Тижневий огляд: життя УГКЦ (23.10 – 29.10)
  • Пон, 30/10/2017 - 20:58

Стало відомо, що з метою духовного та психологічного відновлення, кращого розуміння самих себе, подолання конфліктів у сім’ї колишні воїни АТО та їхні дружини пройшли курс реабілітації в Гошівському монастирі Згромадження сестер Пресвятої родини. Тут побували колишні військові з Івано-Франківської, Житомирської, Запорізької, Київської та Львівської областей. Таку акцію організувала  Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я УГКЦ. Тривала вона з 16 по 22 жовтня 2017 р.  Упродовж цих днів подружжя військових брали участь у Богослужіннях, приступали до Таїнств Сповіді та Євхаристії, слухали духовні науки священиків і розповіді про історію та діяльність монастиря сестер Пресвятої родини.

Ще 22 жовтня владика Євген Попович, Архиєпископ і Митрополит Перемишльсько-Варшавський УГКЦ, зустрівся з Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм. Зустріч відбулася у Митрополичій консисторії у Перемишлі. Під час майже годинної зустрічі Митрополит розповідав про нашу Церкву у Польщі та про організування душпастирського життя заробітчан з України. 

У понеділок, 23 жовтня 2017 року, Блаженніший Святослав завершив свій тур по українських католицьких парафіях у Великобританії візитом до українських спільнот Стокпорту і Волвергамптону. У своїй проповіді під час Божетсвенної Літургії Блаженніший Святослав говорив про християнську солідарність, гостинність і братню любов, виявлену між українськими католиками в Стокпорті і римо-католицькою парафією св. Йосифа, яка майже 17 років тому відкрила свої двері для українців. 

Блаженніший Святослав, перебуваючи у Великій Британії з офіційним душпастирським візитом, здійснив візит ввічливості до Апостольського нунція у Великобританії, Його Високопреосвященства Едварда Адамса. Вони обговорили соціальну, пасторальну і екуменічну ситуацію в Україні і її наслідки для українців у Великобританії. Його Блаженство зазначив Нунцієві, що особливою місією нашої Церкви сьогодні ‒ зцілювати рани, – не лише минулого, але також ті, які спричинені безперервною війною в Україні.

Увечері, 24 жовтня 2017 року, Глава УГКЦ відвідав білоруську греко-католицьку спільноту, де відслужив Божественну Літургію в церкві Святого Кирила Турівського і Всіх святих білоруського народу. 

У Лондоні Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, здійснив візит ввічливості до Архиєпископа Вестмінстерського, Його Еміненції кардинала Вінсента Нікольса. Під час зустріч Предстоятель УГКЦ подякував кардиналу Нікольсу за його особисту і членів Католицької Єпископської Конференції Англії і Валії підтримку України в час війни і гуманітарної кризи. Блаженніший Святослав розповів, що за роки війни більше ніж 10 000 осіб було вбито, 2 млн були переміщені (1.7 мільйонів всередині країни), знизився загальний рівень добробуту, адже курс гривні знизився на 60%.

У середу, 25 жовтня 2017 року, Блаженніший Святослав поставив квіти до пам’ятника св. Володимира. Відтак відбулася зустріч з членами Українського релігійного товариства св. Софії, під час якої члени проінформували Главу УГКЦ про виклики і розвиток, які Українське релігійне товариство св. Софії досвідчило впродовж останніх років.

26 жовтня відбудбулося відкриття виставки "Апостол душпастирства мігрантів" у Львівському історичному музеї. Виставка „Апостол душпастирства мігрантів‟ присвячена вшануванню пам'яті координатора для українців Італії, секретаря Пасторально-міграційного відділу Української Греко-Католицької Церкви — отця Василя Поточняка (1974—2015 рр.). Мета виставки — показати багатогранність пасторської праці духівника за кордоном: від створення церковних громад мігрантів до відстоювання їх трудових прав на чужині, підтримки рідної мови, традицій, пропагування української культури в світі.

В Німеччині відбулася 62 Загальна конференція католицьких військових капеланів. В цій зустрічі капеланів з різних країн світу брали участь і представники Української Греко-Католицької Церкви: владика Михаїл (Колтун), керівник Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ, та отець Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту.

