Тижневий огляд: життя УГКЦ (23.05 –29.05)
  • Пон, 30/05/2016 - 23:48

У понеділок 23 травня Правлячий архієрей Коломийсько–Чернівецької єпархії Кир Василій (Івасюк) брав участь у поході під назвою “Марш Героїв”, який організовувала міська і районна влада у місті Коломия. У своєму слові владика підкреслив: “День 23 травня - це символ незборимості Української Нації. Це свято величі духу українських вояків, які загинули в боротьбі з ворогом і залишилися нескореними. Їхнім гаслом було “Здобудеш Українську державу або загинеш у боротьбі за неї”.

З нагоди року Божого Милосердя і дня хворого (неділя розслабленого) 24 травня у приміщенні каплиці св. Пантелеймона обласної дитячої клінічної лікарні відбулась зустріч із Єпископом помічником Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Преосвященним Владикою Йосафатом (Мощичем).

Також у навчальному корпусі відбулися збори медкапеланів Івано-Франківської Архієпархії. Під час зустрічі обговорювали заходи з нагоди відзначення Дня хворого в УГКЦ, порядок проведення заходів у лікарняних закладах.

26 травня у приміщенні Тернопільської духовної семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого проходила робоча зустріч членів Пасторального відділу Львівської архиєпархії УГКЦ та голів комісій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії. У другій половині дня учасники зібрання зустрілися з Архиєпископом і Митрополитом Тернопільсько-Зборівським Василієм (Семенюком), який тепло прийняв гостей та представив основні досягнення у душпастирській праці духовенства Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, зокрема на теренах Хмельниччини.

Цими днями українська делегація військовослужбовців та капеланів повертається з 58-го Міжнародного військового паломництва, яке проходило 20-22 травня у Франції в м. Люрд. У цьому відпустовому місці військовослужбовці з різних країн молилися за мир та примирення у світі.  Загальна кількість українських паломників на чолі із військовими капеланами та владикою Михаїлом (Колтуном) налічувала понад 130 осіб.

Голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владика Йосиф (Мілян) зустрівся з Апостольським Екзархом для католиків візантійського обряду в Греції єпископом Мануелем Ніном. Під час зустрічі обговорювались подальші кроки розвитку українських громад в Атенах та інших містах Греції та співпраця з УГКЦ.

Ввечері 27 травня 2016 р., в Патріаршому собоі Воскресіння Христового молилися за упокій душі світлої пам’яті Ординарія Києво-Житомирської діецезії Римо-Католицької Церкви Архиєпископа Петра Мальчука.

Лист-співчуття Блаженнішого Святослава з приводу смерті владики Петра Мальчука

27 травня 2016 року Блаженніший Святослав спільно з членами Постійного Синоду прибув до Чикаго, де в суботу розпочав  свою чергову Сесію. В аеропорту Предстоятеля УГКЦ спільно з прибуваючими на Синод владиками зустрічали представники духовенства місцевих греко-католицьких громад, діти та молодь.

У перший день свого перебування в Чикаго Блаженніший Святослав та владики, що прибули на 16 (47) Сесію Постійного Синоду, відвідали владику Річарда (Семінака), Правлячого єпископа Чиказької єпархії, який проходить лікування в одній з клінік штату Ілінойс. Того ж дня Глава УГКЦ спільно з владиками помолилися на українському цвинтарі в околицях Чикаго за упокій душ усопших архиєреїв Чиказької єпархії – блаженної пам’яті владики Ярослава (Габро), першого єпископа цієї єпархії, та владики Іннокентія (Лотоцького), який упокоївся в Бозі 2013 року. А також відслужив Архиєрейську Літургію для вчителів і дітей місцевої української катедральної школи св. Миколая.

28 травня у Грнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла військові капелани УГКЦ спільно із військовослужбовцями з 3-го батальйон 24-ї механізованої залізної бригади (3-тя ОМПБ), своєю молитвою біля вцілівшого після обстрілів березового хреста ванували пам'ять полеглих побратимів неподалік селища Побєда та усіх загиблих воїнів-героїв у зоні АТО. Молитву очолив Преосвященний владика Богдан – Єпископ-помічник Стрийської єпархії УГКЦ.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав привітав владику Василя (Лостена), Єпископа-емерита Стемфордської єпархії, із нагоди 45-річчя єпископських свячень. У тексті Грамоти Предстоятель Церкви привітав ювіляра від себе та від імені Синоду Єпископів УГКЦ.

29 травня 2016 року в Архикатедральному Соборі святого Юра (м. Львів, пл. св. Юра, 5) відбулося традиційне богородичне свято на честь чудотворної Теребовлянської ікони Божої Матері. Участь в урочистостях взяли священнослужителі Собору, молодь спільнот Марійської Дружини та вівтарної дружини, парафіяни Собору та вірні. Очолив святкування Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.

Представники Одеського екзархату УГКЦ, благословили випускників Військово-морського ліцею і вручили грошові премії найуспішнішім учням, під час урочистої випускної церемонії, яка відбулася на плацу Ліцею 28 травня.  Екзарх Одеський Владика Михаїл виголосив промову.

«Дитина має відчути, що її люблять, але батьківська любов повинна бути… мудрою» - Блаженніший Любомир (Гузар)

Слово Митрополита Львівського на могилі Івана Франка під час Панахиди з нагоди 160-річчя від дня народження та 100-річчя відходу у вічність Івана Франка