Тижневий огляд: життя УГКЦ (25.09 – 01.10)
  • Втр, 03/10/2017 - 09:27

Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав спільно із Предстоятелем УПЦ КП Патріархом Філаретом в понеділок, 25 вересня 2017 року, звернулися до влади і мешканців м. Самбора на Львівщині із словами підтримки задуму облаштувати меморіальний комплекс у районі єврейського кладовища.

З 27 вересня по 1 жовтня у Мінську (Білорусь) проходила щорічна Пленарна асамблея Ради Єпископських Конференцій Європи. Головною темою зустрічі була тема молоді та підготовка до папського синоду на цю тему у 2018 році. Синод УГКЦ представляв Блаженніший Святослав. Головні ієрархи Європи обговорювали тему євангелізації молоді як майбутнього Церкви та побудови “спільного європейського дому”.

«Церква глибоко вірить у молодь і ставиться до неї з повагою і довірою, як мати до своїх дітей», – йдеться у заключному зверненні Ради Єпископських Конференцій Європи, опублікованому в Мінську під час щорічної Пленарної асамблеї. Питання молоді − тема наступного Папського синоду − було одним з головних питань зустрічі очільників Єпископських Конференцій Європи.

В середу, 27 вересня 2017, у свято Воздвиження Чесного Животворящого Хреста, відбулися відвідини недужих у відомчій лікарні пенітенціарної системи під Києвом.  Хворі в'язні, які перебувають на лікуванні у міжобласній лікарні на території Бучанської виправної колонії № 85 почули проповідь про Хрест Господній. Капелан обійшов палати, в яких перебувають хворі за направленням на лікування з багатьох пенітенціарних установ України. Провідним мотивом проповіді душпастиря була жертва милосердя Бога до грішного людства і до кожного з нас зокрема, виявлена на Хресті. Священик помолився над недужими у потребі за полегшення їхніх терпінь. Цього ж дня відбулися зустрічі із арештованими у Київському слідчому ізоляторі. Було передано речі для немовлят і для матерів, зібрані протягом тижня вірянами УГКЦ у Києві.

Адміністратор парафії святого Юрія Побідоносця, о. Юрій Логаза та монахині з монастиря Різдва Богородиці УГКЦ міста Чернігів, відвідали мешканців гуртожитку товариства незрячих  УТОС. Спільна зустріч розпочалась  духовним словом священика. Розповідаючи історію свята, він звернув увагу на глибокий сенс Христової Жертви на хресті. 

В суботу, 30 вересня, відбулася VII Всеукраїнська проща освітян до Зарваниці. На прощу. прибули близько 3000 освітян з Тернопільщини, Львівщини, Івано-Франківщини, Хмельниччини та Волині.  Владика Теодор у Соборі Матері Божої Зарваницької провів духовну зустріч із вчителями, ділився думками про особливе покликання вчителя, який працює з дітьми, які є даром Божим.

У неділю, 1 жовтня,  у м. Стебник відбувся показ фільму багатолітнього в'язня сталінських концтаборів о. петра герилюка-купчинського "Хрест христовий - окраса світу".

Священик УГКЦ у Відні привітав український клуб при ООН з початком діяльності

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

«Ми є народом вцілілих»: Глава УГКЦ пояснив, чому аборт глибоко ранить людську душу

Глава УГКЦ: «Сурогатне материнство – один зі способів торгівлі людьми»

Вперше за столітню історію Глава УГКЦ відслужив архиєрейську Божественну літургію в столиці Білорусі

«Ми маємо сформувати українця нової якості, здатного вільно і гідно жити», - о. Андрій Зелінський

Кого і за що Церква проголошує святим?

Релігійні організації у правовому полі. Як спростити порядок набуття ними статусу неприбутковості

Анонси:

У Дрогобичі від 03 до 05 жовтня 2017 року заплановано зустріч відповідальних за екуменічний діалог. “Ідея Єдиної Помісної Церкви в українській державі» - таку тему цього року запропонували головам єпархіальних Комісій УГКЦ для сприяння єдності християн та відповідальним за екуменічних рух особам з України та Європейського Союзу.

12 жовтня в Римі відбудеться вручення Нагороди примирення Капітули польсько-українського поєднання. Цьогорічними лауреатами стали Конгрегація для Східних Церков і Редакція Ватиканського радіо (польська, українська та словацька секції). В урочистості візьмуть участь Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, і кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков.

Напередодні вручення нагороди, 11 жовтня, відбудеться молитва на гробі св. папи Івана Павла ІІ у соборі Святого Петра у Ватикані (початок о 08:30), а на 12:00 у прес-центрі Ватиканського радіо заплановано прес-конференцію. У прес-конференції візьме участь Блаженніший Святослав. О 16:00 в Українській папській колегії святого Йосафата розпочнеться міжнародна конференція на тему «Kатолицька Церква в процесі діалогу i польсько-українського примирення».

20-22 жовтня 2017 року, відбудеться проща до Зарваниці «Три Z – стежками Патріархів». Дане паломництво має на меті вшанувати Патріархів УГКЦ – Йосифа Сліпого та Любомира Гузара, а також просити Богородицю миру для України та цілого світу. Маршрут прощі пролягатиме з Києва до Тернополя, відтак до Завалова, Заздрості та Зарваниці.

17-19 листопада цього року в Студійській Лаврі у Львові відбудеться міжнародна наукова конференція  на тему: засновники і монахи свято-іванівської лаври студійського уставу УГКЦ (1927-1946 рр.)

18 листопада 2017 року, о 12.00, у катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці м. Чернівці відбудеться Архиєрейська Літургія та Чин інтронізації першого правлячого єпископа новоствореної Чернівецької єпархії УГКЦ владики Йосафата (Мощича). Богослужіння очолить Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ.

Українська спільнота в Італії з 24 по 26 листопада 2017 р. в м. Мілані вшановуватиме жертв голодомору