Тижневий огляд: життя УГКЦ (26.12 – 01.01.17)
  • Втр, 03/01/2017 - 10:16

У понеділок, 26 грудня 2016 р., УГКЦ в Італії вже вшосте організувала різдвяне паломництво до однієї з папських базилік Риму. Цього разу місцем богослуження вже втретє була обрана базиліка Святого Петра у Ватикані. Божественну Літургію при катедральному престолі головного католицького храму очолив Апостольський Візитатор Преосвященний владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ. Серед численно зібраної громади вірних була Посол України при Святому Престолі п. Тетяна Іжевська. На початку богослуження прочан привітав кардинал Анджело Комастрі, Архиприсвітер базиліки Святого Петра. Владика Діонісій у своїй проповіді наголосив на трьох аспектах: милосердя, убогість та зоря, що просвічує цю бідність.

В понеділок у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла (м. Львів) презентували практичну брошуру про військове капеланство "Бути поруч. Основи військового капеланства для військових та волонтерів". Брошуру для капеланів представили її автори: полковник Руслан Коханчук - офіцер Управління цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України та Тетяна Калениченко - соціолог релігії, журналіст Релігійно-інформаційної служби України.

З благословення Адміністратора Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ Архиєпископа і Митрополита Василя (Семенюка) в Хмельницькому відбулася історична подія – перезахоронення священиків і мирян УГКЦ. Людські залишки виявили в мікрорайоні «Лєзнево» при закладанні фундамента громадської будови. Висновок археологів засвідчує поховання кінця ХVIII – початок ХIХ століття. За переданням у цій місцевості був дерев’яний храм, біля якого хоронили священиків та мирян Уніатської (тепер Української Греко-Католицької) Церкви.

Днями волонтери м. Золочів їздили на схід до військовослужбовців, які у ці холодні дні несуть службу на сході нашої держави та бережуть для всіх нас мирне небо. Волонтерська група в складі депутата Львівської обласної ради Мирослави Бабінської, декана УГКЦ, військового капелана о. Михайла Сукмановського та кореспондента “Золочів.нет” Юрія Даниленка поїхала на Луганщину, аби відвезти нашим землякам смаколики та допомогу від мешканців Золочівського району та св. Миколая.

У Першій Львівській медіатеці (вул. Мулярська, 2а) у вівторок, 27 грудня 2016 р. Б. відкрилась Різдвяна виставка робіт особливої молоді, якою опікується БФ «Карітас – Львів УГКЦ». На ній представлені унікальні ікони на склі та вітражні різдвяні ангелики, над якими впродовж чотирьох місяців працювали користувачі «Центру дозвілля та соціальної реабілітації для молодих людей з особливими потребами» Карітасу Львова в рамках проекту «Створюймо зміни разом – творчі та відкриті» за підтримки Карітасу Регенсбурга (Німеччина).

Організаторів духовно-психологічного відновлення для родин, котрі зазнали втрат синів в зоні АТО нагородили подяками від очільника Запорізької ОДА. В реабілітації взяли участь 17 батьків, які втратили своїх молодих синів в зоні бойових дій. Усі ці дні з родинами загиблих Героїв працювали священики о. Руслан П’яста, о. Ярослав Рохман, о. Назарій Мицко та психолог п. Ірина Яців, які надавали кваліфіковану допомогу та підтримку. 

У середу, 28 грудня, в приміщенні Івано-Франківського Архієпархіального Управління відбулось засідання Товариства українських каноністів УГКЦ.

У Гарнізонному храмі зібрали 24 000 грн. на підтримку різдвяного обіду для бідних людей Львова. Кожного року в день Різдва Христового, спільнота св. Егідія організовує обід для безхаченків, малозабезпечених та просто самотніх людей Львова. Під час різдвяного обіду учасники мають змогу скуштувати різдвяних страв, поспілкуватися у теплому колі, поколядувати та отримати подарунки.  Як традиційно, різдвяний обід пройде 7 січня у храмі Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ у Львові (вул. Личаківська, 175).

В п’ятницю 30 січня 2016 року, Митрополит Львівський Ігор у співслужінні із Преосвященнішим владикою Венедиктом та Владикою Володимиром, Єпископами-помічниками Львівської архиєпархії УГКЦ, дякували Богу за 2016 рік. Під час Літургії, в особливий спосіб молились за весь український народ, щоб Господь дав йому ласку витривалості у вірі, надії, любові серед теперішніх важких випробувань. Дякували Богу за українських воїнів, котрі виконують свій обов’язок захисту Батьківщини, та молилися за їх відвагу та здоров’я. 

У суботу, 31 грудня, в останній день 2016 року, в українській парафії свв. Сергія і Вакха в Римі була звершена подячна молитва за рік, що минає. Подячний Молебень до Пресвятої Богородиці очолив Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії. У своєму слові Владика Діонісій звернув увагу присутніх на те, що прощання зі Старим роком і зустріч Нового пригадує нам швидкоплинність людського життя.

В суботу Івано-франківські архієреї у парафії святих Кирила і Методія відкрили рік Фатімської Богородиці

 В неділю, 1 січня 2017 року Божого, Митрополит Львівський Ігор, разом з духовенством, чисельними вірними УГКЦ Львова та гостями Архикатедрального Собору св. Юра, звершив Божественну Літургію за щасливий і благословенний новий рік. Під час Літургії Високопреосвященний владика ІГОР звернувся до вірних з архипастирським словом, а на завершення – благословив освяченою водою.

У неділю, у Всесвітній день молитви за мир, в Архикатедральному Соборі святого Юра відбулося урочисте молитовне передріздвяне дійство. Преосвященний владика Володимир разом із сотрудниками Архикатедрального Собору, після Вечірньої з усіма присутніми вирушив у молитовний похід на площу до пам’ятника Праведному Митрополиту Андрею, несучи лампаду із Вифлеємським вогнем Миру. Перед пам’ятником Митрополиту владика прочитав молитву за мир, а відтак передав вогонь Миру Марії і Йосифу. Вифлиємський вогонь Миру встановили у шопці на подвір’ї Собору як символ очікування приходу Христа. 

Преосвященний владика Венедикт взяв участь у нічних чуваннях у Святоуспенській Унівській Лаврі. На вечірніх чуваннях були присутні прочани з шести країн світу: Швейцарії, Німеччини, Великобританії, Росії, Польщі, Словаччини. На закінчення Літургії вірні разом із Архиєреєм помолилися за мир в Україні, подякували за прожитий рік та просили благословення на рік, який вже настав.

Пропонуємо до Вашої уваги:

Різдвяне послання Владики Михаїла Колтуна

Різдвяне послання Владики Василія Івасюка

Різдвяне привітання Владики Петра Стасюка

Блаженніший Любомир (Гузар): У влади немає бажання дати людям право розпоряджатися землею

Любомир Гузар: Якби ж люди замість заламування рук та нарікань взялися до роботи

У новому 2017 році у Львові відкриє свої двері для моління ще один храм - Храм воїнів-афганців Стрітення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа ЛА УГКЦ (м. Львів, вул. Батуринська, 1), який зводиться поруч пам’ятника «Громадянам Львівщини полеглим у війні в Афганістані 1979 -1989 рр». Будівництво храму ведеться зусиллями воїнів Львівської міської організації ветеранів Афганістану, ветеранів Афганістану-воїнів АТО, інших локальних військ, та душпастирів Центру Військового Капеланства Львівської архиєпархії УГКЦ.