Тижневий огляд: життя УГКЦ (22.08.- 28.08)
  • Втр, 30/08/2016 - 14:58

В понеділок, 22 серпня, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав відвідав презентацію фотолітопису «Ще не вмерла України ні слава, ні воля! Шлях нескорених», що містить світлини, які ілюструють головні моменти 25-річної історії незалежності Української держави. Захід відбувся у приміщенні «Укрінформу» в Києві. Видання стало можливим завдяки Всеукраїнській правозахисній організації «Меморіал» ім. Василя Стуса, Мистецькому фонду ім. короля Данила, Благодійному фонду «Відродження України», Видавничому дому «Ін Юре». Наклад книги – 3 тисячі. «Нам важливо усвідомити силу невмирущості українського духу для того, щоб перемогти в сьогоднішньому протистоянні…» – сказав Глава й Отець УГКЦ Блаженніший Святослав.

У вівторок, 23 серпня, о 15.00 розпочався масштабний інтерактивний проект – «ВІДКРИТА ЦЕРКВА»! Це мультимедійна програма, яка транслюватиметься у прямому ефірі в мережі Facebook. Головний її спікер – Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Тема першої програми – «Патріотизм». Чим відрізняється патріотизм від націоналізму? Хто такий патріот? Як ми можемо допомогти своїй країні? 

З нагоди відзначення свята Дня Державного Прапора України на горі Юрчинських. відбулося урочисте підняття Прапора, а також в м. Чорткові відбулася міжконфесійна молитва за Україну та урочиста частина. «Пам’ятаймо умову нашої сили, нашої перемоги над ворогами, яких історія вже стерла з лиця землі, а ми – є. Ми перемагали тільки тому, що вірили в Бога»,- зазначив владика Димитрій (Григорак).

В День Державного Прапора України, духовенство та мешканці міста Львова спільною екуменічною молитвою вшанували світлу пам'ять Новітніх Героїв України на полі почесних поховань № 76 Личаківського кладовища. Заупокійній молитві передувало урочисте підняття Державного прапора та покладання квітів на могилах вірних синів України.

Стало відомо, що 3 серпня, в День Державного Прапора України,  180 лікарняних ліжок із Ганновера, Німеччини прибули у Військово-медичний клінічний центр Західного регіону (Львівський військовий госпіталь). Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла та його доброчинці оплатить за цей гуманітарний вантаж 6.300 євро. Понад 180 вживаних функціональних лікарняних ліжок з міста Гановер, Німеччина, передали німецькі лікарні як благодійну допомогу Львівського військового шпиталю. Організаторами цього проекту виступили: Українська греко-католицька персональна парафія святого Володимира, м. Гановер, Німеччина та Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла, УГКЦ м. Львів, Україна.

Також ми дізнались, що 21 серпня відбувся Всеукраїнський з’їзд катехитів у м. Києві. Захід приурочений 25-тій річниці відновлення катехитичного служіння УГКЦ в Україні. Участь у ньому взяло понад пів тисячі катехитів.

24 серпня Глава УГКЦ привітав українців із днем Незалежності: «Мій заклик до всіх нас: цінуймо свою вільну і незалежну Україну!»

90% депутатів Тернопільської міської ради  всупереч проханню С.Надала, міського голови,  проголосували проти ідеї УГКЦ облаштувати Християнський Центр розвитку дітей та юнацтва та Кабінет психологічної підтримки воїнів АТО у Тернополі по вул. Миру, 13. Депутати відмовилися надавати дозвіл на користування приміщення, бо “їм бракує інформації”.

В четвер, 25 серпня 2016 року, розпочалася щорічна піша проща до Унева з нагоди храмового празника. Після ранкової Літургії паломники вирушили зі Львова. Проща тривала  до неділі, 28 серпня, святкові Богослуження очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Голова ПМВ Владика Йосиф Мілян та секретар ПМВ о. Андрій Гах взяли участь у роботі VI Всесвітнього форуму українців, який відбувся у Києві під гаслом «Народ мій є! Народ мій завжди буде! Ніхто не перекреслить мій народ!». На форум з’їхалися представники понад 300 делегацій з 36 країн світу. Учасники обговорили свою роботу і найгостріші проблеми, які хвилюють закордонне українство. Владика Йосиф привітав учасників форуму та закликав більш активно працювати задля єднання нації.

26 серпня 2016 року, в Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла  попрощались із Новітнім Героєм України, який загинув на Донбасі 22.08.2016 р. львів'янином Олександром Дерешом

27-28 серпня, на християнське свято Успення Пресвятої Богородиці, до Марійського духовного центру «Зарваниця» прибули десятки тисяч паломників на щорічну Успенську прощу. 

В суботу, 27 серпня, в м. Дрогобичі, в приміщенні Народного дому, відбулось вручення Міжнародної премії імені Івана Франка, першим лауреатом якої в номінації "За визначний особистий внесок у розвиток суспільно-гуманітарних наук" став Блаженніший Любомир, архиєпископ-емерит Української Греко-Католицької Церкви. Колишній предстоятель УГКЦ отримав високу відзнаку за монографію "Андрей Шептицький Митрополит Галицький (1901-1944) провісник екуменізму", яка в 2015 році вийшла друком у Львові.

В суботу Глава УГКЦ освятив пам’ятний барельєф Митрополитові Андреєві в Національному театрі опери та балету Львова. Барельєф Митрополиту Андрею Шептицькому розміщений у фойє оперного театру поряд із барельєфом Папі Римському Івану Павлу ІІ.
 

В неділю, 28 серпня 2016 р., Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав узяв участь у святкуваннях у Львові з нагоди 125-ліття заснування Згромадження сестер служебниць Непорочної Діви Марії. Глава УГКЦ пообіцяв сестрам служебницям бути поруч з ними і мати завжди відкрите серце.

Пропонуємо до Вашої уваги:

Лист-співчуття Блаженнішого Святослава з приводу землетрусу в Італії

Глава УГКЦ: «Коли запитують, а що та Україна мені дала, то про жоден патріотизм не йдеться»

Глава УГКЦ: «Глибинне відчуття Бога характеризує українську душу»

Глава УГКЦ на загальних Річних загальних зборах Світового конгресу українців: Наше спільне завдання – бути обличчям України і говорити правду про її болі і страждання

Глава УГКЦ в Уневі: «Свято Успіння Пресвятої Богородиці – свято Марійської пасхи»

Владика Йосиф Мілян: УГКЦ має створити місійний інститут - тоді потреба в священиках для українців-емігрантів може бути вирішена