Тижневий огляд: життя УГКЦ (24.11 - 30.11)
  • Втр, 02/12/2014 - 23:48

З 24 по 26 листопада 2014 р., у Салезіанському інституті у Флоренції (Via del Ghirlandaio, 40) під проводом Апостольського візитатора владики Діонісія Ляховича відбулися загальні піврічні збори душпастирів УГКЦ в Італії.

25 листопада 2014 р.Б. у день празника священномученика Йосафата:

 У Базиліці Св. Ап. Петра на престолі св. Василія Великого була відслужено урочисту Божественну Літургію з нагоди торжественного свята свщмч.  Йосафата, нетлінні мощі якого спочивають в Базиліці. Богослужіння очолив папський канонік базиліки Santa Maria Maggiore в Римі преосвященний владика Іриней Білик, який здійснює служіння для українців-емігранітів. У своїй проповіді Владика наголосив на святості життя Св. Йосафата та дякував Богові за те, що саме УГКЦ має такого покровителя.

Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, завітав до храму отців редемптористів, що у Львові, аби помолитись разом з нагоди храмового празника та стати учасником непересічної для спільноти події. Це освячення Хресної дороги у парку, поряд з храмом (вул. Замарстинівська, 134), яке звершив Владика Ігор. Під час відвідин Митрополит Ігор також очолив Божественну Літургію та виголосив проповідь.

Архиєпикоп і митрополит Тернопільсько-Зборіський УГКЦ Василій відслужив Святу Літургію у храмі св. священомученика Йосафата Тернополя. Архиєрей переконаний, що українське християнство сьогодні найбільш зранене і багато терпить через розділеність Церкви. Владика зазначив, що св. священномученик Йосафат (Кунцевич), архиєпископ Полоцький, є взірцем для кожного архиєрея, священика та вірного у бажанні єдності, у практичному втіленні християнського поняття любові. «Прагнення єдності – головна ознака духовності св. Йосафата. Це є те, чого потребує Церква в Україні».

27 листопада Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав пришов на відкриття сесії Верховної Ради VIII скликання, "щоб просити Божого благословення для добрих справ". 

Блаженніший Любомир про ситуацію в Україні: «Це велика проба нашої віри» Такими словами під час формаційної зустрічі духовенства Львівської архиєпархії у четвер, 27 листопада 2014 року, Блаженніший Любомир охарактеризував виклики, що постали перед українським народом.

28 листопада розпочався Різдвяний піст (Пилипівка). Він завершується в навечір’я Різдва, 6 січня. Як відомо, Великий та Різдвяний пости є найбільшими в нашій церковній традиції. Про те, як правильно дотримуватися Різдвяного посту, і про його духовну складову розповідає владика Венедикт (Алексійчук), голова Патріаршої літургійної комісії УГКЦ.

Рішенням Синоду єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ при Патріаршій курії Церкви створено координаційну раду з питань душпастирства в критичних ситуаціях, яка поєднуватиме можливості Церкви та її вірних з потребами військових та тимчасово переміщених осіб. Як пояснив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму відеоблозі на «Живому.ТБ», Синод вирішив створити таку раду, щоб зробити допомогу в сфері військового капеланства, у сфері душпастирства охорони здоров’я, у сфері волонтерства і активності мирян якомога більш ефективною і скоординованою.

Читайте також:

Послання Голови Патріаршої комісії у справах монашества УГКЦ з нагоди Року богопосвяченого життя

Єпископи США закликають у Різдвяний піст стати вдячними людьми, які радіють у своїй любові до Бога

«Рух Богом даної гідності має поширюватися», - владика Борис Гудзяк під час проголошення створення братства Бориса і Гліба, яке буде опікуватися проблемами чоловіків в Україні і світі.

З історії УГКЦ. Похід за легалізацію УГКЦ. Частина 2

УГКЦ пропонує недержаний пенсійний фонд «Покрова» як інструмент соціального захисту духовенства та мирян

Возлюби Господа Бога твого усім серцем твоїм - недільна проповідь глави УГКЦ

Глава УГКЦ: Молодь знайшла в українській Церкві свою Матір, Учительку і Захисницю

Анонси:

У суботу, 6 грудня 2014 року, в День Збройних сил України та з нагоди 3-ої річниці відкриття Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла об 11:00 год. у військовій святині відбудеться Архиєрейська Свята Літургія за участі владики Михаїла - єпископа Сокальсько-Жовківського УГКЦ.

Сестри Катехитки Св.Анни започачтковують недільну школу для дівчат

7 грудня у Архикатедральному Соборі Святого Юра відбудеться молитва «Тезе» разом з владикою Венедиктом. Зустріч пройде в рамках молитовного циклу «Паломництво довіри».

Івано-франківці запрошують до участі в конкурсі на створення пам’ятника Папі Римському Івану Павлу ІІ «Конкурс має відбутися 23 грудня цього року, – повідомляє заступник начальника Департаменту архітектури та містобудування виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Світлана Лосюк. – То ж  ми запрошуємо всіх бажаючих взяти в ньому участь