Традиційно, конференція триває тиждень і має дві мети. Перша – зібрати капеланів і підсумувати досягнене, обговорити виклики сьогодення, зміни в Бундесвері тощо. Друга – це можливість зустрітися капеланам і представникам влади, щоб висловити свої прохання, питання та пропозиції. Також ці зустрічі для того, щоб виявити вдячність капеланам за їхню працю, попрощатися з тими, які завершують служіння, і представити нових військових капеланів.

У п’ятницю, 27 жовтня 2017 року, Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, перебуваючи у Великобританії з офіційним душпастирським візитом, зустрівся з єпископом Джонатоном Гудоллою, англіканським єпископом Еббсфліта. Зустріч відбулася в українській католицькій катедрі Пресвятої родини в Лондоні. Єпископ Джонатон є відповідальний за відносини Англіканської церкви зі Східними Церквами.Під час розмови вони обговорили важливі теми міжцерковних стосунків. 

Очільники обласних управлінь Національної Поліції побували в Архикатедральному Соборі святого Юра.

У суботу, 28 жовтня 2017 року, Блаженніший Святослав відслужив у Вестмінстерській катедрі Архиєрейську Божественну Літургію. Вона відбудбулася з нагоди 60-річчя встановлення українського католицького екзархату/єпархії у Великобританії.

 28-29 жовтня 2017 року відбулося паломництво курсантів-учасників АТО Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного до Гошівської чудотворної ікони Матері Божої. Участь у цій духовній мандрівці взяло 60 курсантів, яких супроводжували військові капелани о. Андрій Хомишин та бр. Юрій Балух. Відбулась проща за підтримки Центру Військового Капеланства ЛА УГКЦ.

У ніч з 28 на 29 жовтня у Полтаві при Молодіжному центрі парафії Пресвятої Трійці УГКЦ (вул. Пушкіна, 43б) відбулися молитовні нічні чування, присвяченні 125-літтю від дня народження патріарха Йосифа Сліпого. 

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

Глава УГКЦ у Лондоні: «Україна − це «житниця» Європи, яка має засіяти Західну Європу словом Христового Євангелія»

«Ми в Україні повинні стверджувати силу права, а не право сили», ‒ Глава УГКЦ про конфлікт навколо храму Благовіщення в Коломиї

Звернення владики Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Василія Івасюка щодо ситуації навколо храму Благовіщення Пресвятої Богородиці в м. Коломия

Конфлікт навколо храму у Коломиї: в УГКЦ прояснили ситуацію

У рамках акції допомоги учасникам АТО, у місті Кам’янець-Подільський, відкрився реабілітаційний клас на базі центру розмінування ЗСУ, де військові зможуть отримувати моральну та психологічну допомогу.

«Куди прямує Європа?» − тема конференції в Кракові про роль церкви в процесі європейської інтеграції

Як уникнути депресії. Поради Владики Венедикта

«В УГКЦ заохочують парафії брати під опіку хоча б одну дитину-сироту»: десять тез про служіння церкви для дітей-сиріт - священик Роман Прокопець, голова Центру опіки сиріт Львівської архиєпархії, у програмі «Відкрита Церква. Діалоги» розповів, як Церква опікується сиротами і допомагає дітям, які опинилися у складних життєвих обставинах.

«Відкрита церква. Діалоги» про виклики для української сім'ї

Ми маємо катехизм: що далі?

77 років в монастирі!

Анонси:

17-19 листопада цього року в Студійській Лаврі у Львові відбудеться міжнародна наукова конференція  на тему: Засновники і монахи Свято-Іванівської лаври Студійського уставу УГКЦ (1927-1946 рр.)

18 листопада 2017 року, о 12.00, у катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці м. Чернівці відбудеться Архиєрейська Літургія та Чин інтронізації першого правлячого єпископа новоствореної Чернівецької єпархії УГКЦ владики Йосафата (Мощича). Богослужіння очолить Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ.

Українська спільнота в Італії з 24 по 26 листопада 2017 р. в м. Мілані вшановуватиме жертв голодомору