Тижневий огляд: Життя УГКЦ (26 вересня - 2 жовтня 2016 року)
  • Втр, 04/10/2016 - 15:08

У понеділок, 26 вересня,  Глава УГКЦ узяв участь у відкритті меморіальної пам’ятної дошки жертвам політичних репресій ХХ століття у Києві. Дошку відкрито на місці колишнього в’їзду-виїзду до внутрішньої тюрми центрального апарату НКВС УРСР у м. Київ (вул. Ірининська, 4).

26 вересня 2016 року Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, зустрівся із міським головою Києва – Віталієм Кличком. В ході розмови обговорили шляхи вирішення проблем пов’язаних зі скандальною забудовою Сонячної Рів’єри поруч з Патріаршим Собором УГКЦ. Пан Віталій Кличко  репрезентував  компромісний, з точки зору забудовника, варіант  завершення будівництва двох будівель. Глава УГКЦ звернув увагу, що  позиція Церкви в ситуації, що склалася з незаконним будівництвом поблизу Патріаршого Собору Воскресіння Христового в Києві, залишається незмінною та оприлюднена на офіційному сайті.

Представники Міністерства національної оборони Литви завітали до Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла у  Львові. Екскурсію для військовослужбовців провів о. Степан Сус, настоятель Гарнізонного храму та Голова Центру Військового Капеланства ЛА УГКЦ. Представники Збройних сил Литви ознайомились із історією храму та його діяльністю. Наприкінці зустрічі присутні спільною молитвою вшанували воїнів, що віддали своє життя за суверенітет України.

У вівторок, 27 вересня, стало відомо, що з 23 до 25-го вересня 2016 року в рамках Ювілейного року Божого Милосердя відбувся Ювілей катехитів. З цієї нагоди до Риму з’їхалися катехити з різних країн світу. В цьому заході взяли участь українські катехити. В неділю була Урочиста Служба Божа зі Святішим Отцем на площі Святого Петра у Ватикані. Під час проповіді Понтифік привітав катехитів та побажав: «невтомно звіщати первинне звіщення віри: Господь воскрес! Нема нічого важливішого від цього, нічого нема міцнішого і актуальнішого. Ми покликані також завжди жити і звіщати новизну Божої любові: Ісус тебе любить таким, яким ти є. Дай йому місце: без огляду на розчарування та життєві рани. Дозволь йому, щоб Він тебе любив. Він тебе не розчарує».

В четвер, 29 вересня, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав відвідав з пастирським візитом Преображенську парафію, де святкували 100-ліття української громади УГКЦ в районі Ватерлу та 90-ту річницю храму в м. Кіченер, Онтаріо (Торонтонська єпархія). Під час проповіді на основі євангельського читання про Христове помноження хлібів Блаженніший Святослав провів паралель із виявом Божої ласки, котра мале перетворює на велике… -  подібно до жменьки бідних емігрантів, яка зібралися в 1916 році, щоб створити парафію, і вже через десять років спорудила свій храм. Із тих скромних початків Господь зробив велике діло і та парафія з храмом досі розквітає.

Також ми дізнались, що цього року вперше відзначили День катехита у Харківському екзархаті. У неділю, 25 вересня, у храмі Святого Миколая Чудотворця м. Харкова відбулася Архиєрейська Літургія, яку очолив владика Василій (Тучапець). На молитву прибули катехити з Харківської та Полтавської областей.

Під час перебування на Синоді Єпископів УГКЦ в Брюховичах, Владика Іриней Білик, Канонік Папської базиліки Санта Марія Маджоре, передав мощі Святих Верховних Апостолів Петра і Павла 

1-2 жовтня при Луцькому Василіянському монастирі у житті катехитів Луцького екзархату відбулися дні духовної віднови в часі реколекцій та вручення сертифікатів й канонічних місій на катехитичне служіння у новому навчальному році. У реколекційних науках о. Леонід Григоренко, ЧНІ наголосив, що катехизація – це не лише лекції, а в першу чергу – живе ділення катехита із учнями Тим Господом, Якого він знає, 

У неділю, 2 жовтня 2016 року, в Архикатедральному Соборі святого Юра у Львові відбулась Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, з нагоди інавгурації сестер-редемптористок контемплятивного монастиря східного обряду.  «Це монастир закритого типу, метою діяльності якого є молитва, − каже сестра Марія, одна із засновниць нового згромадження. − Тут є церква, куди люди можуть приходити та долучитися до нашої молитви й Літургії. Ми доступні для відвідувачів, які хочуть зачерпнути дух молитви чи прийти за порадою або кілька днів пожити з нами».

У неділю Владика Діонісій, Апостольський Візитатор, відвідав з душпастирським візитом українську громаду в північно-італійському місті Феррара. На проповіді Архієрей привітав громаду, а згодом поглибив роздум про значення хреста у житті християнина.

Пропонуємо до Вашої уваги:

Порошенко про роль Митрополита Шептицького і його брата Климентія у порятунку євреї в часі ІІ Світової війни - на жалобній церемонії вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру в Києві

14-16 жовтня відбудуться реколекції для подружніх пар Луцького екзархату УГКЦ, які організовує Згромадження сестер Божого Провидіння. Запрошуються всі бажаючі подружні пари, що бажають духовної віднови та християнського відпочинку для всієї родини.  Місце проведення: Відпочинково-реколекційний Центр Замлиння (с. Замлиння Любомльський район Волинська область).  Пожертва 350 гривень з родини. ( Проживання, харчування та доїзд).  
Тел для запису 097 444 18 66

У Харкові розпочне новий навчальний рік катехитична школа при храмі св. Миколая Чудотворця УГКЦ в Харкові. Навчання проводять сестри Згромадження св. Йосифа. В програмі занять катехизація: вивчення основ християнської віри, підготовка до Першої Св. Сповіді та Св. Причастя. Контактний тел. 093 183 30 51 (с. Григорія)

Покликання – «служебниця» - про добрі справи послідовниць блаженної Йосафати та їхню готовність служити людям.