Тижневий огляд: життя УГКЦ (22.05 – 28.05)
  • Втр, 30/05/2017 - 08:44

22 травня у Римі розпочалася 70-та Генеральна асамблея Єпископської Конференції Італії. У ній, на запрошення Італійської Церкви, беруть участь спостерігачі від іноземних Католицьких Церков, серед яких і делегат від Глави УГКЦ - владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії. Італійські єпископи зібралися для обрання трьох кандидатів на посаду президента Конференції, з яких Папа вибере одного. З цієї нагоди Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, надіслав до учасників асамблеї листа, в якому подякував за опіку над українськими мігрантами та вказав на необхідність створення нових “постійних душпастирських структур УГКЦ в Італії”.

22 травня в день перенесення мощей Миколая Чудотворця, Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київський, на Аскольдовій Могилі у Києві звершив чин освячення накупольного хреста на відновленій дзвіниці.  Парох громади митрофорний протоєрей Ігор Онишкевич зазначив, що даним торжеством парафія відзначає ювілей 1135 ліття пам’яті князя Аскольда.

23 травня у м. Фрайзінгу (Німеччина) розпочав свою чергову сесію Постійний Синод Української Греко-Католицької Церкви. У перший день синодальних нарад відбулася зустріч Синодальних Отців з Його Еміненцією Кардиналом Райнгардом Марксом, Архиєпископом Мюнхену і Фрайзінгу, Головою Німецької Єпископської Конференції.

На прохання кардинала Маркса Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, розказав про актуальний стан розвитку Церкви в Україні і на поселеннях, як рівно ж представив актуальне суспільно-політичне становище в Україні, спричинене триваючою агресією Росії проти України. Блаженніший Святослав висловив щиру подяку Голові Єпископської Конференції Німеччини, а в його особі – усім католикам цієї країни за багатолітню підтримку душпастирських ініціатив УГКЦ.

У п’ятницю, 26 травня, в замку Фюрстенрід (Schloß Fürstenried) поблизу Мюнхена, відбулася зустріч Постійного Синоду Української Греко-Католицької Церкви з духовенством і монашеством Апостольського екзархату для українців-католиків візантійського обряду, який очолює владика Петро (Крик). Предстоятель Церкви підкреслив, що Постійний Синод своїм візитом до Німеччини та зустрічами різного рівня прагне підтримати наших душпастирів і мирян, краще пізнати актуальний стан духовної опіки наших вірних та спільно застановитися над тим, як успішніше долати труднощі і виклики, які повстають у щоденному служінні.

25 травня на свято Вознесіння ГНІХ розпочалася Декада місійності. Упродовж десяти днів Церква запрошує усіх вірних вирушити дорогою духовної віднови і приготуватися до урочистого святкування П’ятидесятниці, щоб подякувати Богові за великий дар Святого Духа. Протягом днів Декади кожен християнин запрошений  читати Путівник Декади місійності і ще раз пережити основні Правди віри про те, що Бог любить кожного і запрошує до особистих відносин з Ним, відкриває правду про гріх і кличе до навернення, дарує спасіння і обдаровує силою і благодаттю Святого Духа та об’єднає нас усіх у спільноту Церкви.

На свято Вознесіння ГНІХ в Золочівському монастирі ОО.Василіян відбулося свято з нагоди Храмового празника та святкування 400 ліття реформи Чину. Св. Літургію очолив єпископ–помічник Львівської архиєпархії УГКЦ  владика Венедикт Алексійчук.  В часі літургії архієрей виголосив проповідь, в котрій закликав вірних частіше, на протязі дня, зводити в молитві очі та серця  до Неба.

В п’ятницю, 26 травня, у португальському місті  Евора розпочався духовно-формаційний семінар для священиків УГКЦ, які душпастирюють на теренах Португалії, на тему: «Душпастирство сімей в умовах новітньої міграції в Європі». Семінар проводить ПМВ за ініціативою Капеланії УГКЦ в Португалії. 

У п’ятницю Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, молився разом із педагогами та вихованцями львівської гімназії імені блаженного Климентія Шептицького. Митрополит звершив Архиєрейську Літургію у храмі Різдва Пресвятої Богородиці та звернувся до присутніх зі словом проповіді

У неділю, 28 травня 2017 року, в смт. Щирець (Пустомитівський р-н) відбувся з’їзд молоді Пустомитівського і Сокільницького деканатів Львівської Архиєпархії УГКЦ. Розпочалося свято з Архиєрейської Божественної Літургії, яку звершив Високопреосвященний Кир Ігор, Митрополит Львівський УГКЦ. 

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

Папа: Не перестаю молитися за мир для дорогої української землі

Єпископи УГКЦ висловили співчуття і солідарність з родинами та близькими загиблих внаслідок теракту в Манчестері

24-25 червня 2017 р. з нагоди ювілею 150-річчя канонізації українського святого Йосафата Кунцевича відбудеться загальноцерковне паломництво до Рима, яке очолить Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ. З цієї нагоди Святіший Отець Франциск уділив особливе благословення для служіння Божественної Літургії на головному престолі (altare della Confessione) в соборі Cвятого Петра у Ватикані.

1 червня 2017 р.Б.  о 17°° год. у м. Львові біля пам’ятника Т.Г. Шевченку буде проводитись мистецько - просвітницька акція «Захистімо  життя, збережімо сім'ю!»  присвячена  Міжнародному Дневі захисту дітей (1 червня). Акцію організовує ЛОГО Товариство «Рух за життя» УГКЦ у співпраці з ГО «Українська молодь -Христові», БО «ОДВ НАДІЯ», Школа Святої Софії, ГО Батьківська Християнська Асоціація «Алетея», ГО «Територія правди».

 «Попри те, що сучасна людина є «в контакті» з усім світом, вона відчуває себе глибоко самотньою», − Глава УГКЦ в Мюнхені (Німеччина)

Слово Митрополита львівського на неділю Святих Отців

О. Юстин Бойко: Без здорової сім'ї ми не побудуємо здорової церкви

Як полегшити догляд за хворим та забезпечити успіх лікування?

Друге життя українського Студіону в Римі в рік пам'яті Патріарха Йосифа Сліпого

Молодь у центрі уваги