРИСЕЇВ І МОГУТНІХ СВІТУ ЦЬОГО, ХТО НА НАС НАПАДАЄ ЯК АГРЕСОР І НАС ВБИВАЄ! ПОЖАЛІЙМО ЇХ, БО ЦЕ НЕЩАСНІ ЛЮДИ!” – ГЛАВА УГКЦ

ГЛАВА УГКЦ ДО УКРАЇНЦІВ: «МІЙ ЗАКЛИК ДО ВАС ДУЖЕ ПРОСТИЙ: НЕ БУДЬМО БАЙДУЖИМИ, БО БАЙДУЖІСТЬ ВБИВАЄ!»

ІЄРАРХИ УГКЦ У США ЗАОХОЧУЮТЬ ВІРНИХ ДО СПІЛЬНОЇ РОДИННОЇ МОЛИТВИ

ЄПИСКОП ТЕОДОР (МАРТИНЮК): «ІТИ ЗА ХРИСТОМ – МІЙ ЖИТТЄВИЙ ДЕВІЗ»

“НАЙБІЛЬШЕ ТУТ ДЯКУЮТЬ ЗА ПОСТІЙНУ МОЛИТВУ…”, – ВІЙСЬКОВИЙ КАПЕЛАН ПРО ВІДВІДИНИ ВІЙСЬКОВИХ У ЗОНІ БОЙОВИХ ДІЙ

ДУШПАСТИРСЬКИЙ ПОРАДНИК «ПОКЛИКАННЯ МИРЯН ДО УЧАСТІ В СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНОМУ ЖИТТІ КРАЇНИ»

РЕКОМЕНДОВАНІ ЗАХОДИ ПО ВІДЗНАЧЕННЮ ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ХВОРОГО 2018