Тижневий огляд: життя УГКЦ (24-30 червня)
  • Втр, 02/07/2013 - 00:26

24 червня, у День Святого Духа, в м. Дрогобичі на подвір'ї катедрального храму Пресвятої Трійці, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) відслужив Божественну Літургію з нагоди 20-ліття Самбірсько-Дрогобицької єпархії та 1025-ліття Хрещення Руси-України. Блаженнішому Святославу співслужили: владика Ярослав (Приріз) – єпископ Самбірсько-Дрогобицький, високопреосвященний Томас Едвард Ґалліксон – Апостольський Нунцій, владика Ігор (Возьняк) – митрополит Львівський, владика Володимир (Війтшин) – митрополит Івано-Франківський, владика Василій (Семенюк) – митрополит Тернопільсько-Зборівський, владика Богдан (Дзюрах) – секретар Синоду єпископів УГКЦ, владика Йосиф (Мілян) – єпископ-помічник Київської архиєпархії, владика Тарас (Сеньків) – апостольський адміністратор Стрийської єпархії, владика Михаїл (Колтун) – єпископ Сокальсько-Жовківській, владика Дмитро (Григорак) – єпископ Бучацький, владика Йосафат (Говера) – екзарх Луцький, а також владика Леон (Малий) – єпископ-помічник Львівський РКЦ. Участь в урочистому богослужінні взяли понад 200 священнослужителів, представники монашества, вірні з усіх терен єпархії та представники державної влади.

Проповідь Глави УГКЦ під час ювілейних святкувань у Дрогобичі (повний текст)

А ввечері, в приміщенні Дрогобицького муздрамтеатру відбулася святкова академія присвячена Року Віри, 1025-літтю Хрещення Руси-України та 20-літтю створення Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Захід організували за співпраці священиків Єпархіального управління та Відділу культури й мистецтв виконавчих органів Дрогобицької міської ради. На заході був присутній владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, почесний гість – високопреосвященний Томас Едвард Ґалліксон, Апостольський Нунцій, духовенство, представники влади, інтелігенція та жителі м. Дрогобича.

25 червня, увечері, до м. Трускавця завітав Блаженніший Святослав, Предстоятель УГКЦ, який у супроводі високопреосвященного Томаса Ґалліксона, Апостольського Нунція, та владики Ярослава (Приріза), єпископа Самбірсько-Дрогобицького, зустрівся з учасниками Єпархіального молодіжного з'їзду та освятив Духовно-просвітницький молодіжний центр ім. о. Івана Валюха.

26 червня близько 20 тисяч вірних взяло участь у першій Всеукраїнській прощі до Страдчу, що на Львівщині, присвяченій памяті страдецьких блаженних мучеників – о. Миколая Кондрата і дяка Володимира Прийми, Дню мирянина та Року віри. Участь у Літургії, яку очолив Першоієрарх,  взяли Єпископи Синоду УГКЦ та Апостольський Нунцій в Україні Архиєпископ Томас Едвард Галліксон

Проповідь Блаженнішого Святослава Шевчука. Зустріч з журналістами. Фоторепортаж

Під час Всеукраїнської прощі до Страдчу  Блаженного Володимира Прийму було офійно оголошено покровителем мирян УГКЦ. Відповідний Декрет оприлюднив владика Богдан Дзюрах, секретар Синоду єпископів УГКЦ. (ВІДЕО)

27 червня Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук відвідав Люблін у рамках свого історичного візиту до Польщі (26-30 червня).

Цього ж дня у Варшаві, у греко-католицькому храмі Успіння Пресвятої Діви Марії, Блаженніший Святослав Шевчук, Предстоятель УГКЦ, очолив панахиду з нагоди 70-х роковин Волинської трагедії. У молитві також взяли участь: Архиєпископ Юзеф Міхалік, примас Польщі, кардинал Казімєж Нич, Митрополит Варшавський, і президент Польщі Броніслав Коморовський.

28 червня 2013 року, напередодні вшанування пам’яті жертв 70-х роковин злочину на Волині, у Варшаві між Українською Греко-Католицькою Церквою та Римо-Католицькою Церквою Польщі підписали спільну Декларацію. ДЕКЛАРАЦІЯ

У цей день Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) у Варшаві провів зустріч з Маршалком Сейму Республіки Польща Евою Копач та з Маршалком Сенату РП Богданом Борусевичем. Головною темою зустрічі зі спікером парламенту Польщі було питання польсько-українського примирення в контексті 70-их роковин Волинської трагедії. 

29 червня за участю кількох тисяч вірян із Польщі та з-за кордону в Гурово-Ілавецькому розпочалося святкування 1025-ліття Хрещення України-Русі. Божественну Архиєрейську Літургію очолив Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава Української Греко-Католицької Церкви. Необхідно відзначити, що крім єпископату Греко-Католицької Церкви, в ній взяв участь Архиєпископ Селестіно Мільоре, Апостольський Нунцій у Польщі.

Проповідь Глави УГКЦ під час Літургії у Гурово-Ілавецькому (Польща)