Тижневий огляд: життя УГКЦ (23.03 - 29.03)
  • Втр, 31/03/2015 - 15:24

23-24 березня 2015 року за сприянням Всеукраїнського об′єднання солідарності трудівників ВОСТ «ВОЛЯ» у Львові відбувся Міжнародний Семінар на тему «Роль християнських профспілок у подоланні головного виклику 21-го століття – наступу на гідність людей праці». Участь у заході взяла Комісія УГКЦ Справедливість і Мир.

23-26 березня у духовному центрі «Цариці і Пані» (La Casa de Espiritualidad «Reina y Señora») Алмеріїйської Дієцезії, що на південному сході Іспанії, пройшли  реколекції та чергові загальні збори для душпастирів УГКЦ в Іспанії. У них взяли участь 18 священиків.

Вівторок,  24 березня.  Владика Михаїл Колтун, головний капелан УГКЦ, поблагословив та передав військовим автомобіль швидкої допомоги, який придбали українці з Іспанії та Італії.

Середа, 25 березня. З благословення Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського УГКЦ Володимира Війтишина та з ініціативи християнського «Руху за життя» в обласному центрі Прикарпаття відбулася Хресна дорога ненародженої дитини.

Четвер, 26 березня. У Стрию вшанували пам’ять Преосвященного Владики Юліана Ґбура, першого єпископа Стрийської єпархії. Цього дня, Преосвященний Владика Тарас Сеньків, Єпарх Стрийський, очолив панахиду за упокій душі світлої пам’яті Владики Юліяна, з нагоди 4-тої річниці від дня його смерті.

Пятниця, 27 березня:

Відбулася робоча зустріч представників УГКЦ із Архиєпископом Мадриду монсеньйором Карлосом Озоро  (mons. Carlos Osoro). У ній взяли участь владика Діонісій Ляхович, Апостольський візитатор, сестра Тереса Слота, Головна Настоятелька Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, та о. Іван Липка, душпастир УГКЦ у Мадриді. У ході зустрічі сторони обговорили широке коло питань з розвитку УГКЦ в Іспанії. 

Екзарх Харківський, Владика Кир Василій (Тучапець), ЧСВВ, очолив молитовні богослужіння у Покотилівському монастирі, а саме Літургію Напередосвячених дарів, у співслужінні з настоятелем монастиря ієрм. Йосифом Щуром, ЧСВВ, а закінчився вечір Святою Годиною та благальною піснею, якою всі просили Бога про мир, злагоду і спокій в Україні.

Відбулася Хресна Дорога вулицями історичного римського району Монті (rione Monti), організована італійською парафією Санта Марія ай Монті (S. Maria ai Monti). У молитві взяли також участь українська парафія Свв. Сергія і Вакха, китайська католицька спільна Риму та грузинська православна громада зі своїми душпастирями.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час неофіційного прийому в Києві, організованого Союзом Українських Організацій Австралії, привітав новопризначеного першого Надзвичайного і Повноважного Посла Австралії в Україні Даґа Траппетта з родиною.

Також Блаженніший Святослав висловив подяку польському єпископату «за ще один дуже вагомий знак солідарності польських єпископів з українським народом у вкрай складний і драматичний історичний момент, який сьогодні переживає наша Батьківщина». Про це йдеться в подячному листі Блаженнішого Святослава до Єпископської Конференції Польщі.

У п’яту неділю Великого Посту, 29 березня 2015 року:

На архиєрейській Божественній Літургії у паризькому катедральному Соборі св. Володимира владика Ігор Возьняк, Архієпископ і Митрополит Львівський, уділив священиче рукоположення диякону Ігорю Ранці. З митрополитом Божественну Літургію молився єпископ Парижу владика Борис Ґудзяк. Святитель заохотив новоєрея багато молитися та постити, і побажав йому управляти Божими дарами, а не закопувати їх. Присутнім же святитель запропонував пам’ятати про новопоставленого о.Ігора Ранцю в молитві.

Багатотисячна процесія, під час якої несли 80-тикілограмовий дерев’яний хрест та молилися за мир та цілісність України, пройшла центральними вулицями Тернополя. Розпочалася Хресна дорога після Святої Літургії в Архикатедральному соборі. Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк закликав вірних задуматися над терпіннями та хресною смертю Ісуса Христа, а також власним життям та станом душі.

Не менше п’яти тисяч прикарпатців взяли участь у Хресній ході, яка відбулася в Івано-Франківську. Учасники пройшли тернистим Ісуса Христа шляхом у молитві за відвернення війни, мир та спокій в Україні.

