Тижневий огляд: життя УГКЦ (23 – 29 вересня)
  • Втр, 01/10/2013 - 18:32

24 вересня 2013 р. у Митрополичих палатах (м. Львів пл. Святого Юра, 5) відбулась робоча зустріч оргкомітету з проведення урочистого завершення Року віри у Львівській архиєпархії УГКЦ. Вступне слово сказав Преосвященний владика Венедикт, підкресливши надзвичайну важливість проголошення Євангелія, особливо свідчення християнського способу життя кожного зокрема, незалежно від того, який уряд займає особа: чи це священик, чи представник монашого стану, чи мирянин.

25 вересня в Архикатедральному соборі Святого Юра відбулась Архиєрейська Божественна Літургія з нагоди початку міжнародної триденної наукової конференції «Збереження й дослідження історико-культурної спадщини в музейних зібраннях: історичні, мистецтвознавчі та музеологічні аспекти діяльності».

«Тепло на серці за те, що Міжнародну наукову конференцію, присвячену сотій річниці передання музею Митрополитом А. Шептицьким українському народові, розпочинаємо у соборі Святого Юрія, в якому згаданий Праведник, молився понад сорок років разом зі своїми вірними. Тут витає його дух, його сила, його любов до народу», – такими словами розпочав проповідь Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, під час Архиєрейської Божественної Літургії.

Цього ж дня владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, узяв участь у робочому засіданні Міжнародної ради з питань катехизації при Папській раді сприяння новій євангелізації. Міжнародна рада з питань катехизації (COINCAT) – це дорадчий орган, до якого належать представники помісних католицьких Церков різних традицій і який має завдання координувати катехитичне служіння в усій Католицькій Церкві.

26 вересня Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський, владика Ігор очолив Архиєрейську Божественну Літургію в храмі Різдва Пресвятої Богородиці (м. Львів, пл.. Івана-Павла ІІ, 1) з нагоди святкувань 20-річчя навчально-реабілітаційного центру «Джерело». На урочистому Богослужінні молись отці-капелани, які душпастирюють у цій спільноті, члени спільноти дітей з особливими потребами, батьки та друзі навчально-реабілітаційного центру. Співом молитву супроводжував Національний хор України ім. Г. Верьовки.

27 вересня, в день празника Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього:

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський очолив Архиєрейську Божественну Літургію в м. Глиняни (Золочівський р-н). Цим Богослужінням завершився молитовний відпуст з нагоди празника Воздвиження Чесного Животворящого хреста Господнього, який традиційно молитовно відзначають у цьому чудотворному місці.

«Сьогодні можемо сказати, що християнин – це той, хто знає, де є Дерево життя і має до нього постійний доступ.» На цьому наголосив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук, проповідуючи вірним в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

Українська єпархія святого Володимира в Парижі на чолі з єпископом Борисом (Ґудзяком), президентом Українського католицького університету, придбала церкву у Санлісі (45 км від Парижа) поpуч з Абатством святого Венсана, яке заснувала королева Франції Анна Ярославна у 1060 році. Саме у Санлісі в XI столітті мешкала донька Ярослава Мудрого. З листопада ця церква функціонуватиме як храм УГКЦ, при якій діятиме культурний центр Анни Ярославни, метою якого буде представляти українську культуру та розвивати українсько-європейську співпрацю.

У Ватикані триває Міжнародний Катехитичний Конгрес, який розпочався 27 вересня 2013 року. Як повідомлялося раніше, у цій зустрічі приймає участь делегація катехитів УГКЦ. Кульмінацією цього робочого дня стала Катехиза Святійшого Отця Франциска, Папи Римського, який особисто зустрівся з катехитами та звернувся до них зі своїм Пастирським словом. Папа наголосив на важливості покликання катехита та закликав бути свідком віри протягом усього життя.

27-28 вересня у храмі Блаженного Климентія Шептицького (м. Львів, вул. Кривоноса, 1) молитвою та Архиєрейським благословенням розпочався третій навчальний рік у Школі духовності та євангелізації Львівської архиєпархії. «Важливо плекати свою духовність у будь-якому стані: священик ти, чи чернець, а чи мирянин», ─ зазначив владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський, під час урочистостей з нагоди початку навчання. Зазначимо, що саме він є ініціатором відкриття такої школи.

28 вересня:

Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, очолив Архиєрейську Божественну Літургію у храмі Святого обручника Йосифа (м. Львів, вул. Залізняка, 11) з нагоди святкування сестрами милосердя Святого Вінкентія (ЗСМСВ) дня свого покровителя.

Під гаслом «Моє милосердя міняє світ», відбулася I Всеукраїнська проща медичних працівників до храму Святого Пантелеймона, що у с. Шевченкове на Івано-Франківщині. Паломництво, яке відбулось з ініціативи Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я, очолив Преосвященний владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ.

У неділю, 29 вересня:

Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський владика Ігор з пастирським візитом відвідав с. Попеляни, Пустомитівського протопресвітерату. Впродовж  відвідин єрарх звершив освячення храму Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста, який був відновлений після пожежі, що сталася у 2008 році. Також архиєрей очолив Архиєрейську Божественну Літургію, виголосив проповідь та звершив чин Великого водосвяття.

У храмі Пресвятого Серця Христового, вшановували мученика Партенія, покровителя м. Жовкви. Урочисте богослужіння очолив Преосвященний єпископ Михаїл Колтун, єпарх Сокальсько-Жовківський, який освятив ікону мученика Партенія та новий престіл, в якому перебуватиме саркофаг із мощами святого. З архиєреєм співслужили ієромонахи Чину святого Василія Великого, які душпастирюють у Жовкві та інших монастирях, а також священики з сусідніх парафій.

Проповідь Глави УГКЦ на 14-ту неділю по П'ятидесятниці