Тижневий огляд: життя УГКЦ (24.09 – 30.09.2018)
  • Срд, 03/10/2018 - 12:46

У вівторок, 25 вересня,  у Центральній міській бібліотеці Борислава відбулось відкриття унікальної фотовиставки "Особливі мрії та професії" за участю молоді з особливими потребами, якою опікується БФ "Карітас - Львів УГКЦ". Молоді люди розповіли про свої мрії, поділитись своїми досягненнями, разом з особливою молоддю Карітасу Борислава співали улюблені пісні.

В середу, 26 вересня,  у Хмільнику, що на Вінниччині відбулись заходи-вшанування пам`яті Слуги Божого о. Романа Бахталовського, ЧНІ та сестри Агафії (в миру Параскевія Скрегунець) настоятельки Згромадження сестер НСМФ (Згромадження сестер Непорочного Серця Марії Фатімської).  Вшанування пам’яті духовних осіб розпочали Божественною Літургією, яку очолив о. Михайло Шевчишин. У своєму слові він поділився своїми спогадами про сестру та о. Романа: «Сьогодні особливо задумуємося над життям і служінням сестри Анафії, адже в цьому році минуло 25 років від дня її смерті», – зазначив він.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав відзначив Грамотою о. д-ра Крістіана Гартла, керівника Благодійного фонду Католицької Церкви в Німеччині «Реновабіс» для допомоги людям у Східній і Центральній Європі з нагоди 25-річчя заснування «Реновабіс».  У тексті Грамоти Предстоятель Церкви від себе та від імені Синоду Єпископів УГКЦ висловив глибоку вдячність за багаторічну і плідну діяльність цієї організації.

Голова Пасторально-міграційного відділу владика Йосиф (Мілян) зустрівся у Таллінні з Апостольським Адміністратором в Естонії Філіпом Журданом. Владика Йосиф подякував за запрошення взяти участь у візиті Святішого Отця Папи Франциска до Естонії. Голова ПМВ наголосив, що це запрошення – добрий жест в бік УГКЦ та Пасторально-міграційного відділу зокрема. Єпископи обмінялись між собою враженнями після приїзду Папи Франциска до Балтійських країн. А також поспілкувались про душпастирську ситуацію в Естонії, зокрема щодо надання духовної опіки українцям.

В суботу, 29 вересня, у приміщенні конференц-залу храму св. Івана Богослова м. Тернополя з ініціативи катехитичної комісії Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ відбувся семінар на тему «Організація біблійного апостоляту парафії та методи молитовного читання Слова Божого». Серед учасників семінару були катехити, провідники біблійних молитовних груп та активні миряни з парафій двох Тернопільських , Великоглубочанського та Великобірківського деканатів.   Голова катехитичної комісії о. д-р. Роман Гриджук у вступному слові, звернув увагу присутніх, що темою останнього Синоду єпископів УГКЦ було «Слово Боже та катехизація». о. Роман також наголосив на важливості утворення парафіяльних груп, які б вивчали і молились Словом Божим.

29-30 вересня у с. Погоня, Тисменицького району, вже в 23-й раз відбулася Міжнародна проща вервиці. Цьогоріч молільники з усіх усюд прийшли до цього святого місця, просячи в Пречистої Діви Марії заступництва та ласк для Батьківщини нашої України.  Проща, яка в цьому році проводиться з нагоди року Божого слова та 1030-ліття хрещення України-Руси, традиційно тривала два дні.

 

Анонси:

Відповідно до постанов Сімдесят дев’ятої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства (п. 7-8) в Київській Архиєпархії відбудуться З’їзди мирян Київської Архиєпархії.

  • 6 жовтня 2018 р.Б., Київ (Львівська площа) – З’їзд мирян Київського, Білоцерківського, Вишгородського, Чернігівського Протопресвітерств;
  • 27 жовтня 2018 р.Б., Черкаси – З’їзд мирян Черкаського Протопресвітерства.