Вулицями м. Чорткова пройшла Великопосна Хресна хода, яку очолив Владика Дмитро (Григорак) разом із 14 священиками різних конфесій та більш як 2 тис. мирян. Головною темою хресної дороги був мир, який здобувається через терпіння і страждання, через гідне несення свого особистого хреста.

Традиційну Хресну дорогу центральними вулицями Коломиї провели  за участі кілька тисяч вірян. Очолив молитовну ходу Правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ кир Василій (Івасюк) у супроводі близько сотні священиків. Цього ж дня єпарх відслужив Божественну Літургію у катедральному соборі Преображення Христового і навчав про згубний вплив алкоголю на людину. Єпископ закликав долучатися вірян у молитовному наміренні миру в Україні, боротьби з алкоголізмом та перемоги українського війська.

Проповідь Блаженнішого Святослава в п'яту неділю Великоднього Посту

Послання Блаженнішого Святослава до молоді

З нагоди четвертої річниці інтронізації Глави УГКЦ вийшло друком нове видання «У паломництві до гідності та свободи: Пастирське слово Блаженнішого Святослава до вірних УГКЦ і всіх людей доброї волі». Видання містить у собі проповіді, промови, інтерв’ю, послання, звернення та інші документи Отця і Глави УГКЦ, виголошені ним протягом першого року боротьби українського народу за свою гідність та свободу (від грудня 2013-го по грудень 2014-го).

УГКЦ після багатьох десятиліть праці над упорядкуванням своєї канонічної традиції оприлюднює прийняте Синодом єпископів своє партикулярне право. Канони партикулярного права УГКЦ вступлять у законну силу 7 квітня 2015 року, на свято Благовіщення. Декрет проголошення канонів партикулярного права УГКЦ.

Читайте також:

УГКЦ запропонувала допомогу постраждалим від військових дій

«Ми благословляємо не на вбивство, а на захист своєї Батьківщини», — о. Степан СУС

Митрополит Ігор: «Священик повинен докладати зусиль, щоби розбудити дух милосердя в медичних працівників»

«Завдання капелана – своєю особою показати військовим, що Бог є з ними…» - о. Богдан Вихор, військовий капелан

«УГКЦ повинна готувати медичних капеланів до якісного душпастирства в медичних закладах», – о. Руслан П’яста

Владика Богдан (Манишин): «Люди, які є зараз на війні, подібні до богопосвячених осіб, бо вони також відмовляються від усього…»

Капелан о. Андрій Зелінський: «Священик на передовій покликаний допомогти військовослужбовцю зберегти свою людську гідність»

Військові капелани Стрийської єпархії відвідали бійців у зоні АТО

Громада вірних УГКЦ з Брюсселя передали автомобіль швидкої допомоги для військових

 

Пам’ятник Шептицькому у Львові. Кому це потрібно?

Пам’ятник Шептицькому у Львові: гібридна війна на теренах Галичини

Владика Венедикт (Алексійчук): «Постать Митрополита Андрея потрібна для нас, щоб ми розуміли, якими маємо бути»

Володимир В’ятрович: Завдяки Шептицькому УГКЦ стала справді національною Церквою. Голова Інституту національної пам’яті, історик, дослідник національно-визвольного руху в Україні Володимир В’ятрович розповів, хто такий митрополит Андрей Шептицький, рік якого відзначаємо, для українського народу.

 

Анонси:

З 3-го по 5-те квітня у Салезіянській спільноті м. Винники (вул. Галицька, 19-Б) відбудуться духовні вправи для хлопців (від 9 класу і старші). Дні віднови проводить о. Григорій Швед, капелан в зоні АТО, та спільнота Салезіян.

5 квітня 2015 року у храмі Пресвятої Євхаристії(Домініканський Собор), відбудеться зустріч молоді з Владикою Венедиктом єпископом-помічником Львівської Архиєпархії.

На свято Воскресіння ГНІХ (12 квітня) за благословення Екзарха Донецького УГКЦ владики Степана (Менька) та за сприяння представництва Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій у Маріуполі  о 17.00 розпочнеться  безперервна молитва на головній площі міста, де встановлений хрест «Воскрес Ісус- воскресла Україна». 

15-21 квітня голови єпархіальних Комісій УГКЦ у справах освіти та виховання спільно з директорами католицьких шкіл та шкіл християнського спрямування, завідувачами садочків проведуть Тиждень католицького шкільництва на тему: «Сім’я – оселя Божої благодаті». Крім цього, 17 серпня в Києві пройде другий Освітній форум.

22 травня, у день празника перенесення чесних мощів святителя Миколая, у с. Зарваниця, в соборі Зарваницької Матері Божої, відбудеться архиєрейська хіротонія високопреподобного отця Теодора Мартинюка.