Тижневий огляд: життя УГКЦ (26.03 – 06.04)
  • Втр, 08/04/2014 - 01:49

Увечері 26 березня владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, очолив Літургію Напередосвячених дарів у храмі Святого Антонія при колегії «Руссікум» у Римі.

27 березня 2014 року в Національній Академії державного управління при Президентові України відбулася тематична зустріч Його блаженства Любомира (Гузара) зі слухачами Вищої школи державного управління. Його блаженство поділився думками на тему: «Принцип субсидіарності у місцевому самоврядуванні».

30 березня, на сороковий день після початку масових розстрілів майданівців у м. Києві:

На Майдані в Києві відбулося народне віче і поминальна молитва. На молитві за героями Майдану були присутні владика Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ, Архиєпископ Петро Мальчук, який очолює Київсько-Житомирську дієцезію РКЦ,  владика Володимир Черпак, Єпископ Вишгородський і Подільський УАПЦ, духовенство УПЦ і УПЦ КП.

В Архикатедральному соборі Святого Юра прозвучав «Реквієм» Вольфганга Амадея Моцарта. На початку вшанування Героїв «Небесної сотні» Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, усіх поблагословив. Також о. д-р Любомир Ржицький виголосив промову, відтак прозвучав «Реквієм».

У місті Коломиї була відслужена поминальна Панахида за полеглими з числа Небесної Сотні.  Поминальну відправу очолив Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії владика Василій (Івасюк) спільно з священиками міста.

У понеділок, 31 березня 2014 року, відбулася зустріч Блаженнішого Святослава, Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви, з виконувачем обов’язків міністра закордонних справ України паном Андрієм Дещицею. Під час зустрічі було обговорено низку питань, пов’язаних із діяльністю УГКЦ на міжнародному рівні та узгоджено позиції спільного свідчення – Державою і Церквою – перед світовим співтовариством єдності народу України та його відданості ідеям миру, демократії, взаємодопомоги і прав людини.

2 квітня 2014 року:

У Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець Франциск, взявши до уваги рішення Синоду Єпископів УГКЦ, дав свою згоду на канонічне обрання Синодом Єпископів владики Тараса (Сеньківа) на Єпарха Стрийського УГКЦ (припиняє виконувати обов’язки Апостольського адміністратора цієї єпархії).

Блаженніший Любомир (Гузар) зустрівся з колективом Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні. Під час зустрічі Верховний Архиєпископ-емерит наголосив на важливості професії лікаря, а саме на безкорисливості служіння для покращення якості життя кожного пацієнта. «Лікар – це людина, яка живе своїм покликанням і ділиться своїми знаннями з іншими», – зазначив кардинал.

Із сумом повідомляємо, що на 69-му році життя, 19-му році священства упокоївся у Бозі о. Мирослав Солтис. Священик, переходячи через дорогу поблизу храму Успіння Пресвятої Богородиці (м. Львів, вул. Максимовича, 2), де був парохом, внаслідок наїзду автомобіля зазнав травм, несумісних із життям. Пом`яни Господи, спочилого із надією на воскресіння до життя вічного.

«Його життя не було легким, - повне всяких трудів та викликів», - владика Ігор про світлої пам’яті о. Мирослава Солтиса

5 квітня у храмі Святого Василія Великого в Києві відбулася IV сесія Собору Київської архиєпархії. Блаженніший Святослав, Предстоятель УГКЦ наголосив: «Собор – надзвичайно важлива подія в Церкві. Собор – це особливе діяння Святого Духа, який собирає і творить єдину спільноту».

За дорученням Глави і Отця УГКЦ Блаженнішого Святослава 6 квітня 2014 року в усіх храмах УГКЦ звершили літургійний чин посвяти України під Покров Пресвятої Богородиці.

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) відновив Акт посвяти українського народу під Покров Богородиці. «Під свій Покров святий, Діво свята, прийми дітей своїх, о, Всеблага», - сказав Предстоятель Церкви. Відновлення Акту відбулося 6 квітня, у п’яту неділю Великого посту, під час Архиєрейської Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, що в Києві.

У Львові в Архикатедральному соборі Святого Юра після завершення Божественної Літургії о 7.30 год. акт посвяти очолив Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський. (Відео)

У храмі св. Йосафата, що діє при Єпархіальному управлінні Сокальсько-Жовківської єпархії в м. Жовква, звершено Божественну Літургію і Чин посвяти України під Покров Пресвятої Богородиці, які очолив єпархіальний єпископ Михаїл Колтун. «Молитва – найбільша сила в світі, ніяка зброя не є сильніша, – наголосив архипастир. 

Також до вашої уваги:

Пастирське послання Блаженнішого Святослава з нагоди відновлення Акту посвяти України під Покров Пресвятої Богородиці

Послання Блаженнішого Cвятослава до молоді

«Хочемо висловити нашу вдячність Богові за його опіку над нами», − владика Богдан (Дзюрах)

Слово Митрополита Львівського на четверту неділю Великого посту

Інструкція про поведінку священнослужителів УГКЦ під час політичних виборчих кампаній

Монахи Студити звертаються до всіх людей доброї волі допомогти у будуванні нового монастирського храму Святого пророка Іллі в с. Дора (Яремча, Івано-Франківська область). Для цього вже отримано благословення від Правлячого Архієрея Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ владики Василія (Івасюка).