Тижневий огляд: життя УГКЦ (22.09 - 28.09)
  • Срд, 01/10/2014 - 18:55

22 вересня Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, відвідав формаційну школу для монахинь у місті Тшебіня, Республіка Польща. Візит владики Венедикта розпочався Божественною Літургією у візантійсько-українському обряді у базиліці Матері Божої Фатімської. Співслужили владиці священнослужителі РКЦ, що було важливим не тільки для розбудови міжобрядових стосунків, але й для становлення тісних дружніх зв'язків між народами. Для багатьох сестер-монахинь участь у Літургії у візантійсько-українському обряді була першою. Прикрасив Літургію спів монахинь з України та Польщі під керівництвом сестри Марії (ЧНІ). 

23 вересня, виступаючи перед представниками міжнародної організації «Допомога Церкві у потребі», Архиєпископ Томас Едвард Ґалліксон, апостольський нунцій в Україні надав неупереджену оцінку труднощів, перед якими стоїть Церква в цій країні Архиєпископ Ґалліксон зазначив, що сьогодні Україна потерпає від «дестабілізації, спровокованої переважно хижацтвами української кримінальної олігархії (які і надалі тривають), посиленої російською агресією супроти її територіальної цілісності та суверенітету».

27 вересня, у день свята Воздвиження Хреста Господнього, Владика Михаїл (Бубній), Екзарх Одеський УГКЦ, освятив купол та хрест церкви Покрова Пресвятої Богородиці у м. Скадовськ, для невеличкої громади на Південній Україні. З 2010 року парафію взяли під свою опіку отці Згромадження Воплоченого Слова. Саме вони і розпочали будівництво парафіяльного храму. На цій урочистості були присутні духовенство з навколишніх парафій та Сестри Служебниці Господа і Діви Марії з Матара, Чернечої Родини Воплоченого Слова, з Одеси.

«Господь не побоявся віддати свого Сина на розп’яття. Не біймося і ми віддати Україну в Божі руки…» – владика Венедикт на Воздвиження

Слово Митрополита Львівського на празник Воздвиження Чесного Хреста

У неділю, 28 вересня:

Понад тисячу українців греко-католиків, які проживають в Італії, взяли участь у прощі до Падуї. Проща завершилася святковою Літургією в базиліці Святого Антонія, яку очолив голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владика Йосиф (Мілян). Співслужили з єпископом 11 священиків, зокрема ректор базиліки Святого Антонія Енцо Поіана.

Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, здійснив пастирський візит до парафії Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії (м. Львів, вул. Миколайчука), де освятив наріжний камінь під будівництво майбутнього храму. Під час відвідин Митрополит Ігор очолив Божественну Літургію та виголосив проповідь. Разом з владикою молились: о. Андрій Корчагін, адміністратор храму, сотрудники, запрошені священики, численна парафіяльна спільнота та гості.

Слово Митрополита Львівського на 16-ту неділю по Зісланні Святого Духа, неділю по Воздвиженні

У храмі Пресвятого Серця Христового м. Жовки з нагоди 25-тої річниці виходу з підпілля УГКЦ архипастир Сокальсько-Жовківської єпархії владика Михаїл Колтун відзначив осіб, які передали нам спадщину віри та приналежність до Церкви Христової. Звершивши Архиєрейську Божественну Літургію єпископ Михаїл у співлужінні з Отцями Василіянами та духовенством Жовківського і Рава-Руського деканатів заспівали «Величання» в честь святого Партенія, мученика перших віків християнства, мощі якого спочивають у храмі Серця Христового. Відтак було зачитано архиєрейську Ювілейну грамоту для всієї парафії, за вірність УГКЦ, а єромонахи Чину Святого Василія Великого вручили іменні подячні грамоти парафіянам за витривалу християнську позицію в часи переслідування Церкви.

Протягом цього тижня продовжувався душпастирський візит Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви.

24 вересня Блаженніший Святослав (Шевчук) відвідав дім «Kalyna Care» для українців похилого віку, що неподалік Мельбурна. Своїм візитом, за словами Предстоятеля, він хотів показати, якими дорогими й цінними ці люди є для Церкви. На згадку про відвідини Блаженніший  Святослав освятив ікону Покрови Пречистої Діви Марії і закликав літніх людей приходити до Богородиці по допомогу переносити немочі.

25 вересня Глава Української Греко-Католицької Церкви під час Архиєрейської Літургії проголосив храм Святого князя Володимира в столиці Австралії Канберрі паломницьким місцем для всіх вірних українських греко-католиків, що живуть в Австралії.

Згодом Він в будинку Парламенту зустрівся з міністром соціальної політики Австралії Кевіном Андрюсом та лідером федеральної опозиції Австралії Біллом Шортеном. Під час зустрічі Глава УГКЦ подякував міністрові Андрюсу за підтримку, яку надає австралійський Уряд Україні.

Глава УГКЦ висловив сподівання, що стандарти австралійської демократії стануть прикладом для європейської

27 вересня Блаженніший Святослав  відвідав  парафіяльну Школу імені митрополита Андрея Шептицького, яка цього року відзначатиме своє 45-річчя. Школа заснована при парафії Святого Андрія в Сіднеї; остання налічує близько 70 дітей різного віку. Блаженніший подякував учителям, які працюють з дітьми, і батькам, які плекають своє, рідне.

Глава УГКЦ на Воздвиження Хреста Господнього: Церква запрошує приступити до Хреста як до джерела правди і життя

У неділю, 28 вересня Блаженніший Святослав у Сіднеї під час урочистого прийому на честь його душпастирського візиту в Австралію пригадав, що рівно 66 років тому на австралійській землі вперше було відслужено українську Службу Божу. Глава УГКЦ подякував громаді в Сіднеї, яка активно допомагала будувати Патріарший собор Воскресіння Христового в Києві. Загалом вірні в Австралії пожертвували 4,5 млн австралійських доларів. Блаженніший Святослав подарував українській громаді пам’ятну медаль, яка була випущена торік до 1025-річчя Хрещення Русі-України.

Блаженніший Святослав у Сіднеї: «Ми сьогодні покликані зректися фальшивих уявлень про те, якою повинна бути Україна»

Також до вашої уваги:

«Служіння священиче тут, на Сході, вкрай відрізняється від служіння на Західній Україні» - о. Йосиф Щур, ЧСВВ Про діяльність василіян на Харківщині, міжконфесійний діалог та про служіння священика розповідає о. Йосиф Щур, ЧСВВ, настоятель монастиря в смт. Покотилівка.

«SOS!» українському християнству

Анонс:

4 жовтня до Одеси завітає Хрест та Ікона Світового дня молоді. З цієї нагоди протягом 3-5 жовтня відбудеться З’їзд молоді Одеського екзархату УГКЦ «Блаженні вбогі духом, бо їхнє Царство Небесне». Владика Михайло (Бубній), Екзарх Одеський, звернеться до молоді з привітальним словом та очолить Божественну Літургію.