Тижневий огляд: життя УГКЦ (27.03 – 09.04)
  • Втр, 11/04/2017 - 11:23

Папа Франциск зустрівся з членами Асамблеї католицьких єпископів західної Канади, до якої входять також єпископи УГКЦ в Канаді і які перебували у Римі з нагоди чергового візиту «ad Limina». Владики Давид Мотюк з Едмонтонської єпархії та Кеннет Новаківський, єпарх Нью-Вестмінстерський, в інтерв’ю для Ватиканського Радіо, розповіли про зустріч з Папою.

30 березня  Івано-Франківський Богословський університет ім. св. Івана Золотоустого спільно з Прикарпатським національним університетом ім.Василя Стефаника та за участі Йосафата (Мощича) єпископа помічника Івано-Франківської архиєпархії, організували Всеукраїнську науково-практичну конференцію “Блаженний єпископ Григорій Хомишин в релігійно-церковному і громадсько-культурному житті України”.

31 березня Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся із Послом Федеративної Республіки Німеччина в Україні Ернстом Райхелем у Києві. Зустріч відбулася на прохання високопосадовця.

1 квітня, у п’яту суботу Великого посту, Глава і Отець Блаженніший Святослав освятив наріжний камінь під будівництво храму Святого Антонія Печерського, що при монастирі отців-студитів в Обухові на Київщині.

2 квітня 2017 року, у  5-ту неділю Великого Посту:

 Вулицями Івано-Франківська пройшла Хресна Дорога за перемогу над агресором і встановлення справедливого миру, а також з нагоди 150-річчя від дня народження блаженного священомученника Григорія Хомишина, 100-річчя з дня народження блаженної пам'яті Владики Софрона Дмитерка та 400-ліття реформування Василіанського Чину святого Йосафата. Очолив молитовну ходу Високопреосвященний владика Володимир Війтишин, Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський, спільно молячись з тисячами вірних, духовенством, керівництвом міста та області.

Вірні Коломийсько-Чернівецької єпархії молились Хресну дорогу. Розпочали молитву в Катедральному соборі Преображення Христового, а далі рушили центральними вулицями міста. Єпарх Василій (Івасюк) подякував всім, хто долучився до організації цього дійства, в особливіший спосіб міській та районній владі, а також Коломийському відділенню поліції, які оберігали спокій вірних. На завершення архієрей звернувся до присутніх із короткою промовою.

Велелюдна процесія, під час якої несли 80-тикілограмовий дерев’яний хрест та молилися за мир та цілісність України, пройшла центральними вулицями Тернополя. Щорічний молитовний захід, який проводить УГКЦ у часі Великого Посту, очолив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк).

У Патріаршому соборі Воскресіння Христового урочистою Літургією відсвяткували 40 років архиєрейської хіротонії Архиєпископа-емерита Блаженнішого Любомира (Гузара). Літургію очолив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав. Із ним співслужили одинадцять єпископів. Для виголошення святкової проповіді Глава Церкви передав слово людині, яка пропрацювала і прожила з Блаженнішим Любомиром під одним дахом багато років, – владиці Богданові (Дзюраху).

Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, звершив Чин благословення каплиці та оновленого монастирського оо. Студитів Свято-Іванівської Лаври УГКЦ.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав на Софійській площі в Києві взяв участь у спільній міжконфесійній молитві за мир в Україні. Спільно помолитися за мир в Україна було ініціативою Всеукраїнської Ради Церков і Релігійних Організацій.

Упродовж минулого тижня в іспанській столиці перебував владика Венедикт (Алексійчук), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви. Цей візит його преосвященство здійснив на прохання капелана парафії Благовіщення Пречистої Діви Марії, що в центрі Мадрида, отця Івана Липки. Мотивація таких відвідин простежується в необхідності приїзду, бодай час від часу, українських ієрархів.

3 квітня 2017 року в Києві розпочалася історична подія - перший Синод Єпископів Києво-Галицької Митрополії УГКЦ. Єпископи зі Сходу, Півдня та Центру України зібралися, аби розглянути локальні справи. Очолює засідання Синоду Блаженніший Святослав. Серед присутніх єпископів - владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький, владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, владика Михайло (Бубній), Екзарх Одеський, владика Василь (Тучапець), Екзарх Харківський, владика Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ, і владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії.

У понеділок, 3 квітня 2017 року, Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, із робочим візитом відвідав Золочівський протопресвітерат. Преосвященний владика Володимир очолив Молебень до Богородиці з нагоди перенесення ікони Зарваницької Богородиці до храму блаженного Миколая Чарнецького (м. Золочів, вул. Шашкевича, 87).

Також у цей день у Благодійному фонді «Шпиталь імені Митрополита Андрея Шептицького» відбулося освячення нових приміщень для Центру психічного здоров’я з метою розширення роботи Шпиталю. Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, звершив Чин благословення відремонтованих кімнат як місця для доброї роботи працівників і щиросердної допомоги всім, хто її потребує.

У четвер, 6 квітня 2017року:

Владика Богдан (Данило), Єпарх єпархії Святого Йосафата (США), відвідав Українську академію та Центр творчості в Пармі, штат Огайо. Українська академія була офіційно відкрита 6 вересня 2016 року і є єдиним офіційно діючим українським дитячим садочком в Сполучених Штатах Америки. Владика Данило зустрівся з адміністрацією академії і привітав їх зі створенням нової програми для дітей. Також архиєрей мав нагоду поспілкуватися з маленькими учнями цього навчального закладу.

Відбулась Хресна дорога центральними вулицями м. Балти. Очолив Хресну дорогу Екзарх Одеського та адміністратор Кримського екзархатів владика Михаїл (Бубній). У ній взяли участь духовенство Миколаївського деканату, представники освітніх та медичних закладів, військові, волонтери, діти й численні городяни.

Блаженніший Святослав завітав на Харківщину. 6 квітня він прибув до Благодійного Фонду «Карітас Харків»,  де ознайомився з діяльністю проектів, робочим процесом фонду та поспілкувався з працівниками.

Вечірня з Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом в Харкові (відео)

У надвечір’я свята Благовіщення Пречистої Діви Марії,  в парафії УГКЦ в Харкові, Глава і Отець Блаженніший Святослав, та владика Василь (Тучапець), Екзарх Харківський УГКЦ, помолилися разом із вірянами Акафіст до Пресвятої Богородиці.

«У Таїнстві воплочення Син Божий раз і назавжди взяв на себе людське тіло і людську історію», - Глава УГКЦ в Харкові

На свято Благовіщення, 7 квітня:

 У Полтаві побував Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук). Метою його візиту було освячення ділянки під новий храм та зустріч з вірянами. Візит Патріарха почався з Божественної Літургії, що пройшла у храмі Святої Трійці. Це – перший храм УГКЦ, що був збудований у Полтаві. На богослужіння прибули віряни з усіх куточків Полтавщини.

У день храмового празника Благовіщення Пречистої Діви Марії урочистою Архиєрейською Літургією в монастирській церкві с. Підгірці відзначили ювілей 400-ліття реорганізації Василіянського Чину Святого Йосафата.

9 квітня Церква святкує подію Входу Господнього у Єрусалим (Вербна неділя). В УГКЦ саме цього дня відзначають День молоді. Про духовний зміст цього свята та про звичай освячення вербових галузок розповідає владика Венедикт, голова Патріаршої літургійної комісії УГКЦ.  Владика Венедикт на Вербну неділю: «Освячення вербових галузок – знак поваги до Ісуса Христа».

У цей день:

Святу Літургію в Катедральному Соборі Верховних Апостолів Петра і Павла в м. Чорткові очолив владика Димитрій (Григорак), єпарх Бучацький у співслужінні клиру храму. У євангельській проповіді владика заохотив вірних частіше приступати до Тайни Покаяння, а також вияснював значення для християнина сьогоднішнього свята.

Голова ПМВ владика Йосиф Мілян відслужив Божественну Літургію в ізраїльському місті Хайфа і посвятив вербу громаді Різдва Пресвятої Богородиці. Голова ПМВ зустрівся з вірними УГКЦ, які мешкають у Хайфі, і представив громаді нового священика о. Патрика Совіяка, ЧБМ, який душпастирюватиме для українців в Ізраїлі. Після цього владика Йосиф взяв участь в екуменічній процесії в Хайфі

У рамках свого візиту до Ізраїлю Голова ПМВ владика Йосиф Мілян і секретар ПМВ о. Андрій Гах зустрілися з Хранителем Святої Землі о. Франческо Паттоном, ЧБМ. Сторони обговорили стан спільнот УГКЦ в Ізраїлі і перспективи їх розвитку, а також подальшу співпрацю.

Вулицями Києва пройшла міжконфесійна Хресна хода. Очолив молитву Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Знаменним є те, що цьогоріч для спільної молитви об’єдналися греко-католики, римо-католики, православні та протестанти. Головним гаслом ходи стала цитата з послання Святого Апостола Павла до Римлян: «Не дозволь, щоб зло тебе перемогло, але перемагай зло добром» (Рим. 12:21).

Анонси:

У Страсний вівторок, 11 квітня 2017 року, у Львівській Архиєпархії УГКЦ урочисто вшановуватимуть 150-ту річницю канонізації святого Йосафата. З нагоди роковин о 10 годині в Архикатедральному Соборі святого Юра (м. Львів, пл. св. Юра, 5) відбудеться спільна молитва Акафісту. Участь у духовному вечорі візьме Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, який виголосить духовне слово про святого.

21-23 квітня 2017 року в реколекційному домі Сестер Згромадження Пресвятої Богородиці Фатімської (смт. Гніздичів, Жидачівського району) відбуватимуться Великодні духовно-психологічні зустрічі для молоді з циклу Діла милосердя для душі "ЗНАХОДЬТЕ ПРИВІД РАДІТИ" 

Також до вашої уваги:

Звернення митрополита Ігора Возьняка щодо розбудови Страдецької святині

Духовенство та вірні вітають Преосвященного владику Володимира, з річницею Архиєрейської Хіротонії

Глава УГКЦ до молоді на Квітну неділю: Не нарікайте!

Послання Блаженнішого Cвятослава до священиків на Великий Четвер

Великоднє послання Блаженнішого Святослава

Великоднє послання Владики Петра Стасюка

Монаше покликання. Відео. На замовлення Патріаршої комісії у справах монашества УГКЦ ТВ Алилуя зняла ролик про монаше покликання.