5-7 жовтня ПМВ ПРОВЕДЕ У РИМІ ІІ ФОРУМ МІГРАНТІВ УГКЦ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА ЗАХІДНОЇ ЄВРОПИ, ПРИСВЯЧЕНИЙ МОЛОДІУ Форумі візьмуть участь українці (представники духовенства та миряни), які мешкають в Італії, Іспанії, Португалії, Франції, Великій Британії, Польщі, Бельгії, Нідерландах, Греції, Естонії, Латвії, Молдові.

Глава Української Греко-Католицької Церкви 6 жовтня 2018 року в Римі візьме участь у XV-ій Звичайній загальній асамблеї Синоду Єпископів на тему: «Молодь, віра та розпізнавання покликання». У роботі Асамблеї візьме також участь владика Браєн (Байда), якого Синод Єпископів УГКЦ обрав делегатом від Української Греко-Католицької Церкви.

7 жовтня у прокатедральному соборі Святої Софії в Римі Глава УГКЦ очолить Архієрейську Божественну Літургію та зустрінеться з українською молоддю в Італії. Зустріч відбудеться з нагоди Папського синоду на тему “Молодь, віра і розпізнання покликання”, який впродовж жовтня буде проходити у Ватикані з ініціативи Святішого Отця Франциска.

21-22 жовтня 2018 року, відбудеться проща до Зарваниці «Три Z – стежками Патріархів». Дане паломництво має на меті плекати пам’ять про Патріархів УГКЦ – Йосифа Сліпого та Любомира Гузара, а також просити Богородицю заступництва для України.

3-4 листопада у Києві відбудеться ІІІ з’їзд мирян УГКЦ, що пройде під гаслом «Покликання до святості сьогодні». У рамках з’їзду буде проведено форум «Відкриті двері УГКЦ».

4 листопада в рамках ІІІ Всеукраїнського З’їзду мирян УГКЦ відбудеться Форум «Відкриті двері УГКЦ». Місце проведення: м.Київ, Патріарший Собор Воскресіння ГНІХ, Міжнародний виставковий центр.

 

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ: ВІЗИТ ПАПИ ДО ЛИТВИ – ЦЕ СИМВОЛ І ПОСЛАННЯ

“ЗАВДАННЯ ЦЕРКВИ — ВИХОВАТИ НАШУ МОЛОДЬ В ІСТИННІЙ СВОБОДІ”, — БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ

ГЛАВА УГКЦ: «НЕ МОЖНА НАЗИВАТИ СЕБЕ УЧНЕМ ХРИСТОВИМ, А ВІДНОСИТИСЯ ДО СВОЄЇ ЖІНКИ, ДО СВОЇХ ДІТЕЙ ПО-ПОГАНСЬКИ»

ГЛАВА УГКЦ: СВАРЛИВІ БАБУСІ У ХРАМІ, СВЯЩЕНИК З ФОРМАЛЬНИМИ ОБОВ’ЯЗКАМИ, ЗАКРИТА В СОБІ ЦЕРКВА НЕ ПРИВАБЛЮЮТЬ МОЛОДЬ

«НЕ БІЙМОСЯ ТРУДНОЩІВ, ПЕРЕШКОД І НАШОГО НАЦІОНАЛЬНОГО РОЗП’ЯТТЯ», – БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ

ПЕРЕЖИТТЯ ВТРАТИ – ШЛЯХ ОНОВЛЕННЯ

«МАТИ ГРОШІ — ЦЕ НЕ МЕТА ЦЕРКВИ. ЇЇ ЗАВДАННЯ — МАТИ ЗАСОБИ ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ СЛУЖІННЯ», — МИТРОПОЛИТ ВОЛОДИМИР (ВІЙТИШИН)

«ПАМ’ЯТАЮЧИ ТРАГІЧНЕ МИНУЛЕ, СТАВАТИ НА ЗАХИСТ ПРАВДИ І СВОБОДИ СЬОГОДНІ», - ВЛАДИКА БОГДАН (ДЗЮРАХ)

«В СИЛІ СВЯТОГО ДУХА ПРАЦЮВАТИ ДЛЯ МИРУ І МОЛИТИСЯ ЗА МИР», - ВЛАДИКА БОГДАН (ДЗЮРАХ)