Тижневий огляд: життя УГКЦ (25.02 – 03.03.)
  • Втр, 05/03/2013 - 10:56

П’ятдесят дев’ята сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви відбулася в Реколекційно-відпочинковому центрі Львівської архиєпархії УГКЦ у Львові-Брюховичах 25 лютого  2013  року Божого. У Синоді брали участь 17 єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ. Уперше у  синодальних засіданнях узяв участь Преосвященний Владика Ніл (Лущак), Мукачівський єпископ-помічник, єпископська хіротонія якого відбулася в ужгородському греко-католицькому Хрестовоздвиженському катедральному соборі 12 січня 2013 року.

Головною темою цієї Сесії Синоду було належне відзначення Року віри у Верховному Архиєпископстві. 

26 лютого 2013 року в Архикатедральному Митрополичому соборі Святого Юра УГКЦ, що у Львові, відбулася Архиєрейська Божественна Літургія з нагоди 80-ліття Блаженнішого Любомира Гузара, Архиєпископа-емерита УГКЦ, яку очолив Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, та Владики Синоду Єпископів УГКЦ.

Проповідь Глави УГКЦ під час Архиєрейської Літургії з нагоди 80-ліття Блаженнішого Любомира Гузара (ТЕКСТ/ВІДЕО)

З благословення Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, до 80-річчя з дня народження та 55-річчя священства Блаженнішого Любомира (Гузара), Архиєпископа-емерита УГКЦ, випущено ювілейну медаль. 

Кардинал Любомир Гузар — один із найвидатніших наших сучасників. Він не лише відродив греко–католицьку церкву в Україні з підпілля, а й сформував напрям її розвитку. З цієї нагоди «Україна молода» спробувала «доторкнутися» до живої легенди завдяки людям, які добре знають кардинала.

Сюжет телеканалу ICTV

28 лютого Блаженніший Любомир (Гузар) вже у Києві святкував свої ювілеї – 80-річчя з дня народження та 55 років священичого служіння.

Молоді люди зі всіх куточків України з’їхалися, щоб поспілкуватися, привітати й подарувати своєму духовному лідерові «творчі подарунки». Цими дарунками розважали Блаженнішого Любомира в товаристві його послідовника Блаженнішого Святослава, Владики Богдана (Дзюраха) та Владики Йосифа (Міляна) більше від двох годин.

Перед цим у Патріаршому соборі Воскресіння Христового відбувся подячний Молебень за Блаженнішого Любомира, який очолив Глава Церкви. Предстоятель УГКЦ, вітаючи ювіляра, нагадав, що саме Блаженніший Любомир заклав наріжний камінь собору та саме він почав відроджувати нашу Церкву на теренах Центральної та Східної України, де вона була знищена.

1 березня  Преосвященний владика Венедикт, єпископ-помічник Львівський звершив чин освячення приміщень Львівської школи Монтессорі (м. Львів, вул. Квітки-Основ’яненка, 9).

У неділю, 3 березня 2013 року Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ,зустрівся з представниками канадської делегації: Джейсоном Кенні, Міністром Канади у справах громадянства, еміграції та багатокультурності; Троєм Лулашником, Надзвичайним і Повноважним послом Канади в Україні; Кристофером Магоном, виконавчим помічником Міністра; Домініком Рощаком, директором Департаменту з питань мультикультурності. Зустріч відбулася в адміністративному будинку біля Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ.

Проповідь Глави УГКЦ на Неділю блудного сина

Із сумом повідомляємо, що 28 лютого о 18.35 на 77 році життя, 45 році священства, 27 році єпископства відійшов до вічності Владика Юліан Вороновський, вислужений єпископ Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

Пригадуємо, що 17 лютого Владику Юліана, було прооперовано і він знаходився у реанімаційному відділені Львівської обласної лікарні.

Розпорядок похоронних відправ.

Духовенство та вірні єпархії попрощались з покійним архиєреєм Юліаном Вороновським

Також до вашої уваги:

Добігли останні хвилі понтифікату Святішого Отця Папи Бенедикта ХVІ. Понтифікату, який випав на час генерального наступу диктатури релятивізму на самі основи західної цивілізації. Понтифікату, який став часом внутрішньої консолідації Вселенської Спільноти Католицької Церкви. Понтифікату, який ще раз потвердив, що саме Католицька Церква є основною перешкодою для сил, які змагають до дегуманізації суспільства і деконструкції самої людини.

З Петрової катедри відійшов Папа, який не боявся гострої, в’їдливої критики, а відкрито піднімав свій голос на захист Вічної Істини та на захист людини. Папа, який не боявся вирішувати найболючіші проблеми Церкви, обстоювати інтереси ввіреного йому стада Христового навіть ціною найбрутальніших нападів на себе особисто.

Чим був його понтифікат для нас, українських греко-католиків?

Владика Борис Ґудзяк: Бенедикт XVI – вільна людина, яка називає речі своїми іменами

Лист Блаженнішого Святославапро поминання Вселенського Архиєрея, Папи Римського,у час вакантності Петрового Престолу в Римі

Звернення Преосвященнішого Михаїла (Колтуна), єпископа Сокальсько-Жовківського, керівника Департаменту УГКЦ у справах душ пастирства силових структур України до духовенства і вірних УГКЦ з нагоди дня пастирської турботи й молитви за в’язнів 2013 року.

Інтерв’ю з владикою Дмитром Григораком на тему:«Виклики для сучасної сім’ї та підтримка Церкви»

Анонс:

Свято-Софійська церковна спільнота в Римі запрошує усіх бажаючих до участі у Днях духовної віднови, які відбудуться 16 і 17 березня 2013 р. (Собор св. Софії у Римі/ Via di Boccea 478). Проводитиме Дні духовної віднови Преосвященний Владика Венедикт (Алексійчук), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ. Бажаючим взяти участь в заході слід надіслати зголошення на e-mailскриньку oksanarybak2@gmail.